Sosyal Medya

YaÅŸam

Kur'an'ı 2,5 ayda hıfzeden tıp öğrencisinin başarı hikayesi

Kerim kitabımız ve hayat rehberimiz olan Kur'an-ı Kerim'i 2,5 ay gibi kısa bir sürede ezberleyerek büyük bir başarıya imza atan Pakistanlı tıp öğrencisi Bushra Tbakhi, bu başarıyı nasıl yakaladığını formüllerini de sıralayarak açıkladı. İşte Bushra Tbakhi'nin kaleminden kendisinin hafizelik hikayesi...



Bismillah.

Ä°ÅŸte benim ipuçlarıyla özetlenmiÅŸ Kur’an hikâyem.

Her ÅŸeyden önce, elhamdülillah… elhamdülillah… Allah, beni bu büyük sorumluluk ve muhteÅŸem hediye ile ÅŸereflendirdi.. Elhamdülillah… Ve benim O’ndan naçizane iki isteÄŸim var: Kur'an’ı sürekli tekrar edebilmek ve diÄŸer insanlara ilham verebilmek. Allah herkesi bu muhteÅŸem hediye ile ÅŸereflendirsin. Bu, yapılabilir bir ÅŸey. Ä°htiyacınız olan tek ÅŸey"kararlılık ve dua"..  Hatta çok fazla zamana da ihtiyacınız yok.

YoÄŸun bir ezber kampındaydım ve elhamdülillah/maÅŸallah 2,5 ay gibi bir sürede ezberimi tamamladım. Elhamdülillah, ezber maceramın bir kısmı tatilde geçti fakat büyük bir kısmında meÅŸguldüm, hâlâ okula gidiyordum (haftanın 5 günü hastanedeydim). Hastalarla ilgileniyordum, iÅŸi aksatmaktan dolayı doktorlarla başım derde giriyordu. Okula gitmememe raÄŸmen, zaman yine de lehime iÅŸlemiyordu, ama önemli olan ÅŸeyin bu olmadığını fark etmiÅŸtim. Kamptaki pek çok kız hafızlığını 2 ayda tamamlamıştı, ve birinci olan kız da 1 ayda. Bu gerçekten mümkün!

Tam olarak iki ayda bitirmem gerekiyordu- günde 10 sayfa ezberleyerek. ÇoÄŸu zaman yapabildim bunu fakat baÅŸaramadığım günleri de mümkünse ertesi gün daha fazla ezberleyerek telafi ediyordum ki, bu gayet iyi. Siz yine de hedefinizi büyük tutun. Siz Ay’a ulaÅŸmaya çalışın, olmazsa yıldızlara konarsınız!

Ä°ÅŸte sizler için genel bir fikir:


 

Ä°ÅŸte sizlere naçizane birkaç ipucu:

1. Allah’tan yardım isteyin. Dua edin. EÄŸer 7. Cüz’e.. veya.. 14’e veya herhangi birine ulaşır da motivasyonunuzu kaybederseniz O’na dönün. Bunlar O’nun sözleri ve O tek başına onları size öÄŸretebilir.

2. Bir kısmını sabah ezberleyin, özellikle de çok meÅŸgulseniz. ÖÄŸleden önce en az 1-2 sayfayı tamamladığım günler 10 sayfayı ezberlememi kolaylaÅŸtırdı. EÄŸer ezbere öÄŸleden sonra baÅŸladıysam, daha uzun sürüyordu.

3. Bazı ÅŸeyleri iptal edin. Daha sık ‘Hayır’ deyin. Alışkın olduÄŸunuz bazı ÅŸeylere bir kısıtlama getirmek zorundasınız. BaÅŸka ÅŸeyler yapmaya zamanınız yeterli olsa dahi, enerjiniz olmayacaktır. Kur’an harici yapılan çok fazla ÅŸey, sizi o atmosferden uzaklaÅŸtıracaktır. EÄŸer arkadaÅŸlarınız son zamanlarda ne kadar çok hayır dediÄŸiniz ile ilgili ÅŸikayet etmeye baÅŸlarsa doÄŸru yoldasınız demektir.

