Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkiyenin son hamlesi herşeyi alt -üst etti

IŞİD'in Kobani'yi kuşatması Suriye'nin kuzeyi üzerindeki planları deşifre etti. Bölge için herkesin ayrı bir hesabı var...



IŞİD'in, Suriye'nin Ayn El Arap (Kobani) bölgesini kuÅŸatması, Suriye'nin kuzeyindeki bütün planları açığa çıkardı. IŞİD, Kobani'yi ele geçirip Türkiye sınırını tamamıyla kontrol altına almak istiyor. Kürtler, devlet kurma amacında. Küresel güçler Akdeniz'e ulaÅŸan enerji koridorunu güvence altına almayı ve Türkiye'nin Araplarla irtibatını kesmeyi planlıyor. Türkiye ise sayıları 2 milyonu aÅŸan sığınmacılara kalıcı bir çözüm bulmanın ve nihayetinde Esed'siz bir Suriye'de 'eÅŸit yönetim' oluÅŸturmanın derdinde. Kobani herkes için kilit ÅŸehir. Bu yüzden politikalar günlük geliÅŸiyor; ABD, Türkiye ve PYD'den sürekli birbiriyle çeliÅŸen açıklamalar geliyor.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, dört gün önce “PYD ve PKK'nın” eÅŸit olduÄŸunu söyledi. Ardından ABD, PYD'ye silah yardımı gönderme kararı aldı. Bunun üzerine Ankara, ÅŸimdiye kadar sıcak bakmadığı 'koridor' kartını açtı. PeÅŸmergenin Türkiye üzerinden Kobani'ye gönderileceÄŸi açıklandı. PeÅŸmerge sayısının 2 bin civarında olacağı ve MÄ°T'in kontrolünde silahsız ÅŸekilde geçeceÄŸi haberleri geldi. Ancak Barzani yönetimi, bu sayıyı 200 olarak açıkladı. Dün de CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan bu rakamın 150'e düÅŸtüÄŸünü ifade etti.

ABD yönetimine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) da teklif edilmiÅŸti. ErdoÄŸan,  PYD'nin 1300 ÖSO elemanının geçiÅŸini kabul ettiÄŸini açıkladı. Bunun üzerine PYD EÅŸbaÅŸkanı Salih Müslim böyle bir anlaÅŸmanın olmadığını söylediÄŸi gibi Türkiye'yi yine IŞİD'e destek vermekle suçladı.

ÖSO Halep Devrimci Askeri Konsey Komutanı TuÄŸgeneral Zahir El Saket ise “Biz Kobani'ye asker gönderip Halep'i köpeklere bırakacak kadar akılsız mıyız? Esed güçleri muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri almak için fırsat kolluyor” dedi.

PYD, ÖSO'ya “Yardım etmek istiyorsanız Bab, Minbic ve Cerablus'ta IŞİD'e karşı cephe açın” çaÄŸrısında bulundu. Ankara, Barzani yönetimi ve ÖSO ile ittifak halinde. Türkiye, baÅŸtan beri desteklediÄŸi ÖSO'yu gündemde tutuyor. Ancak PYD, bu iki gücü de açıklamalarda destekliyor, fiiliyatta ise istemiyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.