Sosyal Medya

Dünya

Gemiler neden Panama bandırasını tercih ediyor?

Panama 3 milyonluk nüfusuyla küçük bir ülke olsa da dünyanın en büyük sivil gemi filosuna sahip. Panama bandıralı sivil gemilerin sayısı, ABD ve Çin bandıralı gemilerin toplamından daha fazla.



Panama, coÄŸrafi konumu itibariyle dünya ticareti için hayati öneme sahip bir bölgede yer alıyor. Panama kanalı Atlantik ve Pasifik okyanuslarını birbirine baÄŸlayan en önemli nokta olarak kabul ediliyor.

Panama kanalı yüzyıllardır gemilerlere güvenli ve kestirme bir güzergah imkanı verdi ve çok daha tehlikeli ve uzun bir yol olan Boynuz Burnu'na kadar gitmemelerini saÄŸladı.

Modern dünyanın 7 harikasından birisi olarak görülen Panama kanalı 77 kilometre uzunluÄŸunda ve büyük bir mühendislik baÅŸarısı olarak kabul ediliyor.

Her yıl kanaldan geçen 14 bin civarı geminin büyük kısmı da Panama'nın bandırasını taşıyor.

Panama'nın gerçekten kendisine ait çok küçük bir ticaret filosu var. Ülkede sadece birkaç ÅŸirket denizcilik alanında faaliyet gösteriyor.

Panama bandırasının avantajı

Panama bandıralı gemilerin büyük kısmının sahipleri ise yabancılar.

Bunun birçok avantajı var. Kanalı kullanan Panama bandıralı gemiler geçiÅŸ için daha kolay kayıt yaptırabiliyor ve kendi ülkelerindeki yüksek gelir vergilerini ödemek zorunda kalmıyor.

Panama bandırasıyla denizlerde dolaÅŸan yaklaşık 8 bin 600 gemi var. ABD bandıralı gemilerin sayısı 3 bin 400 iken, Çin'de bu sayı 3 bin 700.

Uluslararası hukuka göre, seyir halindeki her bir ticaret gemisi bayrağını taşıdığı ülkeye kayıtlı olarak kabul ediliyor.

O ülke geminin teftiÅŸinden ve mürettebatın çalışma koÅŸullarından sorumlu oluyor.

Her şeyin başlangıcı alkol yasağı

Panama bandırasının yabancılar tarafından tercih edilmeye başlanması ise, 1920'li yıllara uzanıyor.

O dönemlerde ABD'li iki iÅŸadamı, gemilerinde alkol servisi yapmak istiyor fakat ABD'deki alkol yasakları buna izin vermiyor.

Bunun üzerine giriÅŸimciler de, gemilerini Panama'da kaydettirip Panama bandıralarıyla yolcu taşımaya baÅŸlıyor.

Ardından iÅŸverenler birçok talebi olan ABD'li mürettebatı iÅŸe almak yerine ucuz iÅŸgücü saÄŸlama hedefiyle Panama bandıralarını tercih etti.

Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünya ticaretinin daha entegre hale gelmeye baÅŸlamasıyla birlikte uluslararası sularda yüzen Panama bandıralı gemilerin sayısı da arttı.

Panama'nın 'esnek denizcilik yasaları' politikasını daha sonra baÅŸka küçük ülkeler de takip etti.

SoÄŸuk SavaÅŸ döneminde ABD'li ÅŸirketler tarafsız Afrika ülkesi Liberya'nın bandırasını tercih etmeye baÅŸlamıştı.

Bugün dünyanın en büyük ticaret filosu sıralamasında Panama'yı sırasıyla Liberya, Marshall Adaları, Hong Kong ve Singapur takip ediyor.

Ekonomiye büyük katkı

Panama'nın gemi kayıt politikası ülke için büyük bir gelir kaynağı haline de gelmiÅŸ durumda.

Kayıt ücretleri, hizmet bedelleri ve vergilerden yılda 500 milyon dolarlık bir gelir yaratılıyor.

Ancak Panama'nın politikasını eleÅŸtirenler gemilerin gerçek kimliÄŸinin Panama bandırası altında kolaylıkla saklanabildiÄŸini söylüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.