Sosyal Medya

Coğrafyamız

İnsan hakları örgütleri Mısır'a tepkili

İnsan hakları örgütleri, Mısır'da polis merkezine düzenlenen saldırıyla ilgili davada yargılanan 188 sanığa nihai olmayan idam cezası kararını eleştirdi: Karar Mısır yargısının bağımsızlığının kaybolduğunun göstergesi.



Merkezi New York'ta bulunan Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Mısır'ın seçimle iÅŸ başına gelen ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle görevinden alınmasından sonra yapılan gösterilerinde polis merkezine yönelik saldırıda 16 polisin ölümünden sorumlu tutulan kiÅŸilere verilen cezaya tepki gösterdi. 

Örgütün OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, 14 AÄŸustos 2013'te Kirdase'deki polis merkezine saldırmakla suçlanan 188 kiÅŸi hakkında verilen kararın Mısır yargısının bağımsızlığının hızla kaybolduÄŸunu gösterdiÄŸini belirtti.

Whitson, "Her kiÅŸiye karşı delillerin çıkarılması yerine hakimler adil yargılama standartlarına uymaksızın sanıkları topluca mahkûm etti" dedi. 

Whitson, herkesi aynı anda kitlesel bir davada yargılamanın doÄŸru ve adil olmadığını kayderek, bu ÅŸekilde "pervasızca birini daraÄŸacına gönderen" hiçbir mahkemenin bulunmadığını belirtti.

Medeni ve Siyahi Haklar Uluslararası SözleÅŸmesi'ne taraf olan Mısır'ın hangi ÅŸartlarda idam kararı alacağının sınırlandığını kaydeden Whitman, Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü'nün her koÅŸulda zalim ve insanlık dışı bir ceza olarak gördüÄŸü idama karşı olduÄŸunu ifade etti.

'Yargı sistemi kontrolden çıktı'

Uluslararası Af Örgütü OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Hasibe Hac Sahravi de Mısır'daki yargılama sürecini eleÅŸtirdi.

Sahravi, 188 kiÅŸi hakkındaki kararın devrik lider Hüsnü Mübarek'ye yönelik suçlamaların düÅŸürüldüÄŸü hafta içinde verildiÄŸine dikkat çekti ve ülkenin yargı sisteminin kontrolden çıktığını savundu.

Sahravi, Mısır mahkemesinin kararını ''siyasi kaprise dayalı pervasızca dağıtılan bir adalet durumu'' olarak yorumladı.

188 idam

Mısır'daki Giza Ceza Mahkemesi, salı günü 14 AÄŸustos 2013'te Kirdase'deki polis merkezine saldırmakla suçlanan 188 sanığın dosyasını, idam edilmelerine yönelik görüÅŸ almak üzere Mısır MüftülüÄŸü'ne gönderme kararı almıştı. 

Mısır yasalarına göre, idam dosyaları nihai karara baÄŸlanmadan önce Mısır Müftüsü'ne sevk ediliyor. Müftünün görüÅŸü alındıktan sonra dosya mahkemeye iade ediliyor. Bu aÅŸamanın ardından mahkeme kararı sonuçlandırıyor.

14 AÄŸustos 2013'te Kirdase'deki polis merkezine düzenlenen saldırıda 16 polis memuru hayatını kaybetmiÅŸti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.