Sosyal Medya

Güncel

Rusya ile Ukrayna gaz konusunda anlaştı

AB'nin yardımı ve IMF'nin destek verdiği Ukrayna, Rusya ile gaz satışının yeniden başlamasında anlaştı



Rusya ve Ukrayna, AB'nin arabuluculuÄŸunda sürdürdükleri doÄŸalgaz müzakerelerinde anlaÅŸma saÄŸladı. Moskova yönetimi, 3,1 milyar dolarlık gaz faturasını ödemeyen Ukrayna'ya aylardır askıda tuttuÄŸu gaz satışını tekrar baÅŸlatacak.

Rusya ve Ukrayna enerji bakanlarıyla AB Komisyonu'nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger'in ve Gazprom ile Naftogaz yöneticilerinin imzaladıkları iki ayrı anlaÅŸma mart sonuna kadarki süreyi kapsıyor.

AnlaÅŸma kapsamında geçmiÅŸ borçlar için Ukrayna 1,45 milyar doları hemen ve 1,65 milyar doları yıl sonunda Rusya'ya ödeyecek.

Tarafların daha önce bin metreküpü 385 dolar olarak ilan ettiÄŸi bu kışın geçerli olacak tarifede Ukrayna lehine deÄŸiÅŸiklik yapıldı. Kiev yönetimi bin metreküp gaza 2014 sonuna kadar 378 ve 2015'in ilk çeyreÄŸinde 365 dolar ödeyecek. Ukrayna ön ödeme yaparak alacağı doÄŸalgaz miktarını kesinleÅŸtirmiÅŸ olacak.

AB Enerji Komiseri Öttinger, varılan anlaÅŸmanın AB için bu kışın arz güvenliÄŸi garantisi anlamına geldiÄŸini, Rusya ve Ukrayna arasında iliÅŸkilerin de ilk yumuÅŸama belirtisi olabileceÄŸini belirtti.

AB Komisyonu BaÅŸkanı Jose Manuel Barroso da artık Avrupalıların bu kış soÄŸukta kalmaları için bir neden bulunmadığını ifade etti.

DÜNYA BÜLTENÄ°

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.