Sosyal Medya

Güncel

Silahlara veda çağrısı

Çözüm süreci kapsamında silah bırakıp Türkiye dışına çıkma işlemlerini 2013 Mayıs'ında tamamlaması gereken, fakat bunu yapmayan terör örgütüne Başbakan Davutoğlu'ndan ikinci bir çağrı geldi: 'Ülkeyi terk etmesi gerekenler artık terk etmeye, silah bırakmaya başlamalıdır"



Meclis'teki AK Parti Grup Toplantısı'nda konuÅŸan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, geçtiÄŸimiz günlerde NevÅŸehir'de aÅŸure günü etkinliklerine katıldığını hatırlattı, Hacı BektaÅŸ-ı Veli'yi ziyaret eden ilk BaÅŸbakan olmanın kendisine gurur verdiÄŸini söyledi. AK Parti'nin siyaset temelinin 'vatandaÅŸlar arasındaki baÄŸları güçlendirmek' olduÄŸunu vurgulayan DavutoÄŸlu, 'Biz bir taraftan çözüm sürecini hakim kılmaya çalışırken diÄŸer taraftan Sünni, Alevi ayrımı üzerine hesap yapanların da hesaplarını bozmaya kararlıyız. Hiç kimsenin bu topraklarda etnik ve mezhep temelli bir ayrımı körüklemesine izin vermeyeceÄŸiz' dedi. BaÅŸbakan, 2013 Mayıs'ında tamamlanması gereken fakat terör örgütünce uygulanmayan 'silah bırakma' ve 'yurtdışına çıkış' süreci için ise çaÄŸrı yaptı. 'Ülkeyi terk etmesi gerekenler artık terk etmeye, silahları bırakmaya baÅŸlamalıdır' diyen DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

NÄ°YETÄ°NÄ°ZÄ° BELLÄ° EDÄ°N

'Silahları Demokles'in kılıcı gibi kardeÅŸlerimizin üzerinde tutmaya devam ederseniz, bunu çözüm süreci ile izah etmek mümkün olmaz. Çözüm süreci bizim için milli, yerli ve özgün bir projedir ve mutlaka baÅŸarıya ulaÅŸtırılacaktır. Provokasyonlara karşı da dik durmaya devam edeceÄŸiz. HDP'ye ve sürecin bütün taraflarına sesleniyorum; eÄŸer çözüm sürecini kararlılıkla devam ettirmek hususunda iyi niyetliyseniz, bunu gösterin. Çıkın ve süreci sabote eden bu ÅŸiddet sarmalına, vandalizme karşı olduÄŸunuzu ifade edin, maskelerin arkasına saklanmayın.'

MUKABELE GÖRÜRSÜNÜZ

'Bu olursa diÄŸer adımlar atılmaya devam eder. Ama bir taraftan çözümü savunuyormuÅŸ gibi yapıp, diÄŸer taraftan sürecin olmazsa olmaz ÅŸartı olan kamu düzeni konusunda sürekli provokasyonlarda bulunmaya devam ederseniz biz de hak ettiÄŸiniz mukabeleyi gösteririz. Bir taraftan çözüm sürecini devam ettirirken, diÄŸer taraftan silahları bırakma konusunda hiçbir adım atmamanın tutarlı bir tarafı yok.'

'Ä°stemezükçü' CHP'nin derdi dinle mücadele

Hacı BektaÅŸ ziyaretinin bazı partilerde rahatsızlığa yolaçtığına iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, CHP'nin, bu temastan yalnızca bir gün önce 'Alevi paketi' açıklama ihtiyacı duyduÄŸunu kaydetti. 'EÄŸer ziyaretim olmasaydı açıklar mıydı bilemiyorum. Ama dikkat ediniz o pakette hep AK Parti hükümetleri döneminde yapılan çalıştaylara atıf var' diyen DavutoÄŸlu, bunun yanında CHP'nin paketinde 'istemezük' anlayışının bulunduÄŸunu ifade etti. 'AK Parti Alevi-BektaÅŸi kültürüne saygılıdır. CHP ne diyor, 'din dersini kaldıralım' diyor. CHP'nin kafasında din ile bir ÅŸekilde mücadele etmek var. Nedir sizin mücadele anlayışınız?' diyen DavutoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

ÖNCE BEN KARÅžI ÇIKARIM

'EÄŸer din kültürü ahlak bilgisi derslerinde herhangi bir mezhep tahkir ediliyorsa ona önce ben karşı çıkarım. Bunu kaldırdığımızda, rakidal unsurların toplumda yer almasını nasıl engelleyeceÄŸiz. Alevi ve Sünni geleneÄŸini birbirine karşı inanç olarak göstermek isteyen varsa cahildir. Alevi vatandaÅŸlarım bu yılı Hacı BektaÅŸ'ın Makalat'ını okuma yılı ilan etsin. Gerçek Alevi-BektaÅŸi geleneÄŸi hangi deÄŸerlere dayanıyor onu görmek için...'

Ä°liÅŸkiler geliÅŸecek

Ä°liÅŸkileri geliÅŸtirmek için önümüzdeki günlerde Irak'ı ziyaret edeceÄŸini söyleyen DavutoÄŸlu, Irak BaÅŸbakanı'nın da Türkiye'ye geleceÄŸini aktardı. Aralık başında Atina'da Yunanistan ile Yüksek Düzeyde Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi toplantısı yapacaklarını ifade eden DavutoÄŸlu, 'Aynı ÅŸekilde Rusya Devlet BaÅŸkanı Sayın Putin de aralık başında Türkiye'ye gelecek' dedi. DavutoÄŸlu ayrıca, G-20 Zirvesi'nden sonra 8'i makro ekonomiye dair, 8'i de sektörel konularda olmak üzere 16 madde daha açıklayacaklarını kaydetti.

Filipinler barışı elimizde

Türkiye, 1 Aralık'tan itibaren G-20 dönem baÅŸkanlığını üstlenecek. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, bugün G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için Avustralya'ya gidiyor. Avustralya'nın ardından Filipinler'e uÄŸrayacaklarını belirten DavutoÄŸlu, bu ülkede Moro Müslümanları ile Filipin hükümeti arasında yaklaşık 400 yıldır süren ihtilafın Türkiye'nin gayretiyle çözülmek üzere olduÄŸunu hatırlattı. DavutoÄŸlu, "Ä°ki taraf arasında barış sürecinin son aÅŸamasını yönetmek Türkiye'nin elinde' dedi.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.