Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkiye Irak'taki insanlık dramına sessiz kalmadı

Bölgeye bugüne kadar 109 tırlık yardım gönderildi.



BaÅŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD), Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırıları nedeniyle Sincar'dan kaçan Yezidiler için Kuzey Irak'ta bulunan Zaho kentinde 16 bin kiÅŸilik, Türkmenler için de Duhok'a 15 kilometre mesafedeki Åžareyn'de 20 bin kiÅŸilik kamp kuruyor.

Yezidiler için kurulacak kampın Duhok ValiliÄŸi, Türkmenler için kurulacak kampın ise Kızılay ve AFAD tarafından yönetileceÄŸi bildirildi.

AFAD koordinasyonuyla, Irak'taki çatışmalar sonrası evlerini terk etmek zorunda kalanlara bugüne kadar 109 tırlık yardım malzemesi gönderildi.

Bu kapsamda, TÄ°KA, Türk Kızılayı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluÅŸlarının da insani yardımları AFAD'ın koordinasyonuyla Irak'a ulaÅŸtırıldı.

Tırlarla bölgeye gönderilen malzemeler arasında 12 bin 500 kiÅŸilik çadır, 36 bin 772 gıda kolisi, 147 ton içme suyu, 22 ton süt, 35 ton bulgur, 20 ton makarna ve 35 ton kuru gıda, 14 bin battaniye, 486 bin kutu ilaç ve tıbbi malzeme, 20 ton hijyen malzemesi, 2 bin 888 yatak, 2 bin mutfak seti ve 2 bin 100 ev eÅŸyası, 634 bin paket bisküvi, kek ve çikolata, 47 bin giysi ve ayakkabı ile bin 100 giysi kolisi, 6 bin koli çocuk bezi ve 8 bin paket hijyenik malzemenin yanı sıra 10 tekerlekli sandalye de yer aldı.

Çatışmaların yaÅŸandığı ilk günden itibaren Irak halkına destek olan Türk Kızılayı, Duhok ve Sincar'da baÅŸlayan çalışmalarını Erbil'de de sürdürerek, buradan ihtiyaç duyulan tüm bölgelere insani yardım malzemesi sevk ediyor.

Bu kapsamda Türk Kızılayı, bölgeye bugüne kadar tırlarla yaklaşık 4 milyon liralık yardım malzemesi ulaÅŸtırdı. Battaniye, gıda ve hijyen malzemesi, içme suyu, bebek maması ve bezi ile giysi ve benzeri yardımların dağıtımı, Türk Kızılayının uzman ekiplerince gerçekleÅŸtirildi.

Bölgedeki yardımların koordinasyonu amacıyla da Şırnak'ın Silopi ilçesinde sıfır noktasında Ä°nsani Yardım Koordinasyon Merkezi kuruldu.

TÜRKMENLER VE YEZÄ°DÄ°LER Ä°ÇÄ°N KAMP

Öte yandan AFAD'ın, IŞİD terör örgütünün saldırıları nedeniyle Sincar'dan kaçan Yezidiler için Kuzey Irak'ta bulunan Zaho kentinde 16 bin kiÅŸilik, Türkmenler için de Duhok'a 15 kilometre mesafedeki Åžareyn'de 20 bin kiÅŸilik kamp kurmakta olduÄŸu bildirildi.

Şırnak Valisi Hasan Ä°pek, Yezidiler için kurulacak kampın Duhok ValiliÄŸi, Türkmenler için kurulacak kampın ise Kızılay ve AFAD tarafından yönetileceÄŸini belirtti.

DiÄŸer taraftan Türk Kızılayı, Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek Şırnak'a sığınan 2 bin Yezidi için de uyku pedi, battaniye, bisküvi ve içme suyundan oluÅŸan yardımda bulundu.

Türkiye Erbil BaÅŸkonsolosu Mehmet Akif Ä°nam, insani krizin çıktığı ilk günden bu yana Türkiye'nin yardımlarıyla Irak halkının yanında olduÄŸunu söyledi.

Türkiye'nin ayrım yapmadan Türkmen, Kürt ve Arap ailelere yardım elini uzattığını vurgulayan Ä°nam, "Burada büyük bir insani kriz yaÅŸanıyor. Irak'ta, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) rakamlarına göre 1 milyon 200 bin insan yerlerinden edildi. Sıkıntı büyük. Elimizden geleni yapacağız" ifadesini kullandı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf ise Iraklı Türkmenler olarak sadece Türkiye'den yardım gördüklerine iÅŸaret ederek, "Bu desteÄŸi baÅŸka devletlerden de görmek istiyoruz. Çünkü burada büyük bir insani kriz yaÅŸanıyor" diye konuÅŸtu.

Irak'taki ÅŸiddet nedeniyle evini terk ederek sığınmacı durumuna düÅŸenler için yürütülen yardım çalışmalarını yerinden görmek üzere Erbil'e giden Türk Kızılayı BaÅŸkanı Ahmet Lütfü Akar, "Ä°lk günden beri Irak'taki kardeÅŸlerimizin yanında olduk. Kızılay, Türkmenleri yalnız bırakmadı, bırakmaz" dedi.

Akar, "Tüm ÅŸubelerimize talimat verdik. Hedefimiz 176 tırlık insani yardımı bölgeye ulaÅŸtırmaktır" ifadesini kullandı.

BM GENEL SEKRETERÄ° BAN KI-MUN'DAN ÇAÄžRI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, uluslararası topluma ve Irak'taki durum üzerinde etkisi olabilecek taraflara çaÄŸrıda bulunarak, bölgede yaÅŸayan insanların acılarının azaltılması için Irak hükümeti ve Iraklıların desteklenmesini istedi.

