Sosyal Medya

Siyaset

Sana değil Mehmetçiğin gölgesine geldiler

Başbakan Davutoğlu, ''Bir vekil Mehmetçiğe taş atma edepsizliğini gösterdi. Onlar Suriye'den senin için değil, Mehmetçiğin gölgesinde huzur bulacağız' diye geldiler" dedi.



BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Ahi Evran Külliyesi'ndeki 27. Ahilik Haftası töreninde, dün Bitlis-Diyarbakır yolunda göreve giderken hayatını kaybeden üç özel harekatçı için Allah'tan rahmet diledi ve alandakilerden Fatiha okumalarını istedi.

Ä°ki yıl önce KırÅŸehir'e geldiÄŸinde yaptığı konuÅŸmada KırÅŸehir için "medeniyetimizin tohum ÅŸehri" ifadesini kullandığını anımsatan DavutoÄŸlu, 62. Hükümet'in tohumu Türk siyasetine atıldığında bu ÅŸehirde, tohum ÅŸehrinde vatandaÅŸlarla buluÅŸmayı arzu ettiÄŸini söyledi.

Medeniyetin payitahtları olduÄŸunu, Anadolu'da medeniyet kurulurken baÅŸÅŸehir olarak inÅŸa edilen Konya, Bursa, Edirne, Ä°stanbul ve Ankara bulunduÄŸunu kaydeden DavutoÄŸlu, ama hepsine ilham vermiÅŸ, kültüründe izi olan büyük ÅŸahsiyetlerin medeniyetin tohumunu KırÅŸehir'de attığını söyledi.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, hükümet programını okuduktan hemen sonra, ilham aldıkları hocaları olan, Hacı Bayram Veli'yi, Ebayübel Ensari'yi, Hazreti Mevlana'yı, Åžeyh Edabali'yi ve ErtuÄŸrul Gazi'yi ziyaret ettiÄŸini anımsatarak, Ahi Evran'ın huzuruna gelmek ve ona ahlak ahdini ifa etmek üzere KırÅŸehir'e geldiÄŸini söyledi. 

"Bizim için herÅŸeyin baÅŸlangıcı o ahlaktır"

Ahi Evran'ın ahlakını anlamayanların, sadece iktisadi ahlakı anlamamakla kalmayacağını, anı zamanda siyasi ahlakı da ÅŸahsi ahlakı da devlet ahlakını da anlayamayacaklarını vurgulayan DavutoÄŸlu, "Bizim için herÅŸeyin baÅŸlangıcı o ahlaktır. Ahi Evran'ı anlamayanlar, bu topraklara nüfuz etmiÅŸ kültürümüzü, ÅŸahsiyetimize nüfuz etmiÅŸ ahlakımızı, zihnimize nüfuz etmiÅŸ olan ilmimizi anlayamazlar. EÄŸer bir tek ÅŸahsın ÅŸahsiyetinde, serüveninde bütün bir milletimizin ruhunu keÅŸfetmek mümkün olsaydı o kiÅŸiye gidin Ahi Evran'ı anlayın derdik" dedi.

Ahi Evran'ın Hoy'da doÄŸduÄŸunu, Horasan'a gittiÄŸini, Ahmet Yesevi'den ilham aldığını, Maveraünnehir'den geçip BaÄŸdat'ta Fahreddin Razi'nin dizinin dibine oturduÄŸunu, Kayseri'ye, Konya'ya geldiÄŸini ve bu tohumu atmak için KırÅŸehir'i kendisine mekan seçtiÄŸini anlatan DavutoÄŸlu, "Allah ondan razı olsun" dedi.

Onun ayak izinde yürüyen KırÅŸehirlilerden de Allah'ın razı olmasını dileyen DavutoÄŸlu, KırÅŸehir'in kültürü ve ahlakı, Ahi Evran felsefesinin ayakta olması halinde, milletin vicdanının da ayakta olduÄŸunu belirtti.

