Sosyal Medya

Dünya

BMGK'dan IŞİD yaptırımları

BM Güvenlik Konseyi, IŞİD'e karşı çözüm planı oluşturdu. IŞİD'e maddi destek veren ve vatandaşlarının örgüte üye olmasına izin veren ülkelere ekonomik yaptırımlar geliyor.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Irak ve Suriye’de güçlenen Irak Åžam Ä°slam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı oluÅŸturulan bir çözüm planını cuma akÅŸamı yapılan oylamada kabul etti.

Türkiye saati ile 22.00’de yapılan oylamada kısa sürede onay kararı çıktı. Ä°ngiltere’nin teklifi ve yaklaşık bir haftalık müzakere sonucu 15 üye ülkenin üzerinde anlaÅŸtığı bir metinle yaptırımlar onaylandı.

IŞİD, Nusra cephesi ve El Kaide baÄŸlantılı diÄŸer tüm örgütlere acilen silah bırakma çaÄŸrısı yapan metinde, BM üyesi ülkelerin tümüne de vatandaÅŸlarının ‘terörist’ gruplara yurt dışından katılmasını engelleme ve bu gruplara yardımları durdurma konusunda ekonomik yaptırımlar uygulanacak.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler anlaÅŸmasının 7. maddesi uyarınca El Kaide ile baÄŸlantılı tüm örgütlerle iÅŸbirliÄŸi yapan devletlere yaptırım uygulanıyor. IŞİD örgütü yakın zamandaki ilerleyiÅŸinden önce de bu listede El Kaide'nin yanında yer aldı. Nusra Cephesi ise listeye bu yılın baÅŸlarında eklendi.

ABD istihbaratına göre, IŞİD Irak'ta kontrolünü ele geçirdiÄŸi rafinerilerden çıkarılan petrolü yerel alıcılara ve kaçakçılara satıyor. BMGK, IŞİD ve Nusra Cephesi ile yapılacak her türlü alışveriÅŸi de yasakladı. BMGK uzmanları tarafından 7. madde uyarınca, El Kaide baÄŸlantılı tüm grupların aktiviteleri takip ediliyor.

BMGK, bu konudaki kararlılığının göstergesi olarak, uluslararası seyahat yasağı, mal varlıklarının dondurulması ve silah ambargosu gibi yaptırımların uygulanacağı bazı El Kaide liderlerinin de isimlerini yayınladı. Ä°smi yayınlanan altı kiÅŸi arasında IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed Adnani de var.

Ä°smi açıklanan diÄŸer kiÅŸiler, Nusra Cephesi ile baÄŸları bulunan çeÅŸitli kökenlerden beÅŸ kiÅŸi: Cezayirli Said Arif, Suudi Arabistanlı Zafer Dabidi ve Abdul Muhsin Çarik, Kuveytli  Hamad Ali ve Fehd Ecmi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.