Sosyal Medya

Yaşam

Çankaya için ilk sandık

Türkiye tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için yarın sandık başına gidecek. Yaklaşık 53 milyon seçmen 3 aday arasından seçim yapacak. Adaylar seçimden önce son gün de seçmenle buluşuyor.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos’ta dolacak. 2007 yılında anayasa değişikliği için yapılan referandum sonucu gerçekleşen değişiklikle, Türkiye tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını halk oylamasıyla seçilecek. 12. Cumhurbaşkanını belirlemek için Türkiye yarın sandık başına gidecek. 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP'nin desteğiyle yola çıkan Ekmeleddin İhsanoğlu ve  HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yarışacağı seçimde, vatandaşlar TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek. Bu seçimde, ilk defa oy pusulalarında adayların fotoğrafları yer alacak. YSK'da çekilen kura sonucunda pusulanın ilk sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Demirtaş, üçüncü sırasında İhsanoğlu'nun fotoğrafı bulunuyor.

Yurt dışında yaşayanlar da  bulundukları ülkelerde oylarını kullandı. Vatandaşların kullandığı ve uçaklarla Ankara'ya getirilen oylar, Türkiye'deki seçimin tamamlanmasının ardından buradaki oylarla birlikte sayılacak.

Tüm Türkiye'de aynı saatlerde oy kullanılacak

YSK, bu seçimde doğu illerinde daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme öngörmedi. Bu kapsamda tüm Türkiye'de oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

İkinci tur olursa tarih 24 Ağustos

Seçimde,  geçerli oyların çoğunluğunu (yüzde 50+1 oy) alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. Cumhurbaşkanı geçici sonuçları YSK tarafından 11 Ağustos'ta, kesin sonuçlar ise 15 Ağustos'ta ilan edilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tura geçilecek. İkinci tur yurt dışında 17 Ağustos'ta başlayacak. Yurt dışında oy verme işlemi 20 Ağustos'ta sona erecek. Yurt içinde ise 24 Ağustos’ta ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. 

Son mitingler bugün

Adaylardan Erdoğan seçim öncesi son mitingini Konya’da, Demirtaş, İzmir’de yapacak. İhsanoğlu son mitingini cuma günü Manisa’nın Soma İlçesi’nde yapmıştı. İhsanoğlu, bugün CHP Bakırköy İlçe Yönetimi sandık görevlilerinin eğitim programına katılacak. Ardından, İstanbul'un çeşitli ilçelerindeki ziyaretlerinin ardından Avcılar Meydanı'nda halkla bir araya gelecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise seçimin son mitingini bugün Kadıköy’de yapacak. 

Seçim yasakları 

Yarın veya ikinci oylamaya kalması durumunda 24 Ağustos 2014 Pazar günü , Yüksek Seçim Kurulu'nun kararı gereğince sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar; alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak. Oy verme günü oy verme süresince umuma açık eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilecek. Kahvehane, kıraathane ve internet kafeler dâhil bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. Ayrıca emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamayacak.

Ayrıca yarın saat 18.00'e kadar televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSK'ca gerek görülmesi halinde, saat 21.00'den önce de yayınlar serbest bırakılabilecek.Seçim yasaklarına uymayanlar hakkında ise kanuni işlem yapılacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.

Tasarım ve Kodlama BEYRİBEY BİLİŞİM