"Boynumuzun borcu"

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, AhiliÄŸi yaymak, anlayışını bütün dünyaya anlatmanın boyunlarının borcu olduÄŸunu dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:

"Åžimdi yepyeni bir dönemin eÅŸiÄŸindeyiz. 12 yıllık iktidarımızda aslında yapmak istediÄŸimiz ÅŸey, Ahi Evran'ın o felsefesini hayata geçirmekti. Ahi Evran'ı herkesin ÅŸahsiyet olarak bir kere kendisine örnek teÅŸkil etmesi lazım. O bir ilim adamıydı. Batınla zahiri birleÅŸtiren ilim adamı. Ahmet Yesevi ile Fahreddin Razi'yi birleÅŸtiren. Rahmetli NeÅŸet ErtaÅŸ'ın, 'Batınim sendin zahirim sensin' derken aslında zikrettiÄŸi de aynı felsefedir. Ahi Evran'dan NeÅŸet ErtaÅŸ'a geldiÄŸinizde, bu dünyaların, bu ahlakın birleÅŸtiÄŸini görürsünüz. O bir esnaftı, tüccardı, herkese örnek bir ahlak sergiledi ve o bir devlet adamıydı. Bu yönü az bilinir. MoÄŸollar bu toprakları istila ettiÄŸinde Ahi Evran, MoÄŸolların zulmüne karşı Anadolu insanını örgütledi ve bir direniÅŸ kültürü yaydı. Onun için Ahi Evran bizim pirimizdir. Ä°lmimizin piridir, iktisadi hayatımızın piridir, devlet ahlakımızın piridir. Önce ÅŸahsi ahlakımızın piridir. Onun için ÅŸahsiyetini anlayacasınız."

Her bir insanın, her bir ferdin onu anlaması gerektiÄŸini, Ahi Evran'ın "Eline, beline, diline sahip çık" derken her bir ÅŸahsa, "Nefsine karşı bu ahlakı aziz tut" dediÄŸini, "Kapını, evini, keseni sofranı açık tut" derken her bir insana diÄŸer insana yapacağı muamelenin esasını ortaya koyduÄŸunu vurgulayan DavutoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ben de bir esnaf çocuÄŸuyum. Dedem ve babam bir ayakkabı ustasıydı. Kayınpederim de öyle. Biz ailede daha sofraya otururken AhiliÄŸin felsefesini öÄŸrenerek oturduk. Sofra duasını okurken ve kalkarken, dükkanı açarken, dükkana saÄŸ adımımızla girerken okuduÄŸumuz ilk dua Ahi Evran'dan bu yana kadar gelen ve bir ahitleÅŸmeydi. Haktan ayrılmayacaksın, kimseyi aldatmayacaksın, eline, diline, beline sahip çıkacaksın ve sözünde insanlar, senin sözünde ahdi görecekler. Allah'a verilen ahdi, dürüstlük ahdini görecekler. Ä°ÅŸte biz bu ahlakla bezenerek yola çıktık. Allah bizi Ahi Evran'ın ahlakından ayırmasın, elimize, dilimize,  belimize, soframıza, kapımıza haram yaklaÅŸtırmasın. Bir zerre haramdansa, bin yıllık esareti tercih ederiz. Acıyı, sızıyı tercih ederiz. Allah bizi haramdan uzak tutsun, beri kılsın. Onun için son 12 yılda bu sofralar bereketlendi."

Bununla ilgili bir çok ÅŸey söyleyenler olduÄŸunu anımsatan BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi: 

"Neden 12 yıl önce esnafımız BaÅŸbakanlık kapısının önünde elindeki yazar kasayı fırlatıyordu da ÅŸimdi her bir esnafımızın gözü ışıl ışıl? Çünkü biz iktidara geldiÄŸimizde eline sahip çıkamayan, beline, diline sahip çıkamayanlar vardı. Hortumcular vardı, yolsuzluklarla helal rızkıyla vergi ödeyen kardeÅŸlerimizin vergisini çalanlar vardı. Åžimdi bütün bu kapılar kapandığı için 12 yıl içinde Türkiye'de yepyeni bir Türkiye inÅŸa edildi. Size sözümüzdür KırÅŸehirliler ve sizin nezdinizde bütün milletimize sözümüzdür ki tek bir lokma dahi olsa bu sofralara haram yaklaÅŸmayacak, yaklaÅŸtırmayacağız."

KırÅŸehir'e nutuk atmaya deÄŸil, KırÅŸehir'den ders almaya geldiklerinin altını çizen DavutoÄŸlu, "KırÅŸehir'in huzuruna geldik, Ahi Evran'ın dizinin dibine manen çöküp ondan ders almaya geldik. Allah bu dersten bizi uzak eylemesin" diye konuÅŸtu.

