Sosyal Medya

Coğrafyamız

'IŞİD'le mücadele, Esed'e yaradı'

ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, IŞİD ile mücadelenin, Suriye’de Beşşar Esed yönetiminin elini güçlendirdiğini belirterek, "Esed ülkeyi yönettiği sürece, IŞİD’i yenilgiye uğratmak zor olacaktır" dedi.



Temsilciler Meclisi Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi’nde düzenlenen "ABD’nin Suriye ve Irak Politikasında Bir Sonraki Adımlar" konulu oturumda konuÅŸan Ford, hava saldırılarıyla gücü kırılmaya çalışılan IŞİD ile mücadelenin, Suriye’de BeÅŸÅŸar Esed yönetiminin elini güçlendirdiÄŸine vurgu yaptı.

Ford, ÅŸunları söyledi:

"Suriye’de eylül ayında baÅŸlanan hava saldırısı fiilen ılımlı muhaliflere zarar verdi. Bu saldırılar ılımlı muhalifleri sokakta itibarsızlaÅŸtırdı ve Esed rejimiyle savaÅŸan El Kaide’ye baÄŸlı Nusra Cephesi’ne ait olanları hedef alarak onları zayıflattı. Burada bizim stratejimizin ne olduÄŸunu, niçin Nusra Cephesi’ni vurduÄŸumuzu açıklayabilmeliydik. Suriye’nin doÄŸusunda IŞİD hedeflerini vurarak, doÄŸrudan Esed rejimine yardımda bulunmuÅŸ olduk. Bu IŞİD birlikleri ılımlı muhaliflerle çatışmıyordu, onlar Esed rejimiyle savaşıyordu."

Suriye’de muhalif güçler tarafından kuÅŸatma altında tutulan bir bölgede, ABD’nin öncülüÄŸündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları sayesinde rejim güçlerinin kuÅŸatmayı yardığına dikkati çeken Ford, "Aslına bakarsanız, biz Esed hava kuvvetlerinin rolünü oynamış olduk" dedi.

Suriye’de rejimin iktidarını sürdürdüÄŸü sürece IŞİD’in zayıflatılıp yenilgiye uÄŸratılmasının zorluÄŸuna iÅŸaret eden Ford, "BeÅŸÅŸar Esed rejimi ülkeyi yönettiÄŸi sürece, ülkenin doÄŸusundaki IŞİD’i yenilgiye uÄŸratmak zor olacaktır" ifadesini kullandı.

Ford, hem IŞİD’in bertaraf edilmesi hem de Suriye’deki 3 yıldır akmaya devam eden kanın son bulması için Esed’e yönelik baskının artırılması gerektiÄŸini kaydetti.

“ABD, tutarlı ve etkili strateji gütmüyor”

OrtadoÄŸu kıdemli uzmanlarından ABD Barış Enstitüsü Ä°htilaf AraÅŸtırmaları Bölümü BaÅŸkan Yardımcısı Steven Heydemann da Suriye’de 3 yılı aÅŸkın süredir devam eden iç savaÅŸta, OrtadoÄŸu’nun modern tarihinin büyük bir ÅŸiddetle karşı karşıya kaldığı bir ortamda ABD’nin, IŞİD’i yenilgiye uÄŸratmak veya Suriye’de siyasi çözüm için hala tutarlı ve etkili bir strateji gütmediÄŸini söyledi.

IŞİD’i bertaraf etmek ve Suriye’de iç savaşı çözüme kavuÅŸturmak için IŞİD ile Suriye krizinin birbirinden ayrı deÄŸerlendirilmemesi gerektiÄŸinin altını çizen Heydemann, Beyaz Saray’ın bu noktadaki politikasını gözden geçirmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Heydemann, şunları kaydetti:

"BütünleÅŸmiÅŸ bir Suriye stratejisi için, ABD’nin Suriyeli muhaliflerle angajmanını artırması, sahada gücü dengelemeye dönük beklentileri yerine getirmesi ve çatışmayı müzakerelerle sona erdirecek gerekli ÅŸartların hazırlanmasına yardımcı olması gerekiyor. Böyle bir yaklaşım ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde uçuÅŸa yasak bir bölgeyi desteklemesi ve Suriye’nin Türkiye ile sınırında bir tampon bölgeyi korumasını gerekli kılıyor. Suriyeli muhalifleri eÄŸitme ve donatmaya yönelik programa hız verilmeli ve bu programın misyonu IŞİD ile mücadele ve Esed rejimiyle savaÅŸmayı kapsamalıdır."

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.