Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tek Kişilik Hücresinde Allah`ı Zikrediyordu

Bangladeş`te yaşamını yitiren Cemaat-i İslami lideri Azam`ın oğlu Meymun Azam, "Tek kişilik hücresinde son aylarını Kur`an-ı Kerim okuyarak ve Allah`ı zikrederek geçirdi" dedi.



BangladeÅŸ`te hayatını kaybeden Cemaat-i Ä°slami lideri Gulam Azam`ın oÄŸlu Abdullah Meymun Azam, yargılandığı savaÅŸ suçlarından 90 yıla mahkum edilen babasının hapishanede geçirdiÄŸi 2,5 yıldan sonra vefat etmesi öncesindeki son aylarını AA muhabirine anlattı. Azam, dünyanın çeÅŸitli bölgelerinde milyonlarca taraftarı olan babası Gulam Azam`ın bilinmeyen özelliklerini ilk defa basınla paylaÅŸtı. 

Son aylarında babasının, hastalığından dolayı hapishanenin hastalara ayrılan bölümünde kaldığını ifade eden Azam, "KardeÅŸime ulaÅŸan bilgiye göre sürekli rüzgar alan ufak bir pencerenin olduÄŸu küçücük hücrede tecrit edilmiÅŸ vaziyetteydi ama hiçbir zaman ÅŸikayet etmedi" dedi. 

Azam, "Aile ziyareti kapsamında annem, abim ve kızım babamı ziyarete gittiÄŸinde 11 gardiyanın gözetiminde görüÅŸmeye izin verdiler" diyerek babasına uygulanan baskıların ailesini de olumsuz etkilediÄŸini ifade etti. 

Babasının kötüleÅŸen durumu hakkında Azam, ÅŸunları söyledi: 

"SaÄŸlık durumunun kötüye gitmesinden dolayı tuvalette birkaç defa bayıldığı bilgisi bize ulaÅŸtı. Hatta bir defasında bayıldığı yerden kalkarken lavabonun kırıldığını öÄŸrendik. Allah’a çok ÅŸükür bir yeri kesilmemiÅŸti, sadece dizlerinden yaralanmıştı. Son zamanlarda çok hassa olmuÅŸtu ve özel bakıma ihtiyaç duyar hale gelmiÅŸti. 

Son haftalarda o kadar güçsüzleÅŸti ki iki haftada bir gerçekleÅŸen aile görüÅŸmelerinde konuÅŸamıyor ancak fısıldayabiliyordu. Kendisine Kur`an-ı Kerim`den baÅŸka kitap vermiyorlardı. Son aylarını Kur`an-ı Kerim okuyarak ve Allah`ı zikrederek geçirdi ancak son haftalarında Kur`an bile okuyamaz hale gelmiÅŸti. Son haftalarda konuÅŸamaz, okuyamaz ve dinleyemez durumdaydı." 

Babasının ağırlaÅŸan durumu nedeniyle defalarca bakıcı görevlendirilmesi için hapishane yönetimine talepte bulunduklarını belirten Azam, ancak ihtiyaçlarını gideremeyecek duruma geldiÄŸinde babasına gardiyan tahsis edildiÄŸini anlattı. 

"Benim ve diÄŸer dört kardeÅŸim için güvenli olmayan ülkemize giremediÄŸimiz için babamızı ziyaret edemedik" diyen Azam, babalarının ihtiyaçlarını karşılayan kardeÅŸlerinin ise BangladeÅŸ`i terk etmesinin yasak olduÄŸunu söyledi. 

Azam, "O kardeÅŸim babamın ihtiyaçlarını karşılıyor ve annemi babamla görüÅŸmeye götürüyordu. Bizim siyasetle ilgimiz yok ve hepimiz yükseköÄŸrenim gören profesyonel meslek sahibi kimselerken ülkemizde bize neler olabileceÄŸine dair hiçbir fikrimiz yok. Avukatımız ve arkadaÅŸlarımız da bunu sıkça bize hatırlatıyor ve ülkemize dönmememizi istiyorlar" diye konuÅŸtu. 

Babasının önemli bir siyasi mahkum olmasına raÄŸmen hapishanede kötü koÅŸullarda kaldığını kaydeden Azam, saÄŸlık nedenleriyle babasına bakıcı saÄŸlanmasını kabul etmeyen hastane yönetiminin, diÄŸer cemaat liderlerinin bu gibi taleplerini karşıladığını, babasının özellikle tüm haklardan mahrum bırakıldığını ifade etti. 