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, "Ahi Evran" demenin, sosyal ahlak anlamına geldiÄŸini ifade ederek, "Sadece ÅŸahsi ahlak deÄŸil, sosyal ahlak demektir, herkesin derdiyle dertlenmek demektir" diye konuÅŸtu.

"Sosyal devlet anlayışını bütün halka sirayet ettirdik"

DavutoÄŸlu, Ahi Evran Külliyesi'ndeki 27. Ahilik Haftası töreninde yaptığı konuÅŸmada, BaÅŸbakanlık görevini aldıktan sonra ilk el attıkları hususlardan birisinin iÅŸ kazaları, iÅŸ güvenliÄŸi olduÄŸunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TESK, TOBB'la, bütün sendikalarla oturup konuÅŸtuklarını anlatan DavutoÄŸlu, orada da ifade ettiÄŸini  iÅŸ güvenliÄŸinin insani bir sorumluluk, herkesin yerine getirmesi gereken bir vecibe olduÄŸunu kaydetti.

''Åžimdi AhiliÄŸe adım atanlar bilirler ki çırak, ustasını baba gibi görür, usta da çırağını evlat gibi görür'' diyen DavutoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Zannetmeyin ki bu sadece ayakkabı ustalarının yanındadır. Ya da diÄŸer esnaf erbabının yanındadır. Bugüne uyarlarsak, buradan bütün iÅŸverenlere  ve iÅŸveren sendikalarının bütün üyelerine sesleniyorum; yanınıza aldığınız her iÅŸçi, her emekçi Ahilik geleneÄŸinde, ustanın yanına girmiÅŸ çırak gibidir, sizin evlatlarınızdır, sizin ailenizin parçalarıdır. Onların güvenliÄŸini, sizin evlatlarınızın güvenliÄŸi gibi görmedikçe, AhiliÄŸi anlamış olamazsınız. Yine bütün emekçilerimize söylüyorum; adım attığınız her iÅŸyeri sizin için emniyetli olana kadar hep çalışacağız, hep gayret edeceÄŸiz. Siz de hem kendi hukukunuza sahip çıkın, hem de  çalıştığınız iÅŸyerinin onuruna, onunla birlikte beraberce helal rızık yolunda olmanın vecibesini yerine getirmekte tereddüt etmeyiniz.''

Ahilik kültürü bugüne taşındığında bir sosyal devlet anlayışını, sosyal ahlakı beraberinde getirdiÄŸine iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, ''Bir devlet düÅŸünün, bürokratları zengin ya da o devletin etrafında küçük bir kesim bu zenginlikten istifade ediyor ama halk fakir. Bu demektir ki o devlet sosyal devlet olamamış, sofrasını halka açamamış. Bizim 12 yıllık iktidar dönemimizde  en önemli vecibelerimizden ve baÅŸarılarımızdan birisi  sosyal devlet anlayışını bütün halka sirayet ettirmiÅŸ olmamızdır'' diye konuÅŸtu.

"Biz devleti kudretli ve şefkatli kılacağız"

Özürlülere, engellilere, yaÅŸlılara, kadınlara, çocuklara, öÄŸrencilere nasıl sahip çıktıklarını herkesin bildiÄŸini ifade eden DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

''Çünkü biz soframızı herkese açmak ÅŸiarını benimsemiÅŸ Ahilik geleneÄŸinden geliyoruz. Bundan sonra da sosyal devlet anlayışını bütün toplum kesimlerine yayarak sürdüreceÄŸiz. Ve nihayet devlet ahlakı, bakınız buralarda konuÅŸmak kolay. Yani 'kapını, sofranı, keseni, elini, herkese açık tut' demek kolay. Ama bunun uygulanabilmesi için devletin muktedir ve müÅŸfik olması lazım. Biz hep ÅŸunu söyledik. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devletini kudretli ve ÅŸefkatli kılacağız. Öylesine kudretli kılacağız ki sofraya ihtiyacı olan bize gelecek, emniyete ihtiyacı olan bize gelecek, sığınacak bir kapıya ihtiyacı olan bize gelecek ve biz ona bakacağız. Biz devletin bereketini, insanın insana hizmette gören bir ahlak anlayışından geliyoruz. Ä°bn-i Batuta da 13. ve 14. yüzyılda yaptığı seyahatlerde sonradan kayıt düÅŸer, Ahilik'le ilgili ÅŸunu söyler: 'Ahiler öyle insanlardır ki kim gelse kapısını  açarlar, onların  yanına yaklaÅŸana herÅŸeyi ikram ederler ve en önemlisi vurgunculara  ve eÅŸkıyalara karşı onları korurlar. Ä°ÅŸte Ahilik budur.''

