Sosyal Medya

Ekonomi

Şimşek: Enflasyonu tekrar aşağı indirmemiz lazım

Maliye Bakanı Şimşek, "Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız, bundan sonra sıkı bir duruşla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına düşürmeyi ümit ediyoruz" dedi.



Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, 5. Ä°stanbul Finans Zirvesi"nin (IFS) ikinci gününde yaptığı sunumda, Türkiye'nin kısa vadeli ekonomik ve siyasi görünümüne deÄŸindi. ÅžimÅŸek enflasyon rakamlarına iliÅŸkin, "Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduÄŸu kanısındayız, bundan sonra sıkı bir duruÅŸla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına, daha sonra da orta-uzun vadede yüzde 5'in altına düÅŸürmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Maliye Bakanı, "Ama henüz düÅŸük tek haneye indiremedik. Yakın dönemde enflasyonda bir çıkış var çünkü son 13 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Jeopolitik gerginlikler gıda talebini ve gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Liradaki deÄŸer kaybı olumsuz etkiledi. Bütün bunlar beraberinde beklentilerin kötüleÅŸmesine yol açtı. Bütün bu faktörler 2014 yılında enflasyonu bir miktar yukarı doÄŸru çekti.

Enflasyonu tekrar aÅŸağı indirmemiz lazım. Gıda fiyatları önemli bir risk ama gıda fiyatları bahanesinin arkasına sığınamayız. Buna iliÅŸkin tedbir almamız lazım." Gıda fiyatlarında yüzde 14'ün üzerinde artış görüldüÄŸünü anımsatan ÅžimÅŸek, manÅŸet enflasyonun, gıda fiyatları çıkartıldığında yüzde 7,8 olduÄŸunu ve bu konuda adımlar atılacağını dile getirdi. ÅžimÅŸek, gıdanın enflasyon sepeti üzerindeki ağırlığının yüksekliÄŸine iÅŸaret ederek, bu artışın arkasında yapısal ve dönemsel problemler bulunduÄŸunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.