4. Ezber Hocası(ları) Bulun. Her zaman kampta kalamıyordum, bu yüzden annem, kız kardeÅŸim ve arkadaÅŸlarım ezberimi dinliyorlardı. Birkaç kiÅŸiyle sınırla kalmayı fakat birden fazla kiÅŸi bulmaya çalışın. EÄŸer ezber tekrarı yapmanız gerekiyorsa ve o kiÅŸi meÅŸgulse hevesiniz kırılır- bu yüzden yedekte birileri olsun. Benim bazen telefonda bile ezber verdiÄŸim olmuÅŸtur!

5. HER GÜN ezber ve tekrar yapın. BoÅŸ gün yok. Hiç yok. Tek bir sayfa ezberlemiÅŸ olsanız ve hedefiniz 10 sayfa ezberlemek olsa bile. Bu, bir alışkanlık olmak zorunda. Ayrıca, bir sayfaya baÅŸladığınız zaman diÄŸer sayfa kolay görünüyor.. sonra da diÄŸeri hızlı geçiyor..

6. Büyük parçalar daha kolay! Bir sayfayı bir kerede ezberlemenin daha hızlı olduÄŸunu düÅŸünürdüm fakat aslında bir kerede 4-6 sayfa ezberlemek daha hızlı oluyor. Sanki beyniniz bir “ezberleme modu” na giriyor ve yeniden baÅŸlayıp da ezberinizi baÅŸkasına verirseniz bu moda bir daha girmek zorlaşıyor. Bu yüzden,eÄŸer 10 sayfa ezberleyecekseniz 6 sayfasını ezberlemeye çalışın .. ezberinizi “hoca”nıza verin ve kalan 4 sayfa artık sizin için kolaylaÅŸacaktır inÅŸallah 10 sayfayı tamamıyla ezberlemek bile çok zor deÄŸil!

7. BaÅŸlarda çok fazla kiÅŸiye söylemeyin. Çünkü nereye kadar geldiÄŸinizi, kaç sayfa ezberlediÄŸinizi vs. sorduklarında bu stresli bir iÅŸ olmaya baÅŸlıyor.. Motivasyonunuzu ve hedefinizi kaybetmemek için sadece “hocalarınıza” ve yakın arkadaÅŸlarınıza söyleyin.

8. Zamanınızdan ziyade, zihninizi boÅŸaltın. Bir günde sahip olduÄŸunuz zaman, zihinsel karışıklığı azaltma gereksiniminiz kadar önemli deÄŸildir. Bir ÅŸey hakkında endiÅŸelendiÄŸimde 6 saatte yaptığım ÅŸeyi, zihnim boÅŸken 2 saatte yapabiliyorum. Kur’an, kargaÅŸa ile akılda kalmaz. Bu yüzden, baÅŸlamadan önce, bir yapılacaklar listesi hazırlayıp kenara koyun ve önemli iÅŸleri halledin, kendinizi endiÅŸe ve sorumluluklarınızdan arındırın. EÄŸer ezber yaparken herhangi bir ÅŸey sizi endiÅŸelendirirse Åžeytanın odaklanmanızı istemediÄŸini ve Kur’an’ın endiÅŸelerinizi dindireceÄŸini hatırlayın.

9. Uykulu olduÄŸunuzda 1 sayfa fazla ezberleyin. Nedenini bilmiyorum. Kendini zorlamakla alakalı sanırım. Fakat uykulu olduÄŸum zamanlar vazgeçip yatmak yerine geceleri 1-2 sayfa fazladan ezberlediÄŸimde çok bereketli oluyordu.

10. Kendinizi küçük adımlarla motive edin. Bakara suresinde olup da, Nas suresine ulaÅŸma hayali biraz göz korkutucu olabiliyor. Sadece bir sonraki sure veya cüzde ne kadar mutlu olacağınızı hayal edin. 13. cüzde olduÄŸumda ÅŸöyleydim: Ya Rab .. 15’e ulaÅŸmak istiyorum .. tam ortaya. Sonra 15’e gelince: Ya Rab, 20. cüze ulaÅŸmak istiyorum …Kuran’ın büyük bir kısmına.. Sonra 20. de: Ya Rab, 25. cüze çok az kaldı .. Bu yüzden, Ya Rab bitirmem gerek!

