Sosyal Medya

Ekonomi

Kritik düzenleme Meclis'te

Bankacılık Kanunu TBMM'ye sunulan kann tasarısı ile tamamen değişiyor.



Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM BaÅŸkanlığı'na sunuldu.

Tasarıya göre, Rekabet Kurulu'nun, bankalar hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında resen veya ön araÅŸtırma sonucunda soruÅŸturma açılmasına karar vermesi halinde, bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bildirilecek. SoruÅŸturma sonucunda oluÅŸturulan rapor, Rekabet Kurulu'nca karara baÄŸlanmadan önce görüÅŸünün alınmasını teminen BDDK'ya tebliÄŸ edilecek.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) faaliyet izni kaldırılan bankaların uygun göreceÄŸi varlık ve yükümlülükleri ile sözleÅŸme ve kanundan doÄŸan her türlü hak ve alacaklarını, kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmeye, devredilen varlıkların toplamının, devredilen yükümlülüklerin toplamını karşılamaması halinde aradaki farkı, bankanın nezdindeki sigortalı mevduat ve katılım fonunu aÅŸmamak kaydıyla ödemeye veya banka nezdindeki sigortalı mevduatı ve sigortalı katılım fonunu doÄŸrudan veya ilan edeceÄŸi baÅŸka bir banka aracılığı ile ödemeye yetkili olacak. Bu fıkra çerçevesinde devredilen hak, alacak ve varlıkların toplam deÄŸerinin, devre konu yükümlülüklerin toplamından fazla olması halinde, aradaki fark ilgili bankaya veya bu bankanın iflas ya da tasfiye masasına ödenecek.

Fon, sigortalı mevduatı ve sigortalı katılım fonunu hak sahiplerine ödemesi veya kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmesi halinde, mevduat ve katılım fonu sahipleri yerine bankanın doÄŸrudan doÄŸruya iflasını isteyecek. Bu ÅŸekilde yapılacak iflas isteminde, Ä°cra ve Ä°flas Kanunu'nun iflasın ertelenmesine iliÅŸkin hükümleri uygulanamayacak.

Ä°flas eden bankalarda tüm kanuni yükümlülüklerin ifasından sonra tasfiye bakiyesi kalması halinde, bu tutarın hissedarlara dağıtımında, iflasına karar verilen bankaların hakim ortakları ve yöneticileri, yönetim kurulu üyeleri, denetim kurulu üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcıları ile yönetim ve denetimine sahip olduÄŸu iÅŸtirakleri, hakim ortağı olan tüzel kiÅŸiler, gerçek ve tüzel kiÅŸi hakim ortaklarının hakim ortak olduÄŸu ÅŸirketler, bu gerçek kiÅŸilerin kan ve kayın hısımları ile bu kiÅŸilerin hisselerini ciro, devir veya temlik suretiyle edinen üçüncü kiÅŸiler bu dağıtımdan pay alamayacak; Bunlara düÅŸen pay fon ile diÄŸer hissedarlar arasında hisseleri oranında garameten paylaÅŸtırılacak.

- Hissedar olma zorunluluğu kalkıyor -

Temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fona devredilen bankaların çözümlenmesi sürecinde Fonun, sigorta tasarruf mevduat ve katılım fonu yanında banka pasiflerini de kurulacak köprü bankaya ya da mevcut bankalardan birisine devretme yetkisi olacak.

Banka zararının Fon tarafından devralınabilmesi için Fonun o bankada hissedar olması zorunluluÄŸu kaldırılıyor.

TMSF, devredilen bankalarla ilgili olarak kanunda belirtilen tedbirlerin alınması amacıyla, Kurul tarafından verilecek izne gerek olmaksızın banka kurmaya yetkili olacak.

Kurulan bankanın varlık ve yükümlülükleri, tasfiye halindeki bankadan devralınması nedeniyle banka satış bedelinden, bu bankanın kuruluÅŸ ve faaliyet döneminde Fon tarafından yapılan masraflar düÅŸüldükten sonra kalan tutarın tasfiye halindeki bankanın iflas veya tasfiye masasına verilerek alacaklıların hakları korunacak.

Fon tarafından haczedilen varlıkların satışında uygulanan ve alıcıların, satışa konu varlıkların geçmiÅŸe iliÅŸkin hukuki sorunları ile muhatap olmamaları nedeniyle, "Ticari Ä°ktisadi Bütünlük" modeli, Fon bankalarının hak ve varlıklarının satışında da uygulanabilecek.