''Biz Ahi Evran'ın torunlarıyız, Moğolların torunları değil''

Türkiye Cumhuriyeti  devletinin Ahi bir devlet olduÄŸuna dikkati çeken DavutoÄŸlu, ÅŸu ifadeleri kullandı:

''Onun içindir ki Ahilik geleneÄŸini benimsediÄŸi içindir ki  bizim kapımıza gelen, bizimle emniyet bulmak isteyen, soframızda helal bir lokma yemek için kapımıza gelen, Suriyeli kardeÅŸlerimize kapımızı açtık. CoÄŸrafi olarak komÅŸumuz olmasa bile 'Bize yardım eden birisi olmayacak mı? Bizim soframıza helal lokma getirecek birileri yok mu?' diyen Somali halkına bu toprakların helal rızkını götürdük. Her yere elimiz ulaÅŸtı, ulaÅŸacak. Çünkü biz Ahi Evran'ın torunlarıyız, MoÄŸolların torunları deÄŸiliz. Biz Ahi Evran'ın torunları olarak nasıl o dönemdeki istilaya karşı, mazlumun yanında olmuÅŸsa Ahi Evran, MoÄŸol zulmü geldiÄŸinde, mazlumlarla birlikte ayaÄŸa kalkmışsa Ahi Evran, Allah ÅŸahittir ki hiç bir zalimin karşısında mazlumu yalnız  bırakmayacağız. Bizim Ahi Evran'a verdiÄŸimiz söz budur.

Åžimdi 3 senedir Ahi Evran'ın torunları olarak Suriyeli yetimlere, kadınlara, yaÅŸlılara, o kardeÅŸlerimize sınırlarımızı açtığımız için bizi eleÅŸtiren, kıyasıya eleÅŸtiren bir Ahi çocuÄŸu olan Bakan olduÄŸum dönemde, bu kardeÅŸinizi defaatlerce gensoru verenlere sesleniyorum: Gelin ve Ahi Evran'ın huzurunda bir ders alın. Ahi Evran'ın huzuruna geldiÄŸinizde onun manevi ÅŸahsiyeti size diyecek ki: 'EÄŸer bir mazlum kapına gelirse, kapını kapatma, aç ona kapını' diyecek. EÄŸer bir aç ve yoksul kapına geldiÄŸinde 'sofranı kapatma, aç sofranı' diyecek. EÄŸer birisi senin emniyetini aradığında, 'ona göÄŸsünü,baÄŸrını aç, koru' diyecek. Ahi Evran'dan nasibi olmayanlar, bizim mazlumlara sahip çıkan politikamızı anlamazlar. Ä°ÅŸte nasıl son 3-4 yıl içinde Suriyeli kardeÅŸlerimize son dönemde de Irak'tan gelen kardeÅŸlerimize, dostlarımıza kapımızı açtıysak, açarken sen 'Arap mısın, Türkmen misin, Kürt müsün, Åžii misin, Sünni misin, Nusayri misin, Hristiyan mısın, Müslüman mısın' demeden kapımızı açtıysak, bundan sonra da açacağız, bundan sonra da açmaya devam edeceÄŸiz. Çünkü biz Hazreti Mevlana'nın , Ahi Evran'ın torunlarıyız. Bizi eleÅŸtirenler bu dersi alacaklar. Ahi Evran'ın torunları hiç bir ÅŸey karşısında eÄŸilmezler. Merak etmeyin''

DavutoÄŸlu, 1,5 milyon Suriyeliye bağırlarını açtıklarını, onlarla sofralarını paylaÅŸtıklarını belirterek, Ahi Evran ne dediyse onu yaptıklarını söyledi. DavutoÄŸlu, yedi düvelin ne dediÄŸinin deÄŸil, Ahi Evran'ın dediÄŸini yapmanın önemli olduÄŸunu söyledi.

KırÅŸehirlilere  seslenerek, ''O kardeÅŸlerimize kapımızı, soframızı açmamızdan razı mısınız?'' diye soran DavutoÄŸlu, vatandaÅŸların  ''evet''yanıtı üzerine,  ''Ahi Evran'ın torunlarından baÅŸka bir ÅŸey beklenmez zaten. Bunları açtık, açmaya devam edeceÄŸiz'' dedi.