Babasının, iÅŸlediÄŸi iddia edilen suçlardan Yüksek Mahkeme tarafından masum bulunduÄŸuna iÅŸaret eden Azam, bu suçların iÅŸlendiÄŸi tarihte Cemaat-i Ä°slami partisinin henüz yeni kurulduÄŸunu ve söz konusu suçlara karışan güvenlik güçleri ile askerler üzerinde babasının hiçbir otoritesinin olmadığını söyledi. Azam, babasının suçsuz yere 90 yıla mahkum edildiÄŸini savundu. 

"Babamı tanıyan hiçbir kimse bu suçlamaların en basitine bile inanmaz" diyen Azam, babasının cenazesine yüz binlerce BangladeÅŸlinin katıldığını, Gulam Azam’ın ilk siyasi konuÅŸmasını yaptığı Chittagong kentinde sokaÄŸa çıkılamayacak ölçüde kalabalıkların cenazeye katıldığına dikkati çekti. 

Azam, “Bu suçların en ufağını bile iÅŸlemiÅŸ olsaydı Allah milyonlarca insanın kalbinde ona yer vermezdi” diyerek dünya çapında çok sayıda Müslüman`ın babasına sevgi beslediÄŸini ve onunla tanışan herkesin samimiyetine inandığını anlattı. 

Babası hakkında çok ağır eleÅŸtirilerde bulunan kiÅŸilerin bile onu tanıdıktan sonra tutumlarını deÄŸiÅŸtirdiÄŸini belirten Azam, onun ilminde, kiÅŸiliÄŸinde ve davranışlarında hiçbir farklılığın bulunmadığını söyledi. 

Gulam Azam`ın son derece titiz ve tertipli bir Müslüman olduÄŸunun altını çizen Azam, "KiÅŸisel bakımına çok özen gösteren babam aynı zamanda vakit yönetiminde de çok dakikti. Babamı altı yıl önce umre yapması için Mekke`ye davet etmiÅŸtim. Her gün ikindi, akÅŸam ve yatsı namazlarına benim yardımım ve bastonundan aldığı destekle gidebilen babam ihtiyaçlarını 20 dakikada gidermesine raÄŸmen her defasında tam zamanında namaza yetiÅŸiyordu ve o zaman 86 yaşında olan babam benimle kaldığı iki ay süresinde 180 vakit namazın hiçbirine geç kalmadı. O, Müslümanlar arasında istisnaydı" dedi. 

Babasıyla her ÅŸeyi tartışabildiÄŸini söyleyen Azam, babasının kendisinin sözünü kesmeden sabırla dinlediÄŸine ve çok anlayışlı olduÄŸuna iÅŸaret etti. 

Cemaat-i Ä°slami lideri Gulam Azam’ı milyonların takip ettiÄŸini vurgulayan Azam, babasını hiç tanımayanların ona karşı nefret duyduklarını ve asılsız suçlamalar yönelttiklerini belirtti. Onun milyonların kalbine hitap edebildiÄŸini kaydeden Azam, bunu yapamayan siyasetçi ve yönetimlerin siyasi hırslar uÄŸruna bu tür suçlamalar yönelttiklerini belirterek “Bu davranış kıskançlık, husumet ve ÅŸeytani bir tutumdan baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir” diye konuÅŸtu. 

Babasının ölümünden bir hafta önce yoÄŸun bakıma alındığını anımsatan Azam, babasının akciÄŸer enfeksiyonu, prostat, düÅŸük tansiyon ile yaşından kaynaklanan çok sayıda saÄŸlık sorunuyla mücadele ettiÄŸini, son anlarında yoÄŸun bakım ünitesine alındığını ancak bunun onu hayatta tutmaya yetmediÄŸini ifade etti. 

Azam, babasının ölümünden sonra otopsi yapılmasını istemediklerini, oradaki kardeÅŸlerinin izni olmaksızın otopsi yapıldığını söyledi. 2,5 yıl kaldığı hapishanede öldükten sonra bile babasının siyaset malzemesi yapıldığını dile getiren Azam, babasının ölümünün, parti tabanında infial uyandırmaması için saklandığını, basın kuruluÅŸları tarafından örtbas edildiÄŸini belirtti.

DOÄžRU HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.