Ticari iktisadi bütünlüklerinin satılması amaçlanan Fon bünyesindeki bankaların, hak ve varlıklarının katılım bankası kurulması amacıyla kamu sermayeli bankalara veya Türkiye Vakıflar Bankası Kanunu'na göre kurulan bankaya veya bu bankaların kuracağı baÄŸlı ortaklıklara satılması veya bu bankaların doÄŸrudan katılım bankası kurması halinde, kurucu banka ya da kurulacak katılım bankasıyla ilgili olarak bazı muafiyetler getirilerek, katılım bankacılığının geliÅŸtirilmesi ve yaygınlaÅŸtırılmasına yönelik imkan yaratılabilecek.

Fon alacaklarının tahsilini teminen, Fona borçlu olan gerçek ve tüzel kiÅŸilere ait, Fonun bilgisi dahilinde olmayan haczi kabil malvarlığının bulundukları yerleri doÄŸru olarak haber verenlere, ilgili tutarın tahsil edilmesinden sonra Fon tarafından ikramiye verilebilecek. Verilecek ikramiyenin miktarı, tahsil edilen tutarın yüzde kırkını geçemeyecek.

- Kusur sorumluluÄŸu getiriliyor -

Kusurlu bulunmadıkları halde madde düzenlemesi nedeniyle sorumluluÄŸuna gidilen kiÅŸilerin korunması amacıyla kusur sorumluluÄŸu getiriliyor.

Vakıflar Bankası hisselerinden, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'nün idare ve temsil ettiÄŸi (A) ve (B) grubu hisselerden diÄŸer mülhak vakıflara ait olanları hariç olmak üzere, yüzde 58,50946 oranındaki payın tamamı, Banka tarafından üç ayrı firmaya yaptırılan deÄŸerleme çalışmasının sonuç bölümlerinde belirtilen deÄŸerlerin ortalaması gözönünde bulundurularak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek beher hisse deÄŸeri üzerinden hesaplanacak bedel karşılığında Hazineye devredilecek.

Maddenin gerekçesinde, "BDDK'nın son yıllarda uygulamaya koyduÄŸu, bankaların sermaye yapılarını güçlü tutma ve bu hedeflere uyumlu olarak temettünün bankaların bünyelerinde bırakılması politikası, Vakıflar Genel MüdürlüÄŸü'nün Vakıfbank'tan elde etmekte olduÄŸu temettü gelirlerini ve dolayısıyla vakfiyelerde yazılı olan hayri, sosyal, kültürel, ekonomik ÅŸart ve hizmetleri yerine getirme faaliyetlerini sınırlanmaktadır" denildi.

Vakıfbank'ın, bankanın yönetim kurulu dokuz üyeden oluÅŸacak. Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurulca seçilecek.

Tasarıyla, devir sonrasında Vakıfbank'ın hukuki rejiminin, 4603 sayılı Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası Hakkında Kanuna tabi bankalara uyumlu olmasını saÄŸlamaya yönelik bazı düzenlemeler yapılıyor.

Türkiye Kalkınma Bankası'nın merkezi, sermayesi, organları ve faaliyet konuları ile karın dağıtımına iliÅŸkin hususlar esas sözleÅŸmeyle düzenlenecek.

Devlet Memurları Kanunu'na eklenen maddeyle, Türkiye'de merkez veya temsilciliÄŸi bulunan uluslararası kuruluÅŸlarda kamu kurumlarında istihdam edilen personel görevlendirilebilecek.

Türkiye Kalkınma Bankası yalnızca anonim ÅŸirketlere deÄŸil, tüm gerçek ve tüzel kiÅŸilere kredi verebilecek.

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda deÄŸiÅŸiklik öngören kanun tasarısı TBMM BaÅŸkanlığı'na sunuldu.

Tasarı, Türkiye Kalkınma Bankası'nın kuruluÅŸuna iliÅŸkin kanundan deÄŸiÅŸiklik yapıyor. Buna göre Banka ve iÅŸtirakleri, yapım ihaleleri hariç, Kamu Ä°hale Kanunu, Harcırah Kanunu, Taşıt Kanunu, Kamu Konutları Kanunu, Basın Ä°lan Kurumu TeÅŸkiline Dair Kanun, Küçük ve Ortak Ölçekli Ä°ÅŸletmeleri GeliÅŸtirme ve Destekleme Ä°daresi BaÅŸkanlığı Kurulması Hakkında Kanun, Kamu Ä°ktisadi TeÅŸebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi olmayacak.

