Sosyal Medya

Dünya

ABD: Uçuşa yasak bölge konusunda pozisyonumuz değişmedi

Biden'in Türkiye ziyareti öncesi gazetecilere konuşan Beyaz Saray yetkilisi, şu anda Suriye'de uçuşa yasak bölge uygulamasını hayata geçirmeyi değerlendirmediklerini söyledi.



ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden'in yaklaÅŸan Türkiye ziyareti öncesi gazetecilere telekonferans yoluyla bilgi veren Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili Suriye'de uçuÅŸa yasak bölge ilan edilmesi konusunda soruyu yanıtladı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre yetkili, ÅŸu anda uçuÅŸa yasak bölge uygulamasını hayata geçirmeyi deÄŸerlendirmediklerini ama masadan hiçbir seçeneÄŸi de kaldırmadıklarını ifade etti. Türkiye ile bu konudaki görüÅŸmelerinin devam edeceÄŸini ama bu konudaki pozisyonlarının deÄŸiÅŸmediÄŸini kaydetti. 

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu pazartesi günü yaptığı açıklamada Washington'un Suriye'de uçuÅŸa yasak bölge ilan edilmesi konusunda Türkiye'nin savunduÄŸu teze yaklaÅŸtığını söyemiÅŸti. ÇavuÅŸoÄŸlu, "ABD'nin baÅŸlangıçta tereddütleri vardı ama Suriye'de uçuÅŸa yasak bölge konusunda ABD ile pozisyonlarımız yaklaÅŸtı. Bunun için BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararına da gerek yok" ifadelerini kullanmıştı.

BaÅŸka bir üst düzey yetkili de, ABD ve Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki genel bakışlarının birbiriyle örtüÅŸtüÄŸünü, iki ülkenin de IŞİD'in yavaÅŸlatılması gerektiÄŸi, Esed'in iktidardan gideceÄŸi bir noktaya ulaşılması gibi konularda bakışlarının uyuÅŸtuÄŸunu anlatarak, Türkiye ile devam eden stratejik diyalogları bulunduÄŸunu kaydetti.

Biden'in ziyareti

Biden'in Fas ve Ukrayna ziyaretlerinin ardından 21 Kasım'da Türkiye'de olması bekleniyor. Biden, aynı gün BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, ertesi gün de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile bir araya gelecek. GörüÅŸmelerde iki ülkenin Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı iÅŸbirliÄŸi, Türkiye'nin hemen sınırı ötesinde yaÅŸanan insani kriz, IŞİD'e yabancı savaÅŸçıların katılımının önüne geçilmesi, Kıbrıs'ta uzlaÅŸma arayışı konularının ele alınması öngörülüyor.

'Özür tartışması'

Amerikalı üst düzey yetkililer, Biden'ın ErdoÄŸan'dan özür dileyip dilemediÄŸiyle ilgili olarak da "Biden ve ErdoÄŸan'ın arasının düzeltilmesi gibi bir ihtiyaç yok. Zaten çok yakın iliÅŸkileri var, zaten düzenli telefon görüÅŸmeleri yaparak iletiÅŸim halindeler" dedi.

Biden'in geçen ay IŞİD'in büyümesine Türkiye'nin politikalarının neden olduÄŸu yönündeki açıklamaları tepki çekmiÅŸti. Bunun üzerine Biden, ErdoÄŸan'ın aramış, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada BaÅŸkan Yardımcısı'nın Ankara'dan özür dilediÄŸi belirtilmiÅŸti. Geçen haftalarda haftalarda CNN'e mülakat veren Biden, "Hayır, ben özür dilemedim" demiÅŸti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.