Sosyal Medya

YaÅŸam

Ankara'da cevabı aranan sorular

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sona ermesinin ardından AK Parti karar organları toplantıları başladı. Ankara için önümüzdeki haftalarda yanıtı aranan soruları Al Jazeera derledi.



Ankara 11 AÄŸustos’a seçilmiÅŸ yeni cumhurbaÅŸkanı ve ertelenmiÅŸ bir dizi soru ile uyandı. 12. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yemin edip görevine baÅŸlamasına kadar siyasetin yoÄŸun nabzı AK Parti cephesindeki geliÅŸmelerle atacak. Akıllardaki sorular bir bir yanıtını bulacak.

ErdoÄŸan ne zamana kadar BaÅŸbakan?

Anayasa’nın 101. Maddesi  ‘CumhurbaÅŸkanı seçilenin, varsa partisi ile iliÅŸiÄŸi kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliÄŸi sona erer’ diyor. Bu madde uyarınca bazı hukukçular seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı’nın, YSK’nın kesin sonuçları bildirip, adaya mazbatasını vermesinin ardından parti ve hükümet görevlerinin düÅŸtüÄŸünü savunuyor. ErdoÄŸan seçim öncesi katıldığı bir televizyon programında, anayasa hukukçularının yorumlarına göre, görevi devralacağı 28 AÄŸustos’a kadar AK Parti Genel BaÅŸkanı ve BaÅŸbakan olarak devam edeceÄŸini açıklamıştı. ErdoÄŸan 8 AÄŸustos’ta  A Haber-ATV ortak yayınında "Bunun uygulamaları, her ÅŸeyi ortada. Bizim 28 AÄŸustos'ta burada mazbata alınır. Mazbatadan sonra yemin, yeminle beraber iÅŸ biter. Orada milletvekilliÄŸi de düÅŸer, genel baÅŸkanlığı da düÅŸer" ifadesini kullandı. AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise 'BaÅŸbakanlığı 28 AÄŸustos’ta sona erecektir. Göreve baÅŸlama esastır.  Önümüzdeki süreçte AK Parti genel baÅŸkanı olacağı kongreye, baÅŸbakanımızın genel baÅŸkanlığında gireceÄŸiz.' diyerek ErdoÄŸan'ın görevde kalacağını söyledi. 

BaÅŸbakan kim olacak?

ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanı adayı olmasından beri AK Parti kulislerin yanıtı aranan en hararetli sorusunu erteledi. ‘Zamanı deÄŸil’ diye ertelenen bu soru ÅŸimdi artık masada. BaÅŸbakan ErdoÄŸan daha önce yaptığı açıklamalarda AK Parti’nin Genel BaÅŸkanının ve BaÅŸbakanın aynı kiÅŸi olacağını söylemiÅŸti. AK Parti MKYK kararıyla 27 AÄŸustos’ta OlaÄŸanüstü Kongresi'ni toplayıp, ErdoÄŸan KöÅŸk’e çıkmadan genel baÅŸkanını seçme kararı aldı.

Bu durumda Abdullah Gül denklem dışı kalmış olurken, partinin başına kimin geleceÄŸi henüz netlik kazanmadı. Öne çıkan isimlerden biri eski UlaÅŸtırma Bakanı Binali Yıldırım. Binali yıldırım seçilirse 3 dönem kuralı gereÄŸi ancak 2015’teki genel seçimlere kadar partinin ve hükümetin başında kalabiliyor. Bir baÅŸka isim, DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu. Parti tabanında DavutoÄŸlu’nun ErdoÄŸan ile yol arkadaÅŸlığı samimi bulunuyor ve 2015’te parti oyunu düÅŸürmeyecek isim olarak görülüyor.

Kulislerde konuÅŸulan bir baÅŸka isim Numan KurtulmuÅŸ. Ancak KurtulmuÅŸ milletvekili deÄŸil. ErdoÄŸan daha önce partisinin MKYK toplantısında genel baÅŸkan ve baÅŸbakanın farklı isimler olmayacağını karara baÄŸlamıştı. KurtulmuÅŸ dışarıdan bakan olsa da milletvekili olmadığı için baÅŸbakan olamıyor.

Gül ne yapacak?

