Sosyal Medya

Güncel

Danimarka'da 'hileyle savaşa sokulduk' tartışması

Danimarkalılar, 2013 yılında, Irak'ta Saddam Hüseyin'e karşı başlatılan savaşa hileli bir şekilde sokulduklarını tartışıyor



Danimarka'nın 2013 yılında, Irak'ta Saddam Hüseyin'e karşı baÅŸlatılan savaÅŸta, ABD'nin yanında yer alması ve Irak'a asker göndermesi için hile yapıldığı öne sürüldü.

Ödüllü gazeteci Jespear Tynell tarafından yazılan kitapta, zamanın BaÅŸbakanı Anders Fogh Rasmussen ve DışiÅŸleri Bakanı Per Stig Möller'in, bürokratlarına, "Irak'a asker göndermek için hukuksal bir zemin hazırlayın" ÅŸeklinde talimat verdikleri öne sürüldü.

Kitapta, hükümetin kararı meclisten geçirebilmesi için bürokratlara hukuksal bir zemin hazırlamaları ve geçerli nedenlerle donatılmış rapor hazırlamaları talimatı verildiÄŸi belirtildi. Ä°ddialar üzerine dönemin BaÅŸbakanı Anders Fogh Ramussen, sessiz kalmayı tercih ederken, DışiÅŸleri Bakanı Per Stig Möller, "Kimse bürokratlara, önceden belirlenmiÅŸ rapor hazırlatmadı. Meclise sunduÄŸumuz rapor tamamen, gerçekler üzerine, hukukçular tarafından hazırlanmış bir rapordur. Ben bürokratlarıma, hazırlanan rapordaki belgelerin gerçek ve gerekçelerin inandırıcı olması talimatını verdim. Kimseden sahte veya abartılı rapor hazırlamasını istemedim" dedi.

RASMUSSEN ULUSLARARASI MAHKEMELERDE YARGILANIP YARGILANAMAYACAÄžINI SORDU

Kitapta adı açıklanmayan bir bürokrat ise, BaÅŸbakan Rasmussen ve DışiÅŸleri Bakanı Möller'in kendilerinden Danimarka'nın Irak'a asker gönderebilmesi için muhalefeti ikna edecek gerekli ÅŸartları ve hukuksal zemini hazırlaması talimatı verdiÄŸini söyledi. Ä°ddialar, büyük yankı uyandırırken, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti ve ortağı Radikal Parti, konunun derin bir ÅŸekilde araÅŸtırılacağını bildirdi. Eski BaÅŸbakan ve NATO Genel BaÅŸkanı Anders Fogh Rasmussen'in Irak Asker gönderme konusunda DışiÅŸleri bakanlığı hukukçularına baÅŸvurarak, kendisi hakkında dava açılması durumunda uluslar arası mahkemelerde yargılanıp yargılanamayacağını sorduÄŸu bildirildi.

DÜNYA BÜLTENÄ°

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.