Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze'de ateşkes 24 saat uzatıldı

İsrail'in Gazze'de 1 ayda 2 bine yakın Filistinliyi öldürdüğü saldırıların ardından İsrail ile Hamas arasındaki müzakereler sürüyor. Taraflar kalıcı ateşkese zemin hazırlamak için mevcut ateşkesi 24 saat uzattı.



Hamas'ın Siyasi Büro'sundan Ä°zzet el ReÅŸak, Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'deki müzakerelerin tamamlanabilmesi için Gazze'de ateÅŸkesin 24 saat daha uzatıldığını açıkladı. Ä°srail hükümeti de kararı doÄŸruladı.

Karar, mevcut ateÅŸkesin dolmasına 1 saat kala alındı. Kalıcı ateÅŸkes müzakereleri için Ä°srail ve Filistinli heyetler Kahire'de görüÅŸmeleri sürdürüecek. 

Ä°srail, 2006'dan beri kara ve denizden nefes aldırmadığı Gazze'ye 7 Temmuz'da havadan, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçti.
Bir aydan fazla süren saldırıların ardından geçen hafta Filistinli gruplar ile Ä°srail arasında geçici ateÅŸkes kararı alındı.
Filistin tarafının Gazze'de ateÅŸkes saÄŸlanması için ortaya koyduÄŸu talepler arasında ÅŸunlar bulunuyor:

  • Liman ve havaalanı inÅŸaası,
  • Ablukanın kaldırılması,
  • Ä°srail ordusunun 7 Temmuz öncesindeki konumuna geri çekilmesi,
  • Gazzeli balıkçıların serbestçe avlanabilmesi,
  • 1993'teki Oslo Deklarasyonu öncesi tutukluların da aralarında bulunduÄŸu dördüncü grubun yanında yeni tutuklanan milletvekillerinin serbest bırakılması,
  • Ä°srail'in bu anlaÅŸmalara baÄŸlı kalması.

Ä°srail heyeti ise iki temel istek üzerinde duruyor. Bunlar, Gazze'nin yeniden imarına karşılık Hamas tarafından düzenli ateÅŸkesin saÄŸlanması ve silahsızlandırılması olarak sıralanıyor. Ä°srail'in "silahsızlandırma" talebine Filistin tarafı tamamen karşı çıkıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.