Sosyal Medya

Dünya

Obama'nın savunma bakanı adayı Carter

ABD Başkanı Barack Obama, istifa eden Chuck Hagel'in yerine eski savunma bakan yardımcısı Ashton Carter’ı aday gösterdi.



Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenleyen Obama, Savunma Bakanlığı görevi için Ashton Carter'ı aday gösterdi. 

Yanına Carter'ı da alan Obama, yaptığı açıklamada "Ashton Carter, tecrübesi ve emsalsiz stratejik bakış açısıyla bu görevi baÅŸarıyla sürdürecektir" dedi. Carter görevi, geçen haftalarda istifa eden Chuck Hagel'den devralacak. 

60 yaşındaki Carter, daha önce Savunma Bakan Yardımcılığı görevine bulunmuÅŸtu. Carter, Pentagon'un bürokrasisini iyi bilen isimlerden biri; geliÅŸmiÅŸ silah ve askeri bütçeler konusunda uzman. 

Carter eÄŸer Senato tarafından da onaylanırsa 2008'den beri görevde olan Obama'nın dördüncü savunma bakanı olacak. Senato'da Carter'ın aleyhine bir karar beklenmiyor. 

Obama'dan önce gün içerisinde açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Carter’ı överek, Savunma Bakanlığı'nın iÅŸlevi ile ilgili detaylı bilgiye sahip biri olduÄŸunu ve 2011 yılında Senato'nun oybirliÄŸi ile onu bakan yardımcılığı görevine getirdiÄŸini hatırlatmıştı.

Hagel'ın istifası 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel 25 Kasım’da BaÅŸkan Obama’ya istifasını sunmuÅŸtu. Obama da istifayı kabul ederek yeni bakan göreve baÅŸlayıncaya kadar bu görevde kalmasını istemiÅŸti.

Hagel ile ilgili olarak ABD kamuoyunda ve Cumhuriyetçi Parti'de son dönemde Obama'nın IŞİD karşıtı mücadelede 'yumuÅŸak ve stratejiden yoksun' bir rol oynadığına dair yoÄŸun eleÅŸtiriler yapılıyordu.

68 yaşındaki Cumhuriyetçi eski senatör Hagel, 2013'te Leon Panetta'nın yerine göreve gelmiÅŸti.

Suriye ve Irak'ta görüÅŸ ayrılığı 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel 2008’den bu yana iktidarda olan Obama yönetimiyle yollarını ayıran üçüncü savunma bakanıydı.

Amerikan medyasında yer alan yorumlarda, Hagel’in istifasının altındaki neden olarak, Suriye ve Irak, özellikle Suriye krizindeki görüÅŸ ayrılıkları ve bu krizlerde Obama’nın dış politikayla ilgili karar alma süreçlerinde Hagel’i devre dışı bırakarak Beyaz Saray’da yakın çevresindeki isimlerle istiÅŸarede bulunması gösteriliyor.

Daha önceki savunma bakanları Robert Gates ve Leon Panetta da Obama ile yollarını ayırmış ve ABD BaÅŸkanı'nı, izlediÄŸi Suriye ve Irak politikaları nedeniyle eleÅŸtirmiÅŸti.

Hagel ise Obama’ya tepkisini göstermek için ayrılmayı beklemedi. Hagel birkaç ay önce Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’a gönderdiÄŸi bir mektupta, “Esed rejimi ile ilgili ne yapacağımıza dair daha net bir görüÅŸe sahip olmalıyız” ifadelerini kullanarak, Obama’nın Suriye meselesiyle ilgili ‘politikasızlık politikasına’ tepkisini ortaya koydu.

Hagel, ABD öncülüÄŸündeki koalisyonun hava saldırılarının Esed rejimine fayda saÄŸladığını da kabul etti.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.