Sosyal Medya

Dünya

ABD polisinden memnun deÄŸil

ABD'de yapılan bir araştırma sonucu halkın polisten memnun olmadığı ortaya çıktı



ABD'de, özellikle son aylarda tartışma konusu olan siyahi Amerikalılara yönelik polis ÅŸiddetiyle ilgili yapılan araÅŸtırmaya göre, halkın yarısı polisin görevini iyi yapmadığı görüÅŸünde.

ABD'nin New York kentinde polisin, gözaltına aldığı sırada 43 yaşındaki siyahi Eric Graner'in ölümüne neden olması ve St. Louis kentinin Ferguson semtinde, 18 ve 25 yaÅŸlarında iki siyahi gencin öldürülmesinin ardından baÅŸlayan protestolar paralelinde, polisin ÅŸiddeti ve halka muamelesi araÅŸtırma konusu oldu.

Pew AraÅŸtırma Merkezi ve USA TODAY tarafından 20-24 AÄŸustos tarihinde cep telefonuyla 1501 yetiÅŸkinle yapılan araÅŸtırmaya göre, iki Amerikalıdan biri, polis yetkililerinin, "ülke genelinde görevini kötüye kullanan polislerden hesap sorulması, tüm gruplara eÅŸit muamele gösterilmesi ve gücün doÄŸru oranda kullanılması" konularında iyi iÅŸ yapmadığını düÅŸünüyor. 10 kiÅŸinden 4'ü, polisin teçhizatını ve silahını uygun kullanmadığını belirtirken, beyazlar, polise, ''önlem alma'' konusunda düÅŸük not verdi.

Siyahi Amerikalılar ezici bir ÅŸekilde ''polis taktikleri'' konusunda olumsuz görüÅŸ bildirdi. 10 siyahi Amerikalıdan 9'u eÅŸit muamelede ve uygun güç kullanmada polisin çalışmasını ''zayıf'' olarak yorumladı.

Polisin performansı konusunda, beyaz Amerikalıların yüzde 37'si polis yetkililerinin, görevini kötüye kullanan polislerden hesap sormada ''iyi'' iÅŸ yaptığını düÅŸünürken, siyahi Amerikalıların sadece yüzde 10'u bu görüÅŸü savundu.

Polisin etnik gruplara muamelesinde ise beyazların yüzde 35'i, polisin ''iyi'' veya ''mükemmel'' iÅŸ yaptığını ifade etti. Siyahi Amerikalıların ise yüzde 10'u aynı görüÅŸte olduÄŸunu belirtti. Siyahilerin yüzde 46'yla neredeyse yarısı, yerel polise siyahiler ile beyazlara eÅŸit davranmada güveninin ''çok az'' olduÄŸunu kaydetti. Bu oranın 2009 yılında yüzde 34, 2007 yılında da yüzde 31 olduÄŸu bildirildi. Beyazlarda ise bu oranın yüzde 10 civarında olduÄŸu belirtildi.

ABD'de St. Louis kentinin Ferguson Mahallesi'nde silahsız siyahi Michael Brown'ın polis tarafından öldürülmesinin ardından ülke genelinde protesto gösterileri düzenlenmiÅŸ, 19 AÄŸustos'ta Ferguson yakınlarında göstericilerle polis arasındaki gerginliÄŸi görüntüleyen AA muhabiri Bilgin ÅžaÅŸmaz da polisin sert müdahalesine maruz kalmış ve yaklaşık 6 saat gözaltında tutulmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.