Sosyal Medya

Dünya

'Esed koalisyondan fayda sağlıyor'

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, açıklamalarda bulundu.



ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Irak’ta terör örgütü IŞİD ile mücadelede Iraklı güvenlik güçlerinin doÄŸru yolda ilerlediklerini belirtti. 

“Aksaklıklar olacak, ilerleme de olacak ama genel olarak geliÅŸme kaydediyoruz” diyen Hagel, önceliklerinin kendileri ve bölge ülkeleri için büyük tehlike arz eden IŞİD olduÄŸunu kaydetti. Hagel, “IŞİD gibi herhangi bir organizasyon görmedik; çok iyi organize olmuÅŸ, çok iyi eÄŸitilmiÅŸ, çok iyi finanse edilen, çok stratejik, çok vahÅŸi, tamamen acımasız. Buna benzer ÅŸeyleri bir arada sadece tek bir organizasyonda daha önce görmedik. Onların kör ideolojileri er ya da geç yenilecek. Bunu baÅŸaracağız” dedi. 

Örgütün sosyal medyada da oldukça güçlü olduÄŸuna dikkati çeken Hagel, böyle bir grupla mücadelenin tek başına yapılamayacağını, bunun ancak geniÅŸ katılımlı bir koalisyon tarafından gerçekleÅŸtirilmesi gerektiÄŸini anlattı. Hagel, koalisyonda Esed’in de hedef alınması gerektiÄŸini düÅŸünen ülkelerin bulunduÄŸunun yöneltilmesi üzerine, 50’den fazla ulusun yer aldığı koalisyonda farklı görüÅŸlerin olmasının doÄŸal olduÄŸunu dile getirdi.  

“ESED DOLAYLI OLARAK FAYDA SAÄžLIYOR”  

Hagel, IŞİD ile mücadelede oluÅŸturulan uluslararası koalisyonun Esed rejimine dolaylı yollardan yardım saÄŸlayıp saÄŸlamadığını sorulması üzerine ÅŸöyle konuÅŸtu: 

“Esed dolaylı olarak fayda saÄŸlıyor. Bu kaosu yaratan Esed. Suriye’de askeri bir çözüm olmayacak, sadece diplomatik bir çözüm olabilir. Hiç kimse Suriye’de tamamen baÅŸarısızlığa uÄŸramış bir hükümet istemiyor. Esed’in iktidardan nasıl ayrılacağı kritik öneme sahip.” 

Beyaz Saray’ın Suriye ve IŞİD stratejisine yönelik eleÅŸtirilerin hatırlatılması üzerine Hagel, ABD yönetiminin kendi içinde sürekli bir deÄŸerlendirme yaptığını ama ÅŸu anda bir strateji deÄŸiÅŸikliÄŸi öngörmediklerini dile getirdi. 

Hagel, ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın çok zor bir dönemde baÅŸkan olduÄŸunu söyledi. Ä°ran’ın nükleer programı, IŞİD, Suriye krizi, Ukrayna’nın doÄŸusunda yaÅŸanan geliÅŸmeler, Ebola virüsü gibi konuları anımsatan Hagel, “Bunu kısa bir zaman önce BaÅŸkan’a da söyledim; ABD’nin baÅŸkanı olmanın veya ÅŸu anda ülkeye liderlik etmenin bu kadar zor olduÄŸu bir dönemi hatırlamıyorum”ifadesini kullandı.
Hagel, dünyanın ÅŸu anda hiç olmadığı kadar tehlikeli olduÄŸunu belirterek,“Gözlerimizin önünde yeni bir dünya düzeninin belirlendiÄŸini görüyoruz. Bunun tam ortasında yer alıyoruz. Bunun gibi bir ÅŸeyi daha önce görmedik. Dünya ÅŸu anda çok tehlikeli” dedi. 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.