Sosyal Medya

Güncel

PKK çekilseydi böyle olmazdı.

Dolmabahçe'de merakla beklenen Akiller Toplantısı gerçekleşti. Çözüm sürecine yeni bir ivme kazandıracak buluşmada, sayıları 63'ten 54'e inen sanatçı ve aydınlar, barış projesi için yeni önerilerini hükümete iletti. Açılış konuşmasında Başbakan Davutoğlu, verilen sözlere rağmen örgüt üyelerinin sınır dışına çıkmadığını hatırlattı, 'Süreç sağlıklı şekilde işlemiş olsa Türkiye'nin Kobani ve PYD'ye yaklaşımı da farklı olurdu' dedi.



Barış ve kardeÅŸlik projesine yeni bir ivme kazandırmak adına Dolmabahçe'deki BaÅŸbakanlık Ofisi'nde Akil Ä°nsanlar Heyeti ile buluÅŸan BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, buradaki konuÅŸmasında çözüm süreci, Kobani provokasyonu ve bölgesel konulara iliÅŸkin çarpıcı mesajlar verdi. PKK üyelerinin geçtiÄŸimiz yıl baÅŸlayan sınır dışına çıkış sürecinin kesintiye uÄŸradığını hatırlatan DavutoÄŸlu, bu konuda hükümete verilen sözlerin tutulmadığını kaydetti. Güven bunalımının yaÅŸandığına iÅŸaret eden BaÅŸbakan, verilen sözlerin tutulmuÅŸ olması halinde bugün Türkiye'nin Kobani'ye ve PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'ye yaklaşımının da farklı olacağına dikkat çekti.

TEHDÄ°T PYD ÜZERÄ°NDEN

'EÄŸer çözüm süreci saÄŸlıklı bir ÅŸekilde bugüne gelmiÅŸ olsaydı ve birileri verdikleri sözleri tutmuÅŸ olsaydı, -sizler bunu çok iyi biliyorsunuz- bütün silahlı unsurlar sınır dışına çıkacaktı. Ne oldu? Çok az unsur sembolik olarak çekildi... Bu gerçekleÅŸmiÅŸ olsaydı ve bütün silahlı unsurlar sınır dışına çıkmış olsaydı, bizim Kobani'ye, PYD'ye bakışımız farklı olurdu' diyen DavutoÄŸlu, PKK'lıların hâlâ Türkiye topraklarında olduÄŸunu anlattı. HDP'nin hem Åžam rejimiyle iÅŸbirliÄŸi yapmış PYD üzerinden 'Suriye'deki krizi Türkiye'ye yayarım' tehdidi savurduÄŸunu hem de 'Kobani'de niye bu grubu desteklemiyorsun?' dediÄŸini ifade eden DavutoÄŸlu, ilk kez kendi DışiÅŸleri Bakanlığı döneminde muhatap alınan PYD EÅŸbaÅŸkanı Salih Müslim'in de Türkiye'ye verdiÄŸi sözleri tutmadığını vurguladı. Ä°ÅŸte DavutoÄŸlu'nun konuÅŸmasından önemli satır baÅŸları:

IŞİD'LE YANYANA DURDULAR

'Salih Müslim ile görüÅŸme emrini DışiÅŸleri Bakanlığım döneminde bizzat ben verdim. Çünkü Suriye'deki unsurlarla da demokratik görüÅŸme süreci baÅŸlasın istedik. Çağırdık ilk defa muhatap alındı. Çok temel ÅŸeyler istedik. 'Suriye muhalefeti ile demokratik muhalefetle iÅŸbirliÄŸi yapın, Suriye rejiminin suçlarına iÅŸtirak etmeyin ve Türkiye ile iyi iliÅŸkiler içinde olun.' O dönemde bize verilen sözler tutuldu mu ki bize ÅŸimdi 'Türkiye sözlerini tutmadı' deniyor. Aksini yaptılar. Gittiler Suriye rejiminin bütün suçlarına ortaklık ettiler. IŞİD ile bir yıl yan yana yaÅŸadılar. Bütün uyarılarımıza raÄŸmen ses çıkarmadılar. Bayırbucak'ta Türkmenler IŞİD tarafından katledilirken sessiz kalındı. Biz sessiz kalmadık. Kobani'ye de sessiz kalmadık. Tarih Kobani'ye Türkiye'nin neler yaptığını yazacak. Bugün de sessiz deÄŸiliz. Ama Kobani'de bugün çıkan olaylar nedeniyle çözüm sürecini baltalamaya kalkarsanız, iyi niyet sorgulanmaya baÅŸlar.'

Süreç millidir, yerlidir, özgündür

DavutoÄŸlu, çözüm sürecinin tamamıyla milli, yerli ve özgün olduÄŸunu vurguladı. Çözüm için 12 yılda her yöntemi denediklerini anlatan DavutoÄŸlu, önemli dönüm noktalarını hatırlattı: 'Oslo sürecini denedik, bir komployla dumura uÄŸratıldı. 2009 yılında Habur'dan giriÅŸleri saÄŸlayacak noktaya geldik. O da akim kaldı. Åžu sonuca ulaÅŸtık: Ne olacaksa bu topraklarda, bu toprakların insanları arasında olacak.'