BaÅŸbakan Yardımcısı BeÅŸir Atalay ise AFAD BaÅŸkanı Fuat Oktay ile düzenlediÄŸi basın toplantısında, Musul'un düÅŸmesinden sonra yaÅŸananlar dahil bugüne kadar toplam 1 milyon 200 bin Iraklı'nın yerlerinden edildiÄŸini söyledi.

Atalay, "Anbar vilayetinde 500 bin, Erbil'de 100 bin, Dohuk'ta 200 bin, Musul'un batısında 97 bin, Süleymaniye'de 25 bin, Kerkük, Diyala ve Selahaddin vilayetlerinde 278 bin kiÅŸi yerlerinden edilmiÅŸtir. Haziran ayında Musul'un düÅŸmesi ile önemli bir bölümü Türkmenlerden oluÅŸan 375 bin kiÅŸi evlerini terk etmek zorunda kalmıştır" dedi.

Bunlardan 166 bininin Musul'a, Erbil'e 78 bin, Süleymaniye'ye 52 bin, Selahaddin'e 18 bin, Dohuk'a 18 bin ve Kerkük'e de 16 bin kiÅŸinin dağıldığını anlatan Atalay, Türkiye'nin halen Irak'ta yaÅŸananlar karşısında yardım eden ülkeler arasında başı çektiÄŸini kaydetti.

"BÖLGEYE EN YOÄžUN Ä°NSANÄ° YARDIM YAPAN ÜLKE TÜRKÄ°YE"

DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, bölgeye en yoÄŸun insani yardım yapan ülkenin Türkiye olduÄŸunu vurguladı.

AFAD'ın hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle IŞİD'den kaçan Yezidilerin bulunduÄŸu Sincar daÄŸlarına havadan atıldığını aktaran DavutoÄŸlu, ÅŸu bilgileri verdi:

"Biz Türkmenlerin güvenliÄŸini, birliÄŸini temin etmek için önlemler almaya, insani yardımlar yapmaya devam ederken Yezidilerle ilgili çok büyük bir insani trajedi baÅŸladı. Yezidi bölgesi Sincar DaÄŸları eteklerinde olduÄŸu için Yezidiler daÄŸlara doÄŸru kaçtılar. Bize bazı Yezidilerin içeri alınmadığı ÅŸeklinde bir bilgi geldi. Şırnak valimizle irtibat kurdum. Tek bir Yezidi kapıda bekliyor deÄŸil. Belli gruplara karşı tavır alınıyormuÅŸ gibi bir hava yaratılıyor. Halbuki ÅŸu anda Irak'ta insani operasyon yürütülen tek ülke Türkiye."

DavutoÄŸlu, Irak'ta ciddi bir insanlık trajedisiyle karşı karşıya kalındığını belirterek, "Yezidi dostlarımızın, akrabalarımızın süratle suya kavuÅŸturulması lazım, bu da güvenlik ÅŸartlarının iyileÅŸtirilmesiyle ilgili. Bu durumu düzeltebilmek için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz" dedi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında ise Irak'ta tutulmakta olan Musul BaÅŸkonsolosluÄŸu personeli ile Türkmen soydaÅŸların durumu deÄŸerlendirildi.

TÜRKMEN ÇOCUKLAR RAMAZAN BAYRAMI'NDA UNUTULMADI

Öte yandan, Erbil ve çevresine sığınan ailelere, onlarca insani yardım tırını bölgeye ulaÅŸtıran Türk Kızılay'ı, çocukları sevindirdi. Kızılay'ın bölgedeki ekibi, Türkmen çocuklara Ramazan Bayramı arefesinde bayramlık dağıttı.

Kızılay ekipleri, Ramazan Bayramı'nın ilk gününde de Irak'ta Erbil-Musul yolu üzerindeki Hazer Kampı'nda kalan Telaferli Türkmen sığınmacılara insani yardımda bulundu.

Türk Kızılayı ekipleri, Erbil kent merkezinde ve Kerkük'ün Altınköprü beldesinde 300 aileye kuru gıda, bebe bisküvisi, mama, bez, temizlik malzemesi ve giysiden oluÅŸan yardım dağıttı.

AFAD ise Kerkük ve Tuzhurmatu'da, Irak'ta çatışma maÄŸduru 3 bin sığınmacı aileye insani yardımda bulundu.

Türk Kızılayı Irak Ä°nsani Yardım Sorumlusu Ümit Türkaslan, Türk Kızılayı'nın, yardımların daha hızlı ulaÅŸması için Erbil'de bir koordinasyon ofisi oluÅŸturduÄŸu bilgisini verdi.

"IŞİD TEHDÄ°DÄ° TÜRKMEN BÖLGELERÄ°NÄ° HEDEF ALDI"

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluÅŸlarının temsilcileri, terör örgütü IŞİD'in, Irak'ın kuzeyinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırılardan kaçan sığınmacıların yerleÅŸtiÄŸi Duhok ve Zaho ilçelerinde incelemelerde bulundu.

Kerkük Ä°l Meclisi BaÅŸkanı ve ITC Milletvekili Hasan Turan, terör örgütü IŞİD'in 10 Haziran'daki saldırılarından sonra Türkmenlere en fazla desteÄŸin Türkiye devleti ve hükümeti tarafından verildiÄŸini söyledi.

OrtadoÄŸu Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi'nin (ORSAM), Irak'taki IŞİD saldırılarının bölge halkı, özellikle de Türkmenler açısından yarattığı tehditle ilgili hazırladığı raporda, IŞİD tehdidinin, açık olarak Türkmen bölgelerini hedef aldığı, Türkmenlerin Irak'taki gelişmelerden her türlü zararı gören taraf olduÄŸu belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.