Sosyal Medya

Ekonomi

Ä°ran By-pass ediliyor

Türkiye lojistikte kriz yaşadığı İran’ı by-pass ediyor. Orta Asya’ya ulaşmak için kullandığı İran yolunu Azerbaycan üzerine taşıyacak olan proje 2015’in ilk çeyreğinde hayata geçiyor. 2 Ro-Ro ve 2 feribot ile Hazar’ı geçecek olan Türk tırları senede 30 bin taşıma yapacak.



Ä°ran ile Türkiye arasında yaÅŸanan lojistik krizine'Hazar geçiÅŸi' çare olacak.

Ä°ki ülke arasında geçiÅŸ ücretlerindeki restleÅŸme sonrası Ä°ran’ın 'Türk tırlarına yakıt satmayacağız' açıklamasının ardından Türkiye yönünü Azerbaycan’a çevirdi. Türk tırları, 2015’in ilk çeyreÄŸinden itibaren Türki Cumhuriyetler’e Azerbaycan üzerinden ulaÅŸabilecek.

Uluslararası Nakliyeciler DerneÄŸi (UND) BaÅŸkanıFatih Åžener, Azerbaycan ve Türkmenler ile yaptıkları iÅŸbirliÄŸi sonucu, Ä°ran üzerindeki tüm trafiÄŸin 2015 yılının başında Azerbaycan-Hazar ve Türkmenistan güzergahına taşınacağını söyledi.

Åžener “Geçen hafta Azerbaycan tarafı ile görüÅŸtük. Hazar denizi üzerinden Türki Cumhuriyetlere ulaÅŸtım ile ilgili bir güzergah belirledik. Bize 2 Ro-Ro ve 2 Feribot ayarladılar. Yıllık 30 bin taşıma kapasitesine sahip bir güzergah bu. 2015’in ilk çeyreÄŸinde tüm Ä°ran trafiÄŸini buraya taşıyacağız. Fiyat olarak da Ä°ran’dan daha uygun hale gelmiÅŸ olacak” dedi.

'TÜRKMENÄ°STAN'DAN ALIRIZ'

“Ä°ran’ın yaptığı uygulamanın dünyada bir örneÄŸi daha yok” diyen Åžener, bu uygulamanın aslında yasal boyutu dışında Türk ÅŸirketlerine bir sıkıntı yaÅŸatmayacağını belirtti. Åžener ÅŸunları söyledi: “Aslında Ä°ran’ın almış olduÄŸu bu karar bizi pek etkilemiyor. Hatta bir yandan iÅŸimize de geliyor. Ä°ran’ın bize akaryakıt satmaması durumunda, kamyon depolarına mühür basıyor. Bu durumda biz de akaryakıtımızı Türkmenistan’dan almak durumunda kalıyoruz. Bize akaryakıt satmaması demek litre başına 2 dolardan, tır başına 1.100 doları Ä°ran’a ödemememiz demek oluyor. Türkmenistan’da akaryakıt litresi 0.14 cent iken, Ä°ran’da 18 cent” dedi.

'AKARYAKIT KAÇIRIYORLAR'

Ä°ranlılar’ın Türkiye üzerinden akaryakıt kaçakçılığı yaptığını da söyleyen Åžener yöntemi ÅŸöyle anlattı: “Biz bunu tespit ettik. Ä°ran’dan çıkıp Tiflis’e gidecek olan bir tır; Tahran-Bakü-Tiflis hattı üzerinden gittiÄŸinde 1.100 kilometre yol yapıyor. Ancak Ä°ran tırı Gürbulak’tan girip Türkiye üzerinden Tiflis’e gittiÄŸinde 1.790 kilometre yol yapıyor. Neden uzun yol Türkiye’yi tercih ediyor. Çünkü ucuz akaryakıt getirip Türkiye’de satıyor. Sonra Tiflis’e gidiyor, oradan da litresi 1 dolara akaryakıt alıp yeniden Türkiye’de satıyor. Bu sayede bir tır 2 bin doları cebine koyup Tahran’a dönüyor.”

'FARK MI ÖDEYELÄ°M!'

UND Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Fatih Åžener, Ä°ran Karayolları Transit ve Sınır GeçiÅŸleri Genel Müdürü Muhammed Cevad Atriçyan’ın Türkiye’nin mütekabiliyet uygulamasını ‘haksızlık’ olarak deÄŸerlendirip Türk tırlarına Ä°ran içerisinde yakıt satışını durdurabileceklerini açıklamasına tepki gösterdi. Åžener “Yapılan açıklama anlamsızdır. Biz onlara yakıt fiyat farkı alamayacaklarını, alacaklarsa Türkiye’nin de aynı farkı alacağını söylüyoruz. Ä°ran lokantalarında Tavuklu pilav da ucuz, ona da fark mı ödeyeceÄŸiz” dedi. 

Åžener Türk tırlarının Ä°ran’dan almadığı yakıtın fiyat farkını ödemesinin anlamsız olduÄŸunu söyledi.

(Star)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.