Sosyal Medya

Ya köle ya da ölü bir Gazze (röportaj)

İsrail'in en büyük korkusu, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıdır. İsrail mümkünse bunu engellemek, eğer mümkün değilse de bunu geciktirmek istiyor. Hamas ile El-Fetih'in birleşmesi de bu saldırının sebepleri arasındadır. Hamas'ı siyaseten bitirmeye çalışıyorlar



Gazze'de yaÅŸanan katliam, ne Ramazan ne de bayram dinledi. Okulların, pazar yerlerinin, hastanelerin hedef alındığı Ä°srail saldırısı devam etti. Hayatını kaybedenlerin sayısı arttıkça dünyanın suskunluÄŸu vicdanları kanatan ve bir o kadar da sorgulanan bir durum olarak daha da dikkat çekiyor. Filistin meselesinin kökenini, Ä°srail'in nihai hedefini, Arap dünyasının ve Batı'nın suskunluÄŸunu Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler ve Stratejik AraÅŸtırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin'e sordum.

Araplar ile Yahudilerin yolu nerede kesiÅŸiyor?

Araplar ile Yahudilerin Filistin'deki tarihi serencâmı M.Ö 1900'lü yıllara kadar gidiyor. Her iki toplum da Hz. Ä°brahim'in soyundan geliyor. Hz. Ä°brahim'in câriyesi Hz. Hacer'den oÄŸlu Ä°smail doÄŸuyor. Daha sonra ilk eÅŸi Sâre'den de Ä°shak adındaki çocuÄŸu oluyor. Ä°smail soyundan gelenler Arap, Ä°shak soyundan gelenler de Yahudiler oluyor.

KÖKENÄ°NDE AVRUPA VAR

Ya Siyonizm'in ortaya çıkışı?

Filistin meselesinin modern bir durum olarak ortaya çıkışı, 19. Asrın ikinci yarısından itibaren oluyor. Bunun kökeninde de Avrupa vardır. Siyonizm'in ortaya çıkışının temelinde dini, siyasi, sosyolojik ve felsefi sebepler bulunmaktadır.

ELLÄ° YIL ÖNCE PLANLANMIÅžTI

Siyonizm'in yayılması ne şekilde oluyor?

19. yy'in ikinci yarısından itibaren Yahudiler arasında bir Siyonist anlayış geliÅŸmeye baÅŸlamıştır. Bunda Yahudilerin Avrupa'dan sürülmesi çok önemli rol oynamıştır. Macar Yahudi'si olan Theodor Herzl, Siyonist düÅŸüncenin oluÅŸmasında kilit ve öncü role sahiptir. Herzl, 1896 yılında Yahudi Devleti kitabını yazmış ve bir yıl sonra da ilk Siyonist kongreyi kurmuÅŸtur. Ve o kongrede 'Ben bugün Yahudi devletini kurdum. Bu proje en geç elli sene içinde gerçekleÅŸecek' diyor. Ve Ä°srail Devletinin 1948 yılında kurulması da bu tarihe denk geliyor.

ABDÜLHAMÄ°T ENGEL OLDU

İsrail, Filistin'i nasıl işgal etti?

1870'li yıllarda Filistin'de 10 bin civarında Yahudi yaşıyordu. Arap nüfusu ise 300 bin civarındaydı. Sultan II. Abdülhamid'in göçü yasaklamasına kadar Yahudiler 25 bin dönüm arazi satın aldılar. 1890'lı yıllarda ise nüfusları 30 bin kiÅŸiye ulaÅŸtı. 1918 yılında Filistin'deki 700 bin kiÅŸilik nüfusun 664 bini Arap, 56 bini ise Yahudi'ydi. Yahudilerin nüfusu yüzde 6, Arapların nüfusu ise yüzde 94'tü. Toprak olarak da yüzde iki buçukluk bir alana sahiplerdi. 1948'e geldiÄŸimizde ise toprakların sadece yüzde 43'ü Araplara verildi. O tarihte Arap nüfus çoÄŸunluk olmasına raÄŸmen BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin böyle bir adaletsiz kararı olmuÅŸtur.

