Sosyal Medya

Güncel

'İmkansız istek'

Türkiye'nin IŞİD politikasının doğru ve milli çıkarlara uygun olduğuna yabancı uzmanlar da katılıyor. Kürtlerin Türk askerinin Kobani'ye müdahalede bulunması talebini 'imkansızı istemek' şeklinde yorumlayan Alman uzman Dr. Ernst, 'IŞİD ile mücadele, Esed'in cinayetlerine son vermekten geçer' dedi.



Konrad-Adenauer Vakfı OrtadoÄŸu uzman Dr. Oliver Ernst, Esad, IŞİD ve Kürtler ekseninde Türkiye'nin içinde bulunduÄŸu durum hakkında yaptığı deÄŸerlendirmede Kürtlerin Türkiye'nin Kobani'ye müdahalede bulunması taleplerini 'imkansızı istemek' ÅŸeklinde yorumladı. Ernst, Alman yayın kuruluÅŸu Deutsche Welle'de çıkan röportajda 'Kürt milisleri destekleyen Kürtler Türk ordusunun birdenbire ÅŸimdi Kobani'ye konuÅŸlanmasını istemiyor. Aslında Türklerden imkansızı istiyorlar. Yani aslında Türkiye tarafından korunmak istemeyen bir bölgeyi korumasını talep ediyorlar. Bu imkansız bir talep, çünkü sonuçta bir bölgenin korunması, belli bir ölçüde askeri koruma önlemlerini de gerektirir' dedi.

EN ANLAMLI YAKLAÅžIM

Suriyeli ve Türkiyeli Kürt milisler Türk ordusunun Kürtlerin yaÅŸadığı bölgelere girmesini asla istemediklerini de hatırlatan Ernst 'Türkiye'den istenen, bir yanda Türkiye'den Kürt savaÅŸçıların Suriyeli Kürt milislere destek için sınırı geçmesine engel olmaması, ama diÄŸer yanda IŞİD savaÅŸçılarını engellemesi' tespitinde bulundu.

Batı ülkelerinde Türkiye'nin Kobani'ye müdahalede bulunması taleplerine de deÄŸinen Ernst 'Türkiye sonrasında ne olacağını iyice düÅŸünmeden öyle kolayca ordusunu Suriye'ye sokamaz. Bu nedenle Türkler, Amerikalılar ve diÄŸer müttefiklerin perspektifleri masaya yatırıp, 'En anlamlısı ne olur?' sorusu üzerinde düÅŸünmesini çok önemli buluyorum' dedi.

FELAKET SENARYOSU

Ernst'in Türkiye için felaket senaryosu ne olur sorusuna cevabı ise 'Türkiye ÅŸu an zaten bir felaket senaryosu yaşıyor' oldu. Uluslararası toplumun Suriye'deki acıyı sona erdirmemesinin tam bir fiyasko olduÄŸunun altını çizen Ernst, Türkiye'nin perspektifinden bakılacak olursa durumun bundan daha kötü olamayacağını vurguladı. 'Esad rejiminin cinayetlerini üç buçuk yıldır sürdürebiliyor olması ve bizim bu rejimi sivil, siyasi ya da askeri olarak durduramıyor oluÅŸumuzdur' diyerek de asıl drama iÅŸaret etti.

Avrupa risk almıyor!

Almanya'da yayımlanan Der Tagesspiegel gazetesi tek başına OrtadoÄŸu'da savaÅŸa teÅŸvik edilen Türkiye'ye yönelik tepkileri eleÅŸtirdi. Gazete ÅŸu görüÅŸe yer verdi: 'Tek bir Avrupa ülkesi dahi kara birliklerini Kobani'ye göndermeye hazır olduÄŸunu duyurmuÅŸ deÄŸil. Hiçbir Batılı ülke askerlerini IŞİD'in üzerine sürme riskini de göze alamıyor. Ama Türkiye'den bu isteniyor. Türk hükümet üyeleri, Batı'nın Türk askerlerini tehlikeli IŞİD operasyonunda hayatı tehlikeye atılabilecek lejyonerler olarak gördüÄŸünü söylemekte haklılar."

Kışlayı IŞİD'e bıraktılar

Irak'ın Enbar vilayetinin Hit ilçesinde IŞİD militanlarının askeri kışlayı ele geçirdiÄŸi bildirildi. Enbar Operasyonları Komutanı Korgeneral RaÅŸid Felih, yaptığı açıklamada Hit ilçesindeki 7. Tümen'e baÄŸlı alayın tüm silah ve araçlarıyla askeri kışlayı boÅŸaltıp El-BaÄŸdadi nahiyesine çekildiÄŸini, ardından IŞİD militanlarının buraya girdiÄŸini söyledi. Askeri birliklerin 'taktiksel' olarak BaÄŸdadi'ye çekildiÄŸini savunan Felih, 'Hit ilçesini kurtarmak için geniÅŸ çaplı bir askeri operasyona hazırlandıklarını' ifade etti. Çatışmaların yoÄŸunlaÅŸtığı Hit ilçesinin de bir süredir bir çok noktanın IŞİD'in kontrolünde olduÄŸu ifade ediliyor.