Türkiye Kalkınma Bankası yalnızca anonim ÅŸirketlere deÄŸil, tüm gerçek ve tüzel kiÅŸilere kredi verebilecek.

Banka, Kanun yürürlüÄŸe girdikten 180'inci gününden itibaren Ä°ÅŸ Kanunu hükümlerine tabi olmayan personeli çalıştıramayacak. Bankanın mevcut personelinden, Ä°ÅŸ Kanunu'na tabi olarak çalışmak istemeyenlere diÄŸer kamu kurumlarına geçme imkanı tanınacak. Bankada emeklilik hakkını kazanmış ve kazanacak personel emekliliÄŸe teÅŸvik edilecek.

- Emlak Bankası mudilerinin alacakları -

Türkiye Emlak Bankası kapsamında mevduat niteliÄŸinde olan ancak Halk Bankası ve Ziraat Bankası ile yapılan devir protokolü kapsamı dışında kalan alacaklar, Tasfiye Kurulu tarafından sıra cetveli kaydına gerek olmaksızın mudilere ödenecek.

Katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarındaki fon paylarına iliÅŸkin tedbir, haciz, iflas, rehin ve benzeri her türlü idari ve adli talepler, katılımcının bireysel emeklilik hesabının bulunduÄŸu emeklilik ÅŸirketlerince yerine getirilecek.

Bireysel Emeklilik Kanunu'na tabi olan gerçek ve tüzel kiÅŸiler için; alınan kararlara, çıkarılan yönetmelik ve tebliÄŸler ile yapılan diÄŸer düzenlemelere uyulmaması halinde uygulanan 2 bin lira olan para cezası, 10 bin liraya kadar yükseltilebilecek.

Bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısından, vatandaÅŸlıktan çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaÅŸlığını kaybedenler de yararlanabilecek.

Hazine MüsteÅŸarlığı, risk yönetimi kapsamında yap-iÅŸlet-devret, yap-iÅŸlet, yap-kirala-devret ve benzeri finansman modelleri ile gerçekleÅŸtirilen yatırım ve hizmetler için verilen taahhütler ile gerçekleÅŸmesi gelecekteki bir koÅŸula ya da olaya baÄŸlı olan taahhütlerin kamuya muhtemel mali yüklerini takip etmek amacıyla bilgi ve belge istemeye yetkili olacak.

MüsteÅŸarlık, yasal zorunluluklar dışında söz konusu bilgi ve belgelere iliÅŸkin gizlilik ilkelerine uyacak. MüsteÅŸarlık tarafından talep edilecek bilgi ve belgelerin temin edilmesi konusunda belirlenen usul ve esaslara uymayan taraflara idari para cezası uygulanacak.

Türkiye-Avrupa BirliÄŸi mali iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde yürütülen program ve projelerin uygulanması sırasında gerekli olan ilave finansman, proje sahibi idarelerin bütçelerinde yer alan ödeneklerden Ulusal Fona transfer edilmek suretiyle karşılanabilecek.

Kamu kaynaklarının kullanımına iliÅŸkin Hazine MüsteÅŸarlığı'na hesaplarına yatırılan yetkilendirme ücreti, UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı'nın muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

- Katılım sigortası ve yönetici ÅŸirket yeniden tanımlanıyor -

Tasarıyla Sigortacılık Kanunu'nda da deÄŸiÅŸiklik yapılarak, "katılım sigortası" ve "yönetici ÅŸirket", yeniden tanımlanıyor. Buna göre, katılım sigortası, sigortalılar ile sigortacının, katılım ilkelerine göre sigorta güvencesi saÄŸladığı ve faaliyetlerinin belirlenen ilkelere göre yürütüldüÄŸü sigortayı temsil edecek.

Yönetici ÅŸirket ise sigorta teminatı saÄŸlayan yurt içinde ya da yurt dışında yerleÅŸik kiÅŸiler adına sigortacılık faaliyetlerinin gerçekleÅŸtirileceÄŸi sigorta piyasaları kurmak ve yönetmek üzere kendisine MüsteÅŸarlık tarafından faaliyet izni verilen anonim ÅŸirketleri olarak tanımlanacak.

Zorunlu sigortalar kapsamındaki tazminatlar, ilgili genel ÅŸartlarla tespit edilen teminat içeriÄŸi ve hesaplama esaslarına göre belirlenecek. Zorunlu sigorta sözleÅŸmelerinin feshine iliÅŸkin esaslar, ilgili genel ÅŸartlarda düzenlenecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.