ABDÜLHAMÄ°T'Ä° HEDEF YAPTILAR

Filistin meselesinin başlangıcını toprak satımına bağlayanlar da mevcut. Ne dersiniz bu yaklaşıma?

Bu meseleyi Arapların toprak satışına baÄŸlamak doÄŸru deÄŸil. Bunun temel sebebi Ä°ngilizlerin kolonyal politikaları olmuÅŸtur. Hatta Sultan II. Abdülhamit bir Yahudi devleti kurulmasının önündeki en büyük engel olduÄŸundan hem Ä°ngilizlerin hem de Siyonistlerin en büyük hedefi haline gelmiÅŸ; bu ittifak neticesinde de tahttan indirilmiÅŸtir.

Ä°SRAÄ°L'Ä°N SÄ°CÄ°LÄ° BOZUK

Ä°srail'in Gazze'ye yönelik korkunç saldırılarında temel sebep nedir?

Ä°srail'in en büyük korkusu, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıdır. Ä°srail mümkünse bunu engellemek, eÄŸer mümkün deÄŸilse de bunu geciktirmek istiyor. Hamas ile El-Fetih'in birleÅŸmesi de bu saldırının sebepleri arasındadır. Hamas'ı siyaseten bitirmek istiyorlar. Ä°srail'in kuruluÅŸundan bu yana bu yapının siciline baktığımızda katliamların her zaman olduÄŸu görülmektedir. Ä°srail bir terör ve suç devletidir.

Gazze Arap dünyasının kilidi

Arap dünyasının sessizliÄŸi için ne dersiniz?

Arap diktatörlerin ÅŸunu anlaması lazım: Bu mesele sadece Gazze ile ilgili bir konu deÄŸil; bu, büyük bir stratejinin, oyunun ilk parçası ve kilidi. Bu kilit açıldıktan sonra sıra diÄŸerlerine de gelecek.

Filistin bizim için neden önemli?

Filistin'in Türkiye açısından taşıdığı önemin en önemli boyutu tarihten gelir. Filistin bize Osmanlı'nın mirasıdır. Geçen sene Filistin'i ziyaret ettiÄŸimde oradaki Filistinliler, 'Kudüs'ü fanatik Siyonistlerden korumaya çalışıyoruz. Yarın bizler ÅŸehit olursak buranın müdafaasını Osmanlı'nın torunu olan Türk milletine emanet ediyoruz. Çünkü bize Araplar sahip çıkmıyor. Bize sadece Türk kardeÅŸlerimiz sahip çıkıyor' demiÅŸlerdi. Ä°kinci olarak Kudüs Ä°slam'ın ilk kıblesidir ve tüm Müslümanları ilgilendirmektedir. Öte yandan Türkiye OrtadoÄŸu'da yaÅŸanan geliÅŸmelere de uzak kalamaz. Ä°nsani, vicdani deÄŸer üzerine inÅŸa edilen bir politikada bu çok önemlidir. Tüm bu sebepler Filistin meselesinde Türkiye'nin taraf olmasına sebep olmuÅŸtur.

Filistin'de yıllardır süren bu zulmün son bulması nasıl olabilir?

Filistin'de yapılan vahÅŸete karşı az sayıda ülke ses çıkarıyor olsa da halklar nezdinde bu zulüm çok büyük bir tepki çekmektedir. Ve eninde sonunda bu devletler de milletlerinin sesine kulak vermek zorunda kalacaktır. Filistin'de sürdürülen zulmün son bulması ancak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla mümkün olabilir. Bunun birincil yolu da Filistinlilerin göstereceÄŸi direnç ve birlik beraberlikten geçer.

SORUN YAHUDİLER DEĞİL SİYONİSTLER

Siyonist ve Yahudi ayrımı da yapmak gerekiyor olsa gerek, çünkü Filistin'deki katliama karşı çıkan Yahudiler de var.

