Sosyal Medya

Sağlık

Ebola virüsü hızla yayılıyor

Vaka sayısının 4 bin 366'ya, ölümlerin ise 2 bin 218'e ulaştığı bildirildi.



SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller SaÄŸlık Genel Müdürü Hüsem HatipoÄŸlu, Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre, ebola salgınında vaka sayısının 4 bin 366'ya, ölümlerin ise 2 bin 218'e ulaÅŸtığını, virüs yayılma hızı artarken alınan önlemlerin salgını önlemeye yetmediÄŸini bildirdi.

HatipoÄŸlu,  yaptığı açıklamada, SaÄŸlık Bakanlığı olarak Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya'daki ebola salgınını yakından takip ettiklerini söyledi.

Sadece salgını deÄŸil, bölgenin ekonomik ve siyasi yapısını da gözlemlediklerini ifade eden HatipoÄŸlu, bu parametrelerdeki bozulmalar neticesinde, baÅŸta temel gıda maddeleri olmak üzere fiyatların yükseltmesinden ve halkın kısıtlı olan gelirlerinin daha da düÅŸmesi sonucu beslenme bozukluklarının artmasından endiÅŸe ettiklerini dile getirdi.

HatipoÄŸlu, Türkiye'de ebola virüs vakasının görülmediÄŸini bildirerek, "Dünya SaÄŸlık Örgütü verilerine göre ebola salgınında vaka sayısı 4 bin 366 'ya, ölümler ise 2 bin 218'e ulaÅŸmıştır. Virüs yayılma hızı artarken alınan önlemlerin salgını önlemeye yetmediÄŸi görülmektedir. Buna karşılık bugün itibarıyla Türkiye’de ebola virüs vakası yoktur" diye konuÅŸtu.

Ebola virüsünün özgün bir tedavisinin bulunmadığını, önemli olanın kiÅŸinin virüse karşı vücut savunma sisteminin geliÅŸtirilmesi gerekliliÄŸine deÄŸinen HatipoÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ebola virüsü enfekte ÅŸempanze, goril, maymun, yarasa gibi vahÅŸi hayvanlardan insanlara bulaşır. Ä°nsandan insana geçiÅŸ, bütünlüÄŸü bozulmuÅŸ deri veya mukozanın enfekte insanların kan ve vücut sıvılarıyla direkt temasıyla olur. Ayrıca hastanın vücut sekrasyonlarıyla kontamine çevresel materyalle de bulaÅŸma olabilir. 2-21 günlük kuluçka süresinin ardından yüksek ateÅŸ, baÅŸ aÄŸrısı, eklem ve kas aÄŸrısı, halsizlik, ishal, kusma, karın aÄŸrısı, iÅŸtahsızlık belirtileriyle ortaya çıkar. Ağır vakalarda vücutta yaygın döküntü, gözlerde kızarıklık, öksürük, nefes almakta güçlük, boÄŸaz aÄŸrısı, yutkunma zorluÄŸu, hıçkırık, vücut içinde ve dışında kanamalar, karaciÄŸer ve böbrek yetmezliÄŸi görülür. BilindiÄŸi gibi ebola virüsünün özgün bir tedavisi yoktur. Burada önemli olan 'immun sistem' dediÄŸimiz kiÅŸinin virüse karşı savunma sistemidir. Vücudun savunma sistemini artıran faktörlerin başında iyi ve doÄŸru bir beslenme gelmektedir."

Salgın ekonomiyi vurdu

SALGIN EKONOMÄ°YÄ° VURDU

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün yaptığı açıklamaya göre, bölgedeki ebola salgınının tarım sektöründeki rekolteyi etkilediÄŸini, kiÅŸilerin sektörden uzak kalmasıyla üretimin azalmasına ve gıda fiyatlarının artmasına sebep olduÄŸunu aktaran HatipoÄŸlu, bölgedeki halkın hareketlerinin kısıtlanmasıyla gıda maddelerinin pazarlanmasını da etkilediÄŸini anlattı.

HatipoÄŸlu, paniÄŸin gıda ürünlerinin stoklanmasına, gıda kıtlığına ve bazı ürünlerin fiyatlarının aşırı yükselmesine yol açtığı belirterek, ÅŸöyle devam etti:

"Salgın ekonomiyi vurmaya baÅŸlamıştır. Yatırımcılar virüs korkusundan bölgeyi terk etmeye ve Batı Afrika'daki ülkelerin gelirlerinde düÅŸme oluÅŸmaya baÅŸlamıştır. Halkın açlıkla burun buruna kalabilme riski vardır. Dolayısıyla bölgenin saÄŸlık personeli ve tıbbı malzeme yanında artan bir hızla temel gıda maddelerine de acil ihtiyacı olduÄŸu görülmektedir. Uluslararası toplumun ve yardım kuruluÅŸlarının bu gözle de bölgeye bakmalarında fayda var."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.