Sosyal Medya

YaÅŸam

Tunceli'de 'tek adaylı' seçim kampanyası

Munzur Nehri'ne yukarıdan bakan 'Seyit Rıza Meydanı'nda önce Dersim İsyanı'nın liderlerinden Seyit Rıza'nın heykelinin önünde fotoğraflar çekiliyor.



Sonra hemen yanında asılı bulunan büyük Selahattin DemirtaÅŸ pankartının önünde zafer iÅŸareti ile pozlar veriliyor.

AkÅŸam saatlerinde, meydandaki DemirtaÅŸ'ın kampanya çadırından ÅŸarkılar çalınmaya baÅŸlanmasıyla heykel önünde hemen halaylar çekiliyor.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) EÅŸ BaÅŸkanı ve CumhurbaÅŸkanı adayı Selahattin DemirtaÅŸ'ın kampanyasının görünürlüÄŸü sadece kent merkezindeki bu meydan için geçerli deÄŸil.

Bir arka sokak, daha da arkası, çevre mahalleler derken manzara deÄŸiÅŸmiyor.

Kentte tek bir aday dışında iddialı bir kampanya çalışması görünmüyor.

Çevre ilçelerde de durum çok farklı deÄŸil gibi görünüyor. ÇemiÅŸgezek ve Pertek'in de aralarında olduÄŸu birkaç ilçe dışında birçok yerde ki buna köyler de dahil, DemirtaÅŸ için yürütülen çalışmalar öne çıkıyor.

Eski adı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olan Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Tunceli Ä°l BaÅŸkanı Ergin DoÄŸru ile buluÅŸup Öcalan bayraklarının ve DemirtaÅŸ flamalarının birlikte asılı olduÄŸu bir yayınevi standı arkasında konuÅŸtuÄŸumuzda ilk konumuz bu manzara oluyor.

"Dersim'de tek seçim kampanyasını biz yürütüyoruz" diyen DoÄŸru öncelikle, 'Tunceli'de AKP'ye verilen oyların genellikle kente dışarıdan gelen kamu görevlilerinden ve bazı Sünni yurttaÅŸlardan geldiÄŸini, Tunceli halkının büyük bölümünde başından beri AKP'ye yönelik bir tepki olduÄŸunu' belirtiyor.

DoÄŸru, "Recep Tayyip ErdoÄŸan için burada açıktan bir kampanya yürütmenin koÅŸulları yok" diye konuÅŸuyor.

"CHP'den HDP’ye oy kayacak"

Ergin DoÄŸru'ya göre ortadaki manzaranın asıl nedeniyse CHP'nin Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu için bir kampanya yürütmeyi tercih etmemesi ve kendilerinin çok yoÄŸun çalışması.

DoÄŸru, Ä°hsanoÄŸlu'nun Tunceli halkı tarafından desteklenebilecek bir aday olmadığı ve CHP tabanının da Ä°hsanoÄŸlu'nu desteklemediÄŸi görüÅŸünde.

DBP Tunceli Ä°l BaÅŸkanı, "CHP'nin aday seçimi Dersim'in siyasi kodlarıyla uyuÅŸmuyor. Bugün seçtikleri aday siyasal Ä°slamcı bir aday. Üzerinden mutabakat saÄŸladıkları ise BBP'den MHP'sine kadar oluÅŸan bir koalisyon" diyor ve ekliyor:

"Ä°hsanoÄŸlu BBP'li Muhsin YazıcıoÄŸlu'nun, Adnan Menderes'in mezarlarını ziyaret edip onlara 'milli kahraman' derken DemirtaÅŸ Madımak'a gidiyor. Dersim için daha anlamlı bir deÄŸer ifade eden Mazlum DoÄŸanları, Seyit Rızaları, Sakineleri, Ä°boları, Deniz GezmiÅŸleri anıyor. Hem siyasal kodlar anlamında, hem de DemirtaÅŸ'ın Alevilerle ilgili söylemleri nedeniyle inançsal anlamda uyuÅŸma var."

Doğru, CHP tabanından kendilerine ciddi bir oy kaymasının yaşanacağını iddia ediyor:

"CHP tabanında buna büyük bir tepki var. Bu yüzden bize DemirtaÅŸ'ın Dersim'de geçmiÅŸte olmadığı kadar büyük bir oy alacağını tahmin ediyoruz" diyen DBP Tunceli Ä°l BaÅŸkanı, AKP ve CHP tarafından dillendirilen "BDP'liler bize çalışma yaptırmıyor" eleÅŸtirisininse doÄŸru olmadığını