''Kaos çıkarmak isteyenlere fırsat vermeyeceÄŸiz''

''Bakınız, son dönemde Kobani'den gelen kardeÅŸlerimize de kapımızı açtık, hiç bir ayrım gözetmedik'' diyen DavutoÄŸlu,  ''Ama bir vekil tuttu, o kardeÅŸimizi, o kardeÅŸlerimizin elinden tutarak, sınırlarımızın içine çeken o aziz MehmetçiÄŸe taÅŸ atma edepsizliÄŸini gösterdi. Ona buradan sesleniyorum; 'Suriye'den gelen o kardeÅŸlerimiz etnik ve mezhebi kökeni ne olursa olsun gelenler, senin için gelmediler, sen orada olduÄŸun için gelmediler, MehmetçiÄŸin gölgesinde huzur bulacağız' diye geldiler. EÄŸer Mehmetçik orada olmasaydı onlar o kapıya sığınamazlardı'' diye konuÅŸtu.

Bu toprakların muhafızının da hamisinin de millet olduÄŸunu vurgulayan DavutoÄŸlu, ''EÄŸer Mehmetçik o sınırı huzurla beklemesiydi, o kardeÅŸlerimiz Türkiye'ye gelmezler, baÅŸka yere giderlerdi. Suriye ve Irak'a dönerdik biz. Bunu rüya görenler, bunu düÅŸünenler hiç heveslenmesinler. Bu topraklarda bir daha kardeÅŸ kavgası yapılmasına da izin vermeyeceÄŸiz, bu topraklarda kaos çıkarmak isteyenlere de fırsat vermeyeceÄŸiz. GerektiÄŸinde Ahi Evran'ın ilim adamı vasfıyla bilgiyle donanacağız, gerektiÄŸinde Ahi Evran'ın esnaf vasfıyla ahlakla donanacağız ve donandık ve gerektiÄŸinde Ahi Evran'ın istilacılara karşı o yürekli cesur tavrıyla siyasi tavır göstermekte çekinmeyeceÄŸiz, göstermeye devam edeceÄŸiz'' ifadelerine yer verdi.

"AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnafa ayrılacak"

AK Parti Genel Merkezi'ndeki çalışmalarının ardından gece evine dönerken güzergahı üzerindeki bir taksi durağını ziyaret ettiÄŸini anımsatan DavutoÄŸlu, burada kendisine çay ikramında bulunulduÄŸunu kaydetti.

DavutoÄŸlu, "Emin olun yaklaşık 16 saat süren mesaiden sonra o çay bana her ÅŸeyi unutturdu. Bütün yorgunluÄŸu unutturdu. Onun için esnafı yaÅŸatacağız. Ayrıca AVM'lerde de bütün AVM'ler yapılmış olsa ya da yapılacak olanlarda da yüzde 5'ini esnafa ayıracağız. AVM'lerin içinde yüzde 5 kota esnafa ayrılacak, bunu yapmayan AVM'ler bir anlamda faaliyetlerini de yerlerine getiremeyecekler. Yine bu merkezlerde unutulmuÅŸ sanatlarla ilgili yerler, özel mekanlar ayıracağız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"AlışveriÅŸ merkezlerini dualarla bereketlendirin"

AlışveriÅŸ merkezlerindeki iÅŸadamlarına seslenen ve bir gelenek baÅŸlatmalarını isteyen DavutoÄŸlu, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Nasıl Ahilik her zaman duayla açar o bedestende, esnaf diyarlarında. Siz de alışveriÅŸ merkezlerini dualarla bereketlendirin, helal rızıkla bereketlendirin. Toplu olarak oralarda, dükkanlarınızı açarken, iÅŸinize baÅŸlarken bu Ahilik geleneÄŸini oralara taşıyın. Ahilik geleneÄŸi KırÅŸehir'de, Konya'da, Anadolu'nun her yerinde nasıl yaÅŸadıysa, Edirne'de hala sabah duayla açılır Selimiye'nin etrafındaki dükkanlar, ortak duayla. Ä°steriz ki bu ahlak bütün alışveriÅŸ merkezlerine, Türkiye'deki iktisadi hayatın heryerine girsin ve sirayet etsin. Esnafımıza sahip çıkacağız."

