Sosyal Medya

Dünya

Londra'da binlerce öğrenci sokakta

İngiltere'de binlerce öğrenci, yükseköğretimin parasız olması için Londra'da parlamento binasına yürüdü. Gösteriler, 2010’dan bu yana yapılan en büyük öğrenci eylemi.



Ä°ngiltere’nin baÅŸkenti Londra’da sosyal medya üzerinden “Borçsuz, kesintisiz, harçsız parasız eÄŸitim!” sloganıyla örgütlenen binlerce öÄŸrenci öÄŸlen saatlerinde parlamento binası önünde toplandı.

Mezuniyetlerine kadar kredi çekerek binlerce sterlin ödeyen ve iÅŸ hayatına atıldıklarında çok daha fazlasını geri ödemek zorunda kalan öÄŸrenciler parasız eÄŸitime geçilmesi ve bütçe kesintilerine son verilmesini talep ediyor.

Parlamento binası etrafını demir parmaklıklarla çeviren polisle bazı göstericiler arasında arbede yaÅŸandı.

Ülkede 40’tan fazla ÅŸehre yayılan protestoların aralık ayına kadar sürmesi bekleniyor. ÖÄŸrenciler yine sosyal medya üzerinden 3 ve 6 Aralık için protesto çaÄŸrısı üzerinde bulundu.  

Eylemlerin, 2010 yılında öÄŸrenci harçlarına yapılan zammı protesto için sokaÄŸa dökülen en az 30 bin öÄŸrencinin gerçekleÅŸtirdiÄŸi gösterilerden daha büyük olması bekleniyor.

Yıllık ücret 9 bin sterlin

Dünyanın en pahalı üniversite eÄŸitimlerinden birine sahip Büyük Britanya'da harç ücretleri öÄŸrencinin hangi ülkeden geldiÄŸine göre deÄŸiÅŸiyor.

ÖÄŸrenci, Büyük Britanya veya Avrupa BirliÄŸi (AB) pasaportu taşıyorsa lisans eÄŸitiminin yıllık ücreti en fazla 9 bin sterlin (yaklaşık 31 bin 500 Türk lirası) oluyor.

Kuzey Ä°rlanda’da bu ücret 3 bin 575 sterlin olarak belirlenirken, Ä°skoçya’da ise eÄŸitimden hiçbir ücret alınmıyor. Ancak bu “bedava eÄŸitim” uygulaması yalnızca Ä°skoçyalı öÄŸrenciler için geçerli.

Britanya ve AB vatandaşı olmayan öÄŸrenciler için ise üniversite masrafı 11 bin 933’e kadar çıkıyor. Yani 41 bin 804 Türk lirası.

30 yıllık geri ödeme

EÄŸitimin asıl yükü ise öÄŸrencinin omuzlarına mezuniyetten sonra biniyor.

Bankalardan çekilen eÄŸitim kredileri veya devletin saÄŸladığı öÄŸretim burslarının geri ödemesi, öÄŸrenci iÅŸe girdikten sonra yıllarca sürebiliyor.

Yüksek ÖÄŸrenim Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre 2044 yılında geri ödenmesi gereken toplam eÄŸitim borcu 330 milyar sterline ulaÅŸacak.

Komisyon mezuniyet üzerinden 30 yıl geçmiÅŸ olsa bile öÄŸrencilerin yüzde 73’ünün borçlarını ödeyemeyeceÄŸini söylüyor.

Yıllık borcun ortalama 44 bin sterline ulaÅŸacağı sistemde geri ödemede en çok zorlanacak grubun saÄŸlık çalışanları, öÄŸretmenler ve kamu iÅŸçileri olduÄŸu açıklandı.

Kaynak: The Guardian, The Independent, Ä°ngiltere Yüksek ÖÄŸretim Komisyonu, British Council

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.