Sosyal Medya

Dünya

İşte Erdoğan'ın cami yapılmalı dediği yer

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kristof Kolomp'un Küba sahillerinde cami gördüğünü anılarında yazdığının altını çizmiş ve 'cami yapılmalı' demişti.



Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi'nin kapanışında konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan,Amerika kıtasını ilk keÅŸfedenin Kristof Kolomb deÄŸil, Müslümanlar olduÄŸunu söylemiÅŸ ve Kolomp'un Küba sahillerine geldiÄŸinde burada bir cami gördüÄŸünü anılarında yazdığının altını çizmiÅŸti. 

Bu iki önemli açıklama önce sosyal medyada sonra da gazetelerde tartışma yarattı. Birçok önemli tarihçi CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın "Amerika kıtasını Müslümanlar keÅŸfetti" açıklamasını doÄŸrularken Kolomp'un anılarında yazdığı Müslümanlar tarafından kurulan Küba camii hakkında ilk bilgilere ulaşıldı. Kolomp'un Küba'nın Gibara kıyılarına bakan tepede gördüÄŸünü söylediÄŸi cami bugüne kadar varlığını koruyamamış. Ama bölgedeki az sayıda Müslüman varlığını hala koruyor. 



Bu konuda tek kaynak Kolomp'un anıları deÄŸil. Ä°slâm tarihçisi Mesudî, 956 yılında kaleme aldığı eserinde Küba'daki islam varlığını anlatmıştır. Sonraki tarihlerde baÅŸka bir Berberî sultanı da, 3000 kayıkla Amerika'ya gitmiÅŸtir. Bundan sonra Berberîler, Batı Afrika kıyılarından hareketle sık sık Amerika'ya ulaÅŸacaklar ve orada yerleÅŸik bir bölge oluÅŸturacaklardır. Kolomb hâtıralarında bunu, Küba'da Berberî kabileler gördüÄŸünü ve Arapça konuÅŸtuklarını söyleyerek tasdik etmektedir. 

Kaynak : SABAH

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.