Esnafı, "toplumun omurgası" olarak tanımlayan DavutoÄŸlu, onlar mutluysa milletin de mutlu olduÄŸunu anlattı.

DavutoÄŸlu, esnafla ilgili her konuya sahip çıkacaklarını vurgulayarak, ÅŸunları söyledi:

"KırÅŸehir' sahip çıkacağız. Bu size taahhüdümdür. Çünkü biz Ahi Evran'a borçluyuz, KırÅŸehir'e borçluyuz. Ebediyen KırÅŸehir'e hizmet etsek Ahi Evran'ın bir nasihatinin karşılığını veremeyiz. Biraz önce belediye baÅŸkanımızı, valimizi, milletvekillerimizi dinledik. KırÅŸehir'i bir açık hava müzesi haline getirmek için her türlü tedbiri alacağız. Gelecekler Cacabey'den ilmi öÄŸrenecekler, Aşık PaÅŸa Hazretlerinden edebiyatımızı, dilimizi öÄŸrenecekler. Ahi Evran'dan kültürümüzü, NeÅŸet ErtaÅŸ'tan o derin irfanla bezenmiÅŸ türkülerimizi öÄŸrenecekler. KırÅŸehir'i inÅŸallah bir açık hava müzesi haline getireceÄŸiz. Yeni KırÅŸehir geliÅŸecekse dışarıya doÄŸru geliÅŸecek ama bu Ahi Evran'ın çevresi vakfiye olarak da korunacak bir Ahi Evran Vakfı da kurulacak. Kültür ve Turizm Bakanımız ile onun için burada birlikteyiz. Kültürel anlamda KırÅŸehir'e ne yapmak gerekiyorsa Ahi Evran kültürünü yaÅŸatmak için ne yapmak gerekiyorsa onu yapacağız."

"KırÅŸehir'in rüyası hızlı trenle buluÅŸmak"

KırÅŸehir'e UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Lütfi Elvan ile geldiÄŸini dile getiren DavutoÄŸlu, KırÅŸehir'in rüyasını bildiÄŸini ve KırÅŸehir-Aksaray-Ulukışla hattıyla hızlı trenle buluÅŸmak olduÄŸunu söyledi. 

Bunların proje çalışmasının tamamladığını ve uygulama aÅŸamasına geldiÄŸine iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, bunu KırÅŸehirlilere bir hem müjde olarak da zikrettiklerini aktardı.

DavutoÄŸlu, KırÅŸehirlilerin bu hızlı trenle bütün Anadolu'yu kuzeyden, güneyden, doÄŸudan, batıdan kesiÅŸim hatlarında burada buluÅŸacaklarını bildirdi.

"Kırşehir ile ilgili her adımı atacağız"

Hızlı trenin diÄŸer bir yapılma sebebinin de Anadolu'yu ne yönden olursa olsun kat edenlerin, Ahi Evran'ın huzuruna gelmesi olduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, "Ondan bir feyz alsınlar. KırÅŸehir'in toprağından, taşından bizim medeniyetimizin tohumunun kokusunu alsınlar. Bunu inÅŸallah en kısa zamanda gerçekleÅŸtirmek için çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz. Ahi Evran ile ilgili KırÅŸehir ile ilgili ne adım atılması gerekiyorsa atacağız" diye konuÅŸtu.

DavutoÄŸlu,  12. yüzyılda Anadolu topraklarında, bütün topraklara tohumlar atıldığını dile getirerek, en temel tohumların da KırÅŸehir'de atıldığını söyledi. 

Edebiyatın, ilmin, irfanın, esnaf ve devlet ahlakının tohumunun burada atıldığını dile getiren DavutoÄŸlu, o tohumdan da büyük bir çınar yükseldiÄŸini, Selçuklu ve Osmanlı çınarının yükseldiÄŸini belirtti. 

Bu geleneÄŸinin aynı ÅŸekilde Üsküp, Saraybosna ve Filipe pazarında da yaÅŸadığına dikkati çeken DavutoÄŸlu, Ahi Evran'ın bu tohumu atmasaydı, Evlad-ı Fatihan'ın da Rumeli'de o ÅŸehirleri kuramayacağını vurguladı.

"Ä°lham almaya geldik"

"Yeni Türkiye idealiyle ilgili olarak yine ilham almaya geldiklerini" dile getiren DavutoÄŸlu, 12 yıl önce bu topraklara atılan tohumun yavaÅŸ yavaÅŸ toprağın üstüne doÄŸru boy göstermeye baÅŸladığını kaydetti.

