Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sina Yarımadası'nda olağanüstü hâl

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda askeri kontrol noktalarına bombalı ve silahlı iki saldırı düzenlendi. 30 kişi öldü, 27 kişi de yaralandı. Mısır Cumhurbaşkanlığı, bölgede üç aylık olağanüstü hâl ilan edildiğini açıkladı.



Al Jazeera’nin Mısırlı güvenlik ve medya kaynaklarından edindiÄŸi bilgilere göre, Sina’nın kuzeyindeki Åžeyh Zuveyd bölgesinde gerçekleÅŸen saldırıda Mısır ordusuna ait iki zırhlı araç hedef alındı. Bombalı araçla düzenlenen saldırıda çoÄŸu asker 27 kiÅŸi hayatını kaybetti. Aralarında askeri timin komutanı olan bir subayın da olduÄŸu 27 kiÅŸi de yaralandı.

Güvenlik kaynakları, saldırıda kullanılan araçla birlikte iki zırhlı aracın da tamamen tahrip olduÄŸu bilgisini verdi. Saldırıların ardından Mısır ordusu Sina'da büyük bir operasyon baÅŸlattığını duyurdu. Saldırının hemen ardından El AriÅŸ kentinde ikinci bir saldırı düzenlendi. Askeri kontrol noktasına ateÅŸ açan bir kiÅŸi 3 askeri öldürdü. 

Üç aylık olaÄŸanüstü hâl ilanı

Mısır Devlet televizyonu, Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi'nin, Ulusal Savunma Konseyi'ni acil güvenlik toplantısına çağırdığını duyurdu. Toplantıdan sonra açıklama yapan Mısır CumhurbaÅŸkanlığı, Sina yarımadası için 'olaÄŸanüstü hâl kararı' çıktığını açıkladı.

Açıklamada, yarımadanın kuzeyi ve merkezinde Cumartesi saat 03.00'ten itibaren geçerli olmak üzere üç aylık olaÄŸanüstü hâl ilan edildiÄŸini ve 17.00 - 07.00 saatleri arası sokaÄŸa çıkma yasağı koyulduÄŸunu duyuruldu. Ayrıca Gazze'ye baÄŸlantıyı saÄŸlayan Refah sınır kapısı da kapatıldı.

ABD'den kınama

ABD, Sina'da Mısır ordusuna karşı yapılan saldırıları 'ÅŸiddetle' kınadığını açıkladı. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Jean Psaki, ABD'nin bu saldırıları ÅŸiddetle kınadığını, terörle mücadelede Mısır'ın yanında durduÄŸunu ve desteklediÄŸini söyledi. Psaki, "Ä°ki ülkenin arasındaki 'stratejik ortaklık' iliÅŸkimizin gerektirdiÄŸi gibi bu konuda Mısır'ın yanında duruyoruz." dedi. 

Mısır'ın El AriÅŸ kentinde pazar günü yol kenarına yerleÅŸtirilen bir bombanın patlaması sonucu da altı asker ölmüÅŸtü.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.