Sosyal Medya

YaÅŸam

Banka kredisiyle kurban kesimi caiz deÄŸil

Diyanet İşleri Başkanlığı, bayramın yaklaşmasıyla birlikte sık sık soru sorulan önemli konulardan biri olan "krediyle kurban kesimi"yle ilgili "caiz değildir" fetvası verdi



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu, kurban bayramı öncesi sekiz yeni fetva yayınladı. Buna göre banka kredisi ile kurban alıp kesmenin faiz ödenmesi nedeniyle günah olacağı, bu ÅŸartlarda kurban kesmemenin daha uygun olduÄŸu açıklandı.

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu BaÅŸkanlığı, Dini Soruları Cevaplandırma Platformuna gelen ve bunlara karşın yeni yayınlanan kurban fetvalarında peygamber efendimiz adına bazı kiÅŸilerin bir araya gelip kurban kesemeyeceÄŸi, kurbanın kredi kartıyla ödenmesinde sakınca olmadığı ancak, bankaya ek ücret ödenmesi durumunda faiz nedeniyle bir günahın söz konusu olduÄŸu, banka kredisiyle kurban kesmede ise, faiz nedeniyle günah oluÅŸacağı, bu durumda kurban kesmemenin daha uygun olduÄŸuna hükmedilerek, ÅŸöyle denildi:

"Kurban kesmekle mükellef olan ÅŸahıs, satın alacağı hayvanın bedelini peÅŸin olarak verebileceÄŸi gibi, vadeli veya taksitli olarak da verebilir. Bu baÄŸlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teÅŸkil etmez. Ancak, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödeme ve gecikmeden kaynaklanan faizli iÅŸleme düÅŸmemek gerekir. Kredi kartı ile taksitli kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave ücret ödenmesi durumunda ise, kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli iÅŸlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olur. Ä°ster vacip olduÄŸu için, isterse nafile olarak kurban kesen birisinin kurbanını peÅŸin alabileceÄŸi gibi, borçlanarak satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teÅŸkil etmez. Fakat, bankadan kredi alması durumunda faiz ödeyecekse, faiz verme yasağını iÅŸlediÄŸi için günaha girmiÅŸ olur. Maddi durumu iyi olmayan kiÅŸinin böyle yöntemlere baÅŸvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur."

Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu, insanların bir grup oluÅŸturarak aralarında para toplayıp Hz. Peygamber(s.a.v) adına kurban kesmeleri ÅŸeklinde bir uygulama olmadığını belirterek, bu soruya da, ÅŸunları yazdı:

"Bunun, yapılması gereken bir ibadet gibi görülmesi doÄŸru deÄŸildir. Çünkü Allah ve Raûlünden nakledilmeyen bir uygulamayı ibadet gibi telakki etmek ve ona dînîlik vasfı vermek bid'attir. Her bid'at de Hz. Peygamberin nitelemesiyle dalâlettir. Hz. Ali'den rivayet edilen (Rasulullah (s.a.s.) (saÄŸlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. Ä°ÅŸte ben de onun yerine kurban kesiyorum) ÅŸeklindeki haber, bu uygulamaya delil olamaz. Çünkü Hz. Ali kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamberin kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiÅŸtir. Dolayısıyla bu hadis, eÄŸer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesileceÄŸine delalet etmez."

KAYNAK: http://www.dunyabulteni.net/aile-saglik/307293/banka-kredisiyle-kurban-kesimi-caiz-degil

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.