Sosyal Medya

Dünya

Çin'in Uygurlara baskısı artıyor

Çin'in Doğu Türkistan'da çeşitli operasyonlar düzenleyip yüzlerce Uygur'u tutuklamasına rağmen ülkedeki şiddet eylemleri artmaya devam ediyor



Çin devlet medyası, ülkede son 6 ayda Uygur Türklerini sorumlu tuttuÄŸu sekiz ÅŸiddet eyleminde 175 kiÅŸinin öldüÄŸünü açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu sayı 46 olarak açıklanmıştı.

Çinli yetkililer DoÄŸu Türkistan'da son aylarda yaptıkları büyük operasyonlara ve çok sayıda Uygur Türk'ünü tutuklamalarına raÄŸmen ülkedeki ÅŸiddet olaylarında artışın devam ettiÄŸini belirtiyor.

Çin'in DoÄŸu Türkistan'a atadığı hükümetin internet sitesinden alınan bilgiye göre son altı ayda bölgede internet üzerinden 'sakıncalı' paylaşımlarda bulunan veya evinde dini kitaplar bulunan 334 kiÅŸi tutuklandı. 18 bin dini kitaba ise el konuldu. 

Çin yönetimi DoÄŸu Türkistan'daki Müslüman Türklere asimilasyon politikası uyguluyor. Kamusal alanda tesettürü yasaklayan iÅŸgal yönetimi aynı zamanda memurların ve öÄŸrencilerin oruç ve namaz baÅŸta olmak üzere ibadet etmesini ise yasaklıyor. Pekin Uluslararası Üniversitesi öÄŸretim üyesi ve Uygur davasının önemli isimlerinden Ä°lham Tohti, geçtiÄŸimiz Eylül ayında 'bölücülük' suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış ve tüm malvarlığına el konulmuÅŸtu.

2009 yılında DoÄŸu Türkistan'ın Urumçi ÅŸehrinde Çin'in saldırıları sonucu yüzlerce Uygur ölmüÅŸtü. O tarihten sonra DoÄŸu Türkistan'da halk, tepki için sık sık çeÅŸitli eylemlerde bulunmuÅŸtu.

GeçtiÄŸimiz yıl Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bir araçla düzenlenen saldırı ve bazı tren istasyonlarındaki bıçaklı saldırıların da Uygurlar tarafından gerçekleÅŸtirdiÄŸi öne sürülmüÅŸtü. Bu olaylardan sonra ise DoÄŸ Türkistan'da olaÄŸanüstü hal uygulamaya konulmuÅŸ ve düzenlenen operasyonlarda çok sayıda kiÅŸi tutuklanmıştı. Bölgedeki operasyonlar devam ediyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.