Sosyal Medya

Güncel

Türkiye, Suriye sınırını kısmen kapattı

Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden iki gün içinde 100 bini aşkın kişinin Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine giriş yapması üzerine Türkiye, Suriye sınır kapılarının bir kısmını kapattı.



Sınırdaki çoÄŸu Kürt olan Kobanililerle dayanışmak amacıyla Türkiye'nin farklı bölgelerinden Suruç'a giden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında dün çatışma yaÅŸandığı, taÅŸ attan bazı göstericilere karşı biber gazı ve tazyikli su kullanıldığı belirtiliyor.

Olay yerindeki BBC muhabiri Mark Lowen, bazı göstericilerin IŞİD'e karşı savaÅŸmak ve Kobani'yi savunmak amacıyla Suriye'ye geçmeye teÅŸebbüs ettiÄŸi, güvenlik güçlerinin ise bunu engellemeye çalıştığını belirtiyor.

Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD)'in ilerlemesi üzerine bölge halkı Kobani'yi terk ediyor.

Türkiye sınırda bekleyenlerin girmesi için Cuma günü Suriye ile sınırın 30 kilometrelik bir bölümünü açarak Kobani'den kaçan Suriyelilerin giriÅŸine izin vermiÅŸti.

Fakat BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi, bu sabah itibariyle dokuz geçiÅŸ noktasından sadece ikisinin açık bırakıldığını belirtti.

Yeni gelenlerin çoÄŸu AFAD tarafından bölgedeki okullara yerleÅŸtiriliyor.

Son göç dalgasından önce, Suriye'de üç buçuk yıldır devam eden iç savaÅŸtan kaçan 1,6 milyona yakın Suriyeli mülteci Türkiye'ye giriÅŸ yapmıştı.

'Ä°ki günde 100 bin mülteci'

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi, IŞİD teröründen kaçan, Türkiye'ye sınır olan Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden iki gün içinde 100 bini aÅŸkın kiÅŸinin Åžanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Türkiye'ye giriÅŸ yaptığını açıkladı.

Suriye'den Türkiye'ye kaçan göçmenlerin ÅŸimdiye kadar görülmemiÅŸ bir biçimde arttığını belirten BM KomiserliÄŸi Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, "Son üç buçuk yıldır iki günde 100 bin kiÅŸinin sınıra akın edip Türkiye'ye girdiÄŸine tanık olmamıştık" dedi.

BM yetkilisi, bu sayının nerede son bulacağını kestiremediklerini söyledi.

IŞİD'in Kürtlerin çoÄŸunlukta olduÄŸu Kobani'ye yaklaÅŸtığı ve son günlerde onlarca köyü ele geçirdiÄŸi belirtiliyor.

Ancak IŞİD'e karşı savaÅŸan YPG güçleri, köylerin güvenlik tedbiri olarak boÅŸaltıldığını ifade ediyor.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi, geçen hafta Salı günü baÅŸlayan IŞİD saldırısının ardından militanların dün itibariyle Kobani'ye 10 km mesafeye kadar ilerlediÄŸini belirtti.

ABD'den yerel güçlere destek sözü

IŞİD'in saldırılarda tank da dahil olmak üzere ağır silah kullandığı belirtiliyor.

ABD, Irak ve Suriye'de geniÅŸ toprakları ele geçiren IŞİD'e karşı saldırı düzenleneceÄŸini belirtmesine raÄŸmen bugüne kadar sadece Irak'ta hava saldırılarında bulundu.

Eski Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Tony Blair, hava saldırılarının tek başına yeterli olmayabileceÄŸini belirterek "GerektiÄŸinde özel tim kullanımını reddetmemeliyiz" dedi.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama ise IŞİD'e karşı kara harekatını reddetmiÅŸ, onun yerine yerel güçlerin silahlandırılması ve eÄŸitilmesi sözü vermiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.