Hedef yalnız Türkiye deÄŸil

'Çözüm sürecinde ne zaman mesafe alsak, ÅŸu veya bu unsur devreye giriyor bir anda ortalık toz duman içinde kalıyor, tekrar çatışma ortamı doÄŸuyor. Birileri puslu havayı seviyor' diyen BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, Kobani merkezli kışkırtmanın da süreç adına büyük beklenti içinde oldukları sırada yaÅŸandığını söyledi. DavutoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu: 'Kurban Bayramı'nın üçüncü günü 6-7 Ekim'de, 6-7 Eylül Olayları gibi talanın, baskının, yaÄŸmanın, ÅŸiddetin, gasbın ve cinayetin her türlüsü yaÅŸandı. O zaman herkes samimiyet testinden geçiyor. Kimse 'Efendim biz ÅŸiddet çaÄŸrısı yapmadık, sokaÄŸa çıkın dedik' demesin. Sizinle irtibatlı olanların o gece ne tür mesajlar attıklarını biliyoruz. 'Silahlanıyoruz', 'Herkes silahlansın, ÅŸurayı bassın' ÅŸeklinde tweet'ler atıldı. Yasin Börü'yü kimin öldürdüÄŸünü sormak herkesin görevidir. Kütüphaneleri, müzeleri, 214 okulu yakmanın hangi barışçı yönü olabilir? Hepimizin hedefi görmesi lazım. Hedef sadece Türkiye deÄŸil, hedef çözüm sürecinin bizzat kendisidir.'

Minnettarız

Akil Ä°nsanlar Heyeti'nin çözüm yolunda önemli çabalar sergilediÄŸini anlatan DavutoÄŸlu, 'Size minnettarız. 12 bin kilometrelik mesafe kat edildi. Sayısız uçak yolculukları, 60 bin vatandaÅŸla görüÅŸmeler yaptınız. Çözüm süreci, bizim için bu toprakların en önemli projesidir" dedi.

İmralı ve Kandil'e biz gidelim

Can Paker, Muhsin Kızılkaya, Oral Çalışlar, Etyen Mahçupyan, Nihal Bengisu Karaca, Hülya KoçyiÄŸit ve Kadir Ä°nanır toplantının Dolmabahçe'ye ilk gelen isimler oldu. Akil Ä°nsanlar Karadeniz Bölgesi üyesi gazeteci Çalışlar, yaptığı açıklamada, Abdullah Öcalan'ın görüÅŸlerini kamuoyuna doÄŸrudan açıklamasına imkanı tanınması gerektiÄŸini ifade etti. Bu konudaki talepleri ileteceklerini bildiren 'Öcalan dışında sürecin bütün aktörleri aracısız konuÅŸuyorlar. Tek aracıyla konuÅŸan Öcalan. Öcalan'ın görüÅŸlerini aracısız bir ÅŸekilde açıklamasıyla ilgili bir imkan yaratılmasını isteyeceÄŸiz' dedi. DavutoÄŸlu'nun hitabından sonra saatler süren basına kapalı toplantıda Akil Ä°nsanlar Heyeti üyelerinin, 'Gerekli kanalların etkinleÅŸtirilmesi suretiyle hem Ä°mralı hem de Kandil'le akiller görüÅŸebilmeli' talebini ilettikleri öÄŸrenildi. Süreçte 'üçüncü göz' ve 'hakemlik' gibi nitelikler taşıyan akillerin, 'ÜstlendiÄŸimiz görevler daha iÅŸlevsel hale getirilmeli' dedikleri kaydedildi.

Kadroda 9 fire

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında toplanan Akil Ä°nsanlar Heyeti görüÅŸmesine hükümet tam kadro katılırken, 63 kiÅŸilik akil gruptan 9 isim toplantıya gelmedi. Akil Ä°nsanlar Heyeti ilk toplantısını BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın baÅŸkanlığında yaparken son oturumu ise 26 Haziran 2013'te gerçekleÅŸtirerek hazırladıkları raporu ErdoÄŸan'a sunmuÅŸtu. Dünkü toplantı ise 54 kiÅŸi ile gerçekleÅŸti. Ä°lk toplantıda bulunan Lale Mansur, Erol Ekici, Baskın Oran, Murat Belge, Yılmaz ErdoÄŸan, Åžemsi Bayraktar, KürÅŸat Bumin, Orhan Gencebay, Yücel Sayman oturumda yeralmadı.

10 SAAT 15 DAKÄ°KA SÜRDÜ

Hükümet kanadından Yalçın AkdoÄŸan, Bülent Arınç, Bekir BozdaÄŸ, Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Efkan Ala ile çok sayıda ismin katıldığı toplantıda BaÅŸbakan DavutoÄŸlu yaklaşık 1 saat kürsüde kaldı. DavutoÄŸlu'nun konuÅŸmasının ardından basına kapalı devam eden toplantı 10 saat 15 dakika sürdü.

Dilipak fenalaştı

Akil Ä°nsanlar Heyeti'nde yeralan Yeni Akit Yazarı Abdurrahman Dilipak, toplantı esnasında fenalaÅŸtı. Ambulansla BaÅŸbakanlık Ofisi'nden çıkarılan Dilipak, müdahalenin ardından daha sonra yine ambulansla ofise geri getirildi.


YENÄ°ÅžAFAK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.