Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bir ülkeden daha özür diledi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi’nden de özür diledi.



BirleÅŸik Arap Emirlikleri resmi haber ajansı,  veliaht prens Muhammed bin Zayid El Nahyan ile görüÅŸen Joe Biden'ın özür dilediÄŸini açıkladı.

GörüÅŸmede Biden'ın BirleÅŸik Arap Emirlikleri’nin teröre karşı mücadelede verdiÄŸi desteÄŸi övdüÄŸü de açıklandı.

ABD BaÅŸkanı Joe Biden, 3 Ekim Cuma günü Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuÅŸmada, Suriye'deki kriz ortamından ABD'nin bölgedeki müttefiklerini sorumlu tutup, "Türkler ki çok iyi dostumuzdur ve benim de uzun süre vakit geçirdiÄŸim ErdoÄŸan’la harika bir iliÅŸkim var. Suudiler, Emirlikler vs... Ne yapıyorlardı? Esad’ı devirme ve bir Sünni - Åžii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar" demiÅŸti.

Biden müttefiklerin silahlı muhalif grupları desteklediÄŸi iddiasını da gündeme getirip ÅŸunları söylemiÅŸti:

"Esad’la savaÅŸacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıttılar; El Nusra, El Kaide için destek olacak dünyanın diÄŸer yerlerinden gelen cihadçıların aşırı unsurlarını kabul ettiler. Ä°ÅŸte ÅŸimdi olan ise birdenbire herkes uyandı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ki eski bir dosttur, bana dedi ki, 'siz haklıydınız, çok fazla insanın geçiÅŸine izin verdik, ÅŸimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz."

Bu açıklamanın ardından BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Biden’a tepki göstermiÅŸti.

BAE DışiÅŸlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Muhammed GargaÅŸ, Biden'ın sözlerinin gerçeÄŸin çok uzağında olduÄŸunu belirterek, “Hele ki BAE’nin terörizme ve söz konusu terörist gruplara karşı ÅŸu anki tavrı açıkça ortadayken bu sözlerin sarf edilmesi bizi çok ÅŸaşırttı” demiÅŸti.

GargaÅŸ, Biden'in 'haksız ve gerçek dışı' sözleriyle ilgili Washington'dan açıklama istediklerini belirtmiÅŸti.

Biden ErdoÄŸan'dan özür diledi

Biden'ın "ErdoÄŸan bana 'Suriye konusunda siz haklıydınız' dedi" ÅŸeklindeki ifadeleri için CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Böyle ÅŸeyler söylediyse, Biden benim için tarih olur. Benden böyle bir ifade çıkmamıştır. Esefle karşıladım. ABD’deki görüÅŸmede de biz yanlış yaptık, vs. diye konuÅŸmalar asla olmamıştır. Biden Harward’da böyle bir açıklama yaptıysa bizden özür dilemelidir" demiÅŸti.

CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Biden, Harvard Üniversitesi’ndeki konuÅŸmasını tavzih etme amacıyla ErdoÄŸan’la akÅŸam bir telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdi ve CumhurbaÅŸkanı’ndan özür diledi.

ALJAZEER HABER

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.