ABD'de fikir ayrılığı

Obama yönetimi kara askeri gönderme seçeneÄŸine kapıları kapalı tuttuÄŸunu defalarca açıklamasına raÄŸmen Amerikan Genelkurmay BaÅŸkanı Martin Dempsey'den Beyaz Saray politikalarına aykırı açıklamalar geliyor. IŞİD ve Esed ile birlikte mücadele edilmesini daha doÄŸru bulan Dempsey Musul'u geri almak için Irak'a baÅŸka biçimde bir yardımın seçenek dışı olmadığını belirtti ve Obama yönetimi 'masada deÄŸil' dese de IŞİD'e karşı kara birliÄŸi seçeneÄŸinin ipuçlarını verdi. Amerikan ABC televizyonuna konuÅŸan Dempsey, 'IŞİD'e karşı sahada Amerikan askeri olsa daha etkin olmaz mıyız' sorusuna 'Bu soruya evet cevabı vereceÄŸim durumlar olacaktır. Ancak ÅŸu ana kadar rastlamadım. IŞİD'e karşı kara birliÄŸi seçeneÄŸi, Obama yönetiminin masasında yok' yanıtını verdi. Daha önce CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a destek veren Cumhuriyetçi kanattan Senatör McCain de CNN'e verdiÄŸi röportaj'da Esed ile mücadele vurgusu yapmıştı.

Kobani bizim için stratejik deÄŸil

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Kobani'yle ilgili 'son derece endiÅŸeli' olduklarını ama bunun Irak ve Suriye'de Sünnileri vurmakta olan koalisyonun savaÅŸ planında tayin edici olmadığını söyledi. Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de yaptığı açıklamasında Kerry, Kobani'de olanları trajedi olarak nitelendirmekle birlikte 'IŞİD Suriye'de geriletilirken, odağımız öncelikle Irak olmalı' dedi. Kerry, 'Militanlara karşı koymak için tam bir koalisyon oluÅŸturmak zaman alacak' diye konuÅŸtu.

İşte Putin'in planı

IŞİD'e karşı müdahale konusunda izleyeceÄŸi yol merak edilen Rusya, baÅŸarının Esed ile iÅŸbirliÄŸi yapmaktan geçtiÄŸini düÅŸünüyor. Rusya DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, 'Bir ülkede yönetim terörle mücadeleyi isterken, ABD ve müttefikleri bu yönetimle iÅŸbirliÄŸini reddediyorsa burada baÅŸarı nasıl olabilir?' sorunu yönelterek 'Burada bir ülkenin egemenliÄŸini anlamaya gerek var. Irak'ta olduÄŸu gibi, Suriye'de de yönetimle iÅŸbirliÄŸi zorunlu. Çifte standarttan vazgeçilmeli' dedi. Moskova, Türkiye-Suriye sınırında tampon bölge oluÅŸumunun da BM Güvenlik Konseyi'nde alınacak karara baÄŸlı olduÄŸunu açıkladı.

Barzani: Türkiye silah gönderdi

Türkiye'nin Ä°ÅžID'in Mahmur'a yönelik baskın yaptığı saatlerde Ankara'nın hemen harekete geçerek Kürt bölgelerinin Ä°ÅžID'den geri alınması için silah ve mühimmat desteÄŸi verdiÄŸi öÄŸrenildi. 'Gerçekleri söylememiz lazım' diyen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesut Barzani 'IŞİD tarafından saldırıya uÄŸradığımız ilk gece Ä°ranlılar bize silah dolu iki uçak gönderdi. Bu o an için büyük bir yardımdı. BaÅŸkalarından da geldi. Ama gelen ilk silah yardımı Ä°ran'dandı. Türkiye'den de beklenirdi, Türkiye de daha sonra gönderdi ama iç konjonktürlerinden dolayı bizden açıklamamamızı istediler' ifadesini kullandı.

Alman YeÅŸiller savaÅŸçı çıktı

Alman YeÅŸiller Partisi Federal Parlamento grubu, BM kapsamında IŞİD'e karşı savaÅŸ görevi verildiÄŸi takdirde Alman askerlerinin bizzat savaÅŸa katılmalarını destekleyeceÄŸini bildirdi. 'Süddeutsche Zeitung' gazetesine demeç veren YeÅŸiller Parlamento grup baÅŸkanı Katrin Göring-Eckardt, 'Almanya'nın BM'de insiyatif kullanarak saÄŸlam bir görev çıkmasını saÄŸlamalı ve IŞİD'e karşı askeri mücadeleden baÅŸka çare yoktur' dedi. Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise IŞİD'e karşı yapılan hava saldırılarına Almanya'nın katılmayacağını belirtti.

TÄ°METÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.