DavutoÄŸlu, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Yeni Türkiye, bu tohumdan bir çınar üretme idealinin adıdır. Öyle bir çınar ki aynen kadim kültürümüzde olduÄŸu gibi altına giren gümrahlaÅŸan dalları altında emniyet bulsun, huzur bulsun, sükun bulsun. Ä°nÅŸallah Ahi Evran'ın huzurunda söz veriyoruz. Ahi Evran'ın ahlakıyla bezenerek söz veriyoruz. Onun attığı tohum nasıl bir büyük medeniyet kurulmasına öncelik etmiÅŸse, nasıl yeni bir siyaset, yeni bir ahlak, yeni bir iktisat, yeni bir düzen kurmayı gelecek nesillere bir emanet olarak tevdi etmiÅŸse ve bu gerçekleÅŸmiÅŸse yine onun huzurunda söylüyoruz, bu topraÄŸa atılan tohum artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni küresel bir güç, bir cihan devleti olarak göÄŸsünde ve bünyesinde olan herkese huzur ve güven veren yeni bir çınar olarak inÅŸa etmek bizim asli görevimizdir. Allah bu yolda bize Ahi Evran'ın ahlakıyla bezenmeyi onun izinde yürümeyi nasip etsin. Kapımızı, soframızı, elimizi herkese açık tutacak ÅŸekilde bizi kudretli kılsın. Devletimize ve milletimize zeval vermesin."

"KırÅŸehir'in arkamızda olduÄŸuna inanıyoruz"

Allah'tan, kendilerine yönelen herkese elleri yettiÄŸince yardım etmeyi nasip etmesini dileyen DavutoÄŸlu, ÅŸunları dile getirdi:

"Ne ÅŸahsımızın ne ailemizin ne siyasetimizin ne de devletimizin haram ile herhangi bir ÅŸekilde lekelenmesine izin vermesin. Yolumuz Ahi Evran yolu oldukça aziz KırÅŸehirliler sizler emin olun ki bu yolda yürüdükçe inÅŸallah gelecek nesiller o büyük çınarın, ufkunda ve gölgesinde yeni bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin gücünü hissederek yaÅŸayacaklar. Biz bu konuda KırÅŸehir'e güveniyoruz. KırÅŸehir'in arkamızda olduÄŸuna inanıyoruz ve tüm KırÅŸehirlileri Ahi Evran'ın selamıyla selamlıyorum. O pirin selamıyla KırÅŸehir'e selam olsun ve Allah KırÅŸehir'i aziz eylesin. KırÅŸehir gibi Anadolu'yu, Anadolu gibi Türkiye'yi, Türkiye gibi bize umut baÄŸlayan tüm ülkeleri ve halkları aziz eylesin. Ahi Evran'ın yolunda yürüdükçe insanlığa hizmet etmeyi de bize nasip eylesin." 

DavutoÄŸlu'na Ahilik Onur Ödülü 

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, eÅŸi Sare DavutoÄŸlu ile geldiÄŸi meydanda önce Ahi Evran-ı Veli Türbesi'ni ziyaret etti. DavutoÄŸlu, ziyaretin ardından vatandaÅŸları selamlayarak, protokoldeki yerine geçti. Tören alanında konuÅŸmalar öncesinde mehter takımı konser verdi. 

DavutoÄŸlu, konuÅŸması sonrasında küçük bir çocuÄŸu kucağına alarak sevdi. Kız çocuÄŸunun, IŞİD tarafından Musul'da rehin alınanlar arasında bulunan Emin ve Sümeyye Ercan'ın 11 aylık kızı Ecrin Ela olduÄŸu öÄŸrenildi.

Åžed kuÅŸatma töreninin ardından ödül törenine geçildi. Bu yılın Ahilik Onur Ödülü  BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'na Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından takdim edildi. Daha sonra Canikli ve TOBB BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, DavutoÄŸlu'na ÅŸed kuÅŸattı. Yılın Ahisi Ödülü ise Gülizar Camcı'ya BaÅŸbakanAhmet DavutoÄŸlu ve eÅŸi Sare DavutoÄŸlu tarafından verildi. Ahilik Hizmet Ödülü ise Åžekerbank Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hasan Basri Göktan'a, Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli tarafından takdim edildi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.