Sosyal Medya

Güncel

Ardıç'tan Tarhan ve Kılıçdaroğlu'na tarihi Mustafa Kemal soruları

Sabah gazetesi yazarı Engin Ardıç bugünkü yazısında tarihi bir tartışma başlattı. Ardıç, Atatürk’ün nasıl Türkiye’nin en büyük toprak sahibi ve zenginlerinden olduğunu, bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapıldığı arazinin temelinde Hintli Müslümanlar’a ait Hilafet Komitesi’nin Ankara’ya gönderdiği yardım parası yer aldığını yazan Ardıç, ezber bozan şu soruyu gündeme getirdi.



“Koskoca Büyük Önder’in ülkenin en büyük toprak sahiplerinden ve en zenginlerinden biri olması doÄŸal mıdır?” sorusunu ayakkabı kutusu araÅŸtırmacılarına bırakıyorum. diyen Arıç, “CHP’ye verilen para nasıl oluyor da Atatürk’ün ÅŸahsi parası sayılıyor? sorusuna ister KılıçdaroÄŸlu cevap versin, isterse Tarhan Hanım' dedi.

Ä°ÅžTE O YAZI:

Tarihçi Mete Tunçay yazmış, tarihçi Cemil Koçak da ondan aktarmış, biz de gazeteci Engin olarak kendi okurlarımızı haberdar edelim. Diyor ki Profesör Tunçay: 
"Vefatından bir buçuk yıl öncesine deÄŸin, Atatürk bütün Türkiye'nin en büyük toprak sahiplerinden ve zenginlerinden biriydi.
Bu servet ona miras kalmamış, aylıklarının arttırılmasıyla da oluşmamıştır.
Bilinen iki kaynak, kurtuluÅŸ savaşı yıllarında Hint Hilafet Komitesi'nin Ankara'ya yolladığı 600 bin liraya yakın yardımla, daha ileriki yıllarda eski Mısır Hıdivi Abbas Hilmi PaÅŸa'nın TC uyrukluÄŸuna girerken CHP'ye bağışladığı 900 bin lira dolaylarındaki paradır." 

Allah Allah, CHP vatandaÅŸlığa girmek için baÅŸvuranlardan para mı alırmış?
Profesör Koçak da ÅŸöyle devam ediyor: 
"Tunçay'ın aktardığına göre Hindistan'dan gelen paranın 120 bin liraya yakın bölümünü büyük taarruzdan önce Batı Cephesi Komutanlığı'na harcamış, geri kalan paranın çoÄŸuyla, yaklaşık 250 bin liralık kısmıyla Ä°ÅŸ Bankası'nı kurdurmuÅŸtur.
Bankanın da hissedarı olmuştur."

Koçak kendi görüÅŸünü ÅŸöyle açıklıyor: 
"Burada ilginç olan husus, Hindistan'dan gelen yardımın doÄŸrudan 'Atatürk'ün kiÅŸisel hesabı' olarak benimsenmiÅŸ olmasıdır. EÄŸer Hasan Rıza Soyak'ın anılarına bakılacak olursa, bu gayet tabii karşılanmış olmalıdır.
Çünkü harcanmayan para, Atatürk'e bizzat Bakanlar Kurulu kararıyla geri verilmiÅŸtir.
Soyak, Atatürk'ün çiftlik arazilerini de bu parayla satın aldığını yazmaktadır." 
Åžimdi de bilançoya ve terekeye geliyoruz: "Atatürk öldüÄŸünde Ä°ÅŸ Bankası'ndaki hesabında 1,5 milyon liradan fazla nakit parası ve 120 bin lira civarında Ä°ÅŸ Bankası hissesi bulunmaktaydı. BaÅŸkaca hisselerinden 25 bin lira nakit parası daha vardı."
O zamanın parasıyla... "Altın devir" parası...
Paranın para olduÄŸu dönem.
Ä°mdi... ÇeÅŸitli sorular sorulabilir. 
"Cumhuriyet Halk Partisi'ne bağışlanan bir para Atatürk'ün kendi parası mı sayılmış?"sorusunun cevabı evettir. 
"Ä°ÅŸ Bankası Hintli Müslümanlar'ın kurtuluÅŸ savaşımıza gönderdikleri yardımla mı kurulmuÅŸ?" sorusunun cevabı da kısmen evettir. 
"Atatürk Orman ÇiftliÄŸi de mi bu paranın bir kısmıyla kurulmuÅŸ?" sorusunun cevabı da evet.
Bugün yerine Ak Saray yapılan arazinin temelinde Hintli Müslümanlar'ın "Hilafet" Komitesi'nin parasının yatması, tarihin ilginç bir cilvesidir.
Deyip geçeceÄŸim, ben soru sormayacağım. "Koskoca Büyük Önder'in ülkenin en büyük toprak sahiplerinden ve en zenginlerinden biri olması doÄŸal mıdır?" sorusunu ayakkabı kutusu araÅŸtırmacılarına bırakıyorum. 
"CHP'ye verilen para nasıl oluyor da Atatürk'ün ÅŸahsi parası sayılıyor?" sorusuna ister KılıçdaroÄŸlu cevap versin, isterse Tarhan Hanım.
Çünkü nasıl olsa 
"Koskoca Büyük Önder banka sahibi olur mu, bankacılıkla uÄŸraşır mı?" sorusunu daha önce sordum, cevap alamıyorum. "Koskoca Büyük Önder bira, turÅŸu, yoÄŸurt, ayran, dondurma, beyaz peynir ve kaÅŸar peyniri üretimiyle uÄŸraşır mı?" sorusuna cevap alamadığım gibi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.