11. Tek Mushaf kullanın. Birinden öbürüne geçip durmayın. Ben her gün kendi Mushaf’ımı kullanıyordum. Kelimeleri iÅŸaretlemek veya ayetlerin altını çizmek için de bir kalemim vardı. Ona ulaÅŸmak için heyecanlanayım diye Post-it koyuyordum bir sonraki cüze. Standart boyutta bir Kur’an bulmaya çalışın- çok küçük olanlardan ezber yapmak zor oluyor. Çok büyükleri de taşıması zor. Elektronik Mushaflardan ise kaçının- ÅŸahsen bende baÅŸ aÄŸrısı yapıyorlar ve daha uzun zaman alıyor ondan ezberlemek. Ayrıca da üstlerine bir ÅŸey yazamıyorsunuz.

12. Telefon sessiz modunda ve uzakta olmalı. Neredeyse bütün bildirimleri kapatmıştım.

13. Kendi ezberleme stilinizi bulun.. En iyi ezberleme tekniÄŸi iÅŸaret dilidir! Çok iyi bildiÄŸim bir ÅŸeyi ezberden tekrar yaparken çok komik görünüyorum. Hepsini el iÅŸaretleri ile ezberliyorum. Bana gerçekten yardımı dokundu. Ä°ÅŸaretleri yazdığım ya da sadece ayetlerin en başını yazdığım da oldu. Bana enerji verdiÄŸinden yürümek de iÅŸe yarıyordu- fakat bir kerede sadece birkaç sayfa için. Ayetleri dinlemek iyi oluyor- özellikle de okumakta sorun yaşıyorsanız, ama biraz zaman alıcı bir ÅŸey. EÄŸer okumanız çok iyi deÄŸilse bunu yapın lütfen, çünkü yapabileceÄŸiniz en kötü ÅŸey ilk seferde yanlış bir ÅŸeyi ezberlemek olacaktır.

14. Sayfayı ikiye veya üçe bölün, sonra da onları birleÅŸtirin. Bir ayet ezberleyin, sonra da onu birkaç kere tekrarlayın. Sonraki ayeti ezberleyin, ve onu önceki ayetle birlikte tekrarlayın. Bir sayfada kaç ayet olduÄŸuna baÄŸlı olarak, sayfayı ikiye veya üçe bölün ve en son hepsini birlikte tekrarlamayı deneyin.

15. Büyük bir parçayı tekrar ederken, her bir ayetin BAÅžINI tekrar edin. Bir ayeti tekrarlarken, genelde ona baÅŸlayabildiÄŸinizde onu bitirebilirsiniz de. Bu yüzden, tüm sayfayı baÅŸtan okuyarak dikkatinizi boÅŸa harcamayın. Sadece her bir ayetin başını hatırlayıp hatırlayamadığınızı test edin.

16. Günahlardan uzak durun.. Yapamadığınızda tövbe edin ve yolunuza devam edin. Åžeytan size diyecektir ki: ezberlemene gerek yok- sen bir günahkârsın. Ya da ezberleyemeyeceÄŸinizi düÅŸündürtmek için size bir günahınızı hatırlatacaktır. Siz, Allah’a sığının ve yolunuza devam edin. EÄŸer mükemmel olsaydık, Allah’ın bize nasıl yaÅŸayacağımızı öÄŸreten Kutsal Kitap’ımızı göndermesine gerek kalmazdı. Kıyamete kadar kimse mükemmel olamayacak.

Bu, insanlar olarak Allah’a daha yakın olma çabamızdır. Åžeytan’dan Allah’a sığının, Bismillah deyin ve #ezberlemeyedevamedin.

17. Birilerine ezberinizi verdikten sonra ara verin, ezber yaptıktan sonra deÄŸil. Bende iÅŸe yarayıp yaÅŸamadığını bilmiyorum fakat bu yöntemi her zaman etkili bulmuÅŸumdur. Ve verdiÄŸiniz aralar çok da uzun olmasın. 10 dakika sizi rahatlatmaya yetecektir. Bundan daha fazlası sizi “ezberleme modu” ndan çıkarır.

18. Bir partner bulun. Ya da bir grup! Bunu etrafınızdaki kiÅŸilerle bir yarış hâline getirin. Kamptan uzaktayken bile benimle aynı hedef için çalışan kamptaki kızların ezber yaptıklarını düÅŸünür ve motive olurdum.

