Sosyal Medya

Dünya

İtalya meclisinden peşmergeye silah yardımına onay

İtalyan parlamento komisyonları, adını İslam devleti örgütü olarak değiştiren IŞİD örgütüne karşı mücadele amacıyla Kürt peşmerge güçlerine silah yardımı yapılmasını onayladı.



Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Dış Ä°liÅŸkiler ve Savunma komisyonları bugün olaÄŸanüstü ortak toplantı yaparak peÅŸmerge güçlerine silah gönderilmesini görüÅŸtü.

Toplantıda konuÅŸan DışiÅŸleri Bakanı Federica Mogherini, Ä°slam devleti örgütünün tüm dünya için tehdit oluÅŸturduÄŸunu ve Irak’a askeri yardım yapmanın “kaçınılmaz” olduÄŸunu söyledi.

Mogherini, “Sivillere yardım etmek hem siyasi hem de daha ziyade ahlaki bir zorunluluktur” dedi.

Savunma Bakanı Roberta Pinotti de hükümetin “otomatik hafif silahlar ve bunlara uygun mühimmat” göndermeyi planladığını belirterek parlamentodan onay alınması halinde birkaç gün içinde silah sevkiyatına baÅŸlanabileceÄŸini açıkladı.

Senato’ya baÄŸlı Dış Ä°liÅŸkiler ve Savunma komisyonlarında yapılan oylamada, silah yardımı 27 “evet”, 4 “hayır” oyuyla kabul edildi. Temsilciler Meclisi komisyonlarındaki oylamadan ise 56 “evet”, 12 “hayır” oyu çıktı.

“Avrupa faiz oranlarından ibaret deÄŸil”

Ä°talyan parlamentosundaki oylama, BaÅŸbakan Matteo Renzi’nin Irak ziyaretiyle aynı saatlerde gerçekleÅŸti.

Renzi bu sabah gittiÄŸi Irak’ta hem BaÄŸdat hem de Erbil’de temaslarda bulundu. Renzi, BaÄŸdat’ta Devlet BaÅŸkanı Fuad Mashum, görevden alınan BaÅŸbakan Nuri el Maliki ve yerine geçecek olan Haydar el Abadi ile görüÅŸtü.

Daha sonra gittiÄŸi Erbil’de ise Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi.

Renzi, Irak’ta verdiÄŸi mesajlarda Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) daha etkin politika yürütmesi gerektiÄŸinin altını çizerek “Avrupa sadece faiz oranları ve kısıtlamalardan ibaret deÄŸildir. Avrupa fikri, belli bir dünya görüÅŸünü ve insan onurunu savunmak amacıyla doÄŸmuÅŸtur” dedi.

Almanya: Yardıma hazırız

Kuzey Irak’taki peÅŸmerge güçlerine daha önce ABD ve Fransa’dan da silah yardımı yapılmıştı.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von Leyden de bugün düzenlenen bir basın toplantısında “Silah ve mühimmat saÄŸlamaya prensip olarak hazırız” dedi.

Alman Savunma Bakanlığı sözcüsü de gönderecekleri ekipmanın tür ve miktarının bir hafta içinde kararlaÅŸtırılacağını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.