11.CumhurbaÅŸkanı’nın görev süresinin dolmasının ardından, hazırlıkların tamamlandığı Ä°stanbul Anadolu Yakası’ndaki evine geçmesi bekleniyor. Nisan ayında ‘Bu ÅŸartlar altında siyaset planım yok’ diyen Gül’ün partiye dönmesi için çaÄŸrılar devam ediyor. Nitekim AK Parti’nin en yüksek karar organı, Gül’ün görev süresi dolmadan olaÄŸanüstü kongre kararı alırken Abdullah Gül de veda resepsiyonunda gazetecilere açıklama yaptı. ‘Kurucusu olduÄŸum partiye dönmem doÄŸaldır’ diyerek Çankaya’dan AK Parti Genel Merkezi’ne iÅŸaret fiÅŸeÄŸi attı.

Ekonomi yönetimi deÄŸiÅŸecek mi?

Son dönemde özellikle Merkez Bankası ve Bank Asya tartışmaları ile gündeme gelen ekonomi yönetiminin dümeninde oturan Ali Babacan ve Mehmet ÅžimÅŸek'in akıbeti merak edilen bir baÅŸka konu. Yeni BaÅŸbakan’ın kuracağı kabinede adı önce baÅŸbakanlık için de geçen ancak milletvekili olmadığı için ancak bakan olabilen Numan KurtulmuÅŸ’un ekonomi koordinasyonunu saÄŸlayan BaÅŸbakan Yardımcılığı görevine getirileceÄŸi konuÅŸuluyor.

Kabinenin önemli bakanlarından Ali Babacan, Mehmet ÅžimÅŸek’le beraber ErdoÄŸan’ın faiz konusundaki ısrarlı Merkez Bankası eleÅŸtirilerine karşı çıkmış, ardından 6 AÄŸustos’ta  Bank Asya konusunda Ziraat Bankası’nın bir katılım bankası sahibi olmak için Bank Asya ile görüÅŸtüÄŸünü açıklamıştı. BaÅŸbakan’ın ekonomi baÅŸdanışmanı YiÄŸit Bulut ise aynı akÅŸam katıldığı televizyon programında, 'BaÅŸbakan’ın bilgisi dahilinde böyle bir olay yok' diyerek Babacan’ı yalanlamıştı. Merkez Bankası faiz kararı tartışmalarında Babacan ve ÅžimÅŸek Merkez Bankası’na destek verirken Numan KurtulmuÅŸ ve Nihat Zeybekçi BaÅŸbakan ErdoÄŸan ile birlikte banka kararlarını eleÅŸtirmiÅŸti.

Kıdemliler ne yapacak?

AK Parti’de 3 dönem kuralı nedeniyle 2015’te milletvekili adayı olamayacak olan, aralarında Cemil Çiçek, BeÅŸir Atalay, Bülent Arınç, Binali Yıldırım, Ali Babacan, Bekir BozdaÄŸ, Faruk Çelik, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, Taner Yıldız, Sadullah Ergin gibi isimlerin bulunduÄŸu 68 kiÅŸinin yeni dönemde parti ve hükümet kanadında hangi görevde olacakları merak konusu. 2015 Haziran seçimlerinde Meclis çatısı altında olmayacak bu isimlerden bazılarının partide genel baÅŸkan yardımcılığı, bazılarının ise CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın danışmanı olarak KöÅŸk’te görev alması bekleniyor.

BaÅŸbakanlık ekibi KöÅŸk’e taşınır mı?

ErdoÄŸan’ın BaÅŸbakanlık’taki çalışma arkadaÅŸlarından büyük kısmını KöÅŸk’e taşıması bekleniyor. 12. CumhurbaÅŸkanı’nın özellikle akademisyen Ertan Aydın, Özel Kalem Müdürü Hasan DoÄŸan, OrtadoÄŸu Danışmanı Sefer Turan, Basın Danışmanı Lütfullah GöktaÅŸ, konuÅŸma metinlerinin mimarı Aydın Ünal, danışmanlar Mustafa Varank, Åženol Kazancı ve Mücahit Arslan ile Çankaya’da da devam etmesi bekleniyor. 

Yeni AK Parti nasıl olacak?

OlaÄŸanüstü kongrenin ardından AK Parti il ve ilçe teÅŸkilatlarında kongre süreci baÅŸlayacak. ‘Yeni Türkiye’ mottosuyla çıkılan yolda AK Parti kadroları yenilenecek. 30 Mart Yerel seçimlerinden sonra yapılan 30’a yakın il ve 500’den fazla ilçenin ardından deÄŸiÅŸim kongre süreciyle devam edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.