19. Odaklanmaya çalışın. Dikkat dağınıklığı veya dalgınlık yüzünden bir sayfa üzerinde çok fazla vakit harcarsanız, ezberlemek çok çok daha uzun sürer. Odaklanın, sayfayı bitirin ve sonra ara verin.

20. Bütün ayetler aynı deÄŸildir. Bazı ayetler daha zordur, onları ezberlemek için yeni yollar bulmanız ve onları daha çok tekrar etmeniz gerekir. Böylesi daha iyi olur.

21. Kendinize zaman hedefi koyun. Benim, bir sayfa için azamî yarım saat gibi bir hedefim vardı. Bundan daha fazla sürdüÄŸünde biliyordum ki ya bir ÅŸeyleri yanlış yapıyordum ya da odaklanamıyordum. Bazen de daha kısa sürüyor, ki bu harika . Sadece zaman kontrolünü kaybetmeyin.

22. BaÄŸlantılar yapın. Bazen bir sözcüÄŸü bir sonraki ayetteki baÅŸka bir sözcük ile iliÅŸkilendirirdim. Gerçekten iÅŸe yarıyor. Örnek verecek olursak, bir ayette bir arkadaşımın ismi geçerse, bir sonraki ayet bana baÅŸka bir arkadaşımı hatırlatıyordu. Yani, ben bu iki ayet arasında baÄŸ kurmak için o iki sözcüÄŸü kullanmış oluyordum.

23. Zor kelimeleri araÅŸtırın. Bazen bir ayetteki o TEK zor kelimeyi anlamak bütün ayeti anlamanıza yardımcı olur, yani sayfayı anlamanıza da ve dolayısıyla bu da ezberlemenizi kolaylaÅŸtırır. Ezber yaparken çok fazla tefsir kullanmak da ezberlemeyi zorlaÅŸtırır, ayetleri anlamaya baÅŸlarsınız fakat asıl sözcükleri unutursunuz.

24. Ezberden okumayı sona bırakın. Bir ayeti ezberlerken onu tam ezber ile tekrar etmemenizi öneririm. Özellikle de kısa bir zamanda bitirmek istiyorsanız bu çok uzun zamanınızı alır ve bazen asıl sözcüÄŸü deÄŸil de sesi ezberlersiniz. EzberleyeceÄŸim zaman sadece hızlı bir ÅŸekilde ezberden okurdum- enerjimi veya dikkatimi kaybetmemek için. (Ezberleme iÅŸini bitirdiÄŸiniz zaman ezberden okumanın tadını çıkarabilirsiniz.)

25. BitirdiÄŸiniz zaman, tekrar etme stratejinizi geliÅŸtirin. Bu iÅŸ bir kerede olup biten bir ÅŸey deÄŸil, tekrarlar olmazsa olmaz. Özellikle de kısa bir sürede bitirdiyseniz.

26. Hikâyelerle ilgili ayetler en kolayı! Tadını çıkarın!

Birkaç Not:

Soranlar için, Arapça konuÅŸuyor ve okuyorum. Ve elhamdülillah yıllardan beri Arapça ve tecvid öÄŸreniyorum. Arapça veya tecvid bilmeyenlerin öncelikle bunları öÄŸrenmek için biraz vakit ayırmasını tavsiye ederim. Böylelikle, ilk ezberinizde yanlış ezber yapmazsınız.

Ve benden önce hıfzetmiÅŸ olan bütün rol modellerimden biliyorum ki, bunu birkaç kere yapmanız gerekir. Yapılacak çok tekrarım olduÄŸunu biliyorum, Allah eksiklerimizden dolayı bizleri bağışlasın, fakat gerçekten bir yerlerden baÅŸlamamız gerekiyor..

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bunu okuyan herkesten dualarında bana da yer vermelerini rica ediyorum.

Allah, Kur’an’ı ezberleme ve O’nun anlamını öÄŸrenme ÅŸerefine sizleri de nâil etsin. Ve Kur’an’ın nuru her zaman yolumuzu aydınlatsın.

Allah her ÅŸeyin en iyisini bilir…

Bushra Tbakhi tıp fakültesi son sınıf öÄŸrencisi. Yazmayı çok seviyor.

...


theidealmuslimah.com’dan alınarak tarafımızdan Türkçe’ye çevrilmiÅŸtir. (Suffagah)

www.yeniakit.com.tr

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.