Dinlerini Tevrat'a uygun bir ÅŸekilde yaÅŸamak isteyen Yahudilere söyleyecek hiçbir sözümüz yok. Müslümanların Yahudilerle problemi hiçbir zaman olmamıştır. Sorunu ortaya çıkaran Siyonistlerin ırkçı ve ötekileÅŸtiren yaklaşımları olmuÅŸtur. Problem sadece Siyonizm'in kendisidir. Burada Yahudilere de bu zulmü ve Siyonistleri durdurma noktasında çok rol düÅŸüyor.

Siyonizm ve Hitler aynı yolda

Ä°ÅŸin bir de ekonomik boyutu var mı? Yer altı kaynakları veya ticaret gücü de bu saldırının sebepleri arasında mı?

Gazze'nin bulunduÄŸu kıyılarda büyük oranlarda doÄŸalgaz yataklarının tespit edilmesi, denizden ticaret imkânı da Ä°srail'in bu hususta ayrıca bazı düÅŸünceler içine girmesine sebep olmaktadır. Ama ekonomik ve ticari sebepler tâli sebeplerdir.

ALMAN IRKÇILIÄžINDAN Ä°LHAM ALDILAR

Başbakan Erdoğan'ın Hitler atıflı İsrail eleştirisi oldu. Ne dersiniz bu yaklaşıma?

Siyonizm Alman ırkçılığının kurucuları olan Herder ve Fichte'den ilham alarak kurulmuÅŸtur. BaÅŸbakanın da Ä°srail'in günümüzde takip ettiÄŸi politikayı Hitler'le kıyaslamasında haksız deÄŸildir. Hem Siyonizm'in hem de Hitler'in takip ettiÄŸi yok etme, ÅŸiddet, baskı politikalarının kökeni aynıdır.

Ä°SRAÄ°L'Ä°N HEDEFÄ° ARZ-I MEV'UD

Nihai hedefi ne bu saldırıların?

Ä°srail'in nihai hedefi arz-ı mev'ud'u gerçekleÅŸtirmektir. Gazze'ye yönelik bu denli vahÅŸi ve pervasız saldırıların altında bu düÅŸünce yatmaktadır. Ä°srail ya köle ya da ölü bir Gazze istiyor.

Ä°srail dünyanın gözü önünde nasıl böyle bir vahÅŸeti yapabiliyor?

Dünya konjonktürüne baktığımızda Batı'nın ve Amerika'nın kendi kurallarına uymayan yönetimlerin tasfiye edilmesi siyasetini uyguladıklarını görüyoruz. Bunun en önemli örneÄŸi Mısır'da seçimle gelen Mursi'nin devrilmesidir. Bu Avrupa'nın, Amerika'nın dolaylı desteÄŸiyle olmuÅŸtur. Libya'da gerçekleÅŸen darbede ise, bölgedeki petrolü ve yer altı kaynaklarını kontrol altına alma düÅŸüncesi etkili olmuÅŸtur.

Bu vahşetin adı nedir?

Soykırım, dini veya etnik bir sebeple bir topluluÄŸa uygulanan en ağır cebir ve öldürme eylemidir. Filistin'de ÅŸu anda yaÅŸanan tam da budur. 'Okullar açılmayacak çünkü okula gidecek çocuk kalmayacak. Kadınları öldürün' ÅŸeklindeki açıklamalar vahÅŸetin boyutunu aslında sergilemektedir. EÄŸer bu bir savaÅŸ ise savaşın da bir hukuku vardır. Burada bir devletin ordusu bile olmayan bir topluluÄŸa, kendini savunmaya çalışan bir gruba karşı bütün gücüyle orantısız bir saldırısı var. Gazze'ye yönelik saldırı, ne savaÅŸ hukuku ne de insan hakları açısından kabul edilebilir bir durum deÄŸil.

NÄ°L GÜLSÜM - SORGUSUZ SUAL

http://www.yenisafak.com.tr/roportaj/ya-kole-ya-da-olu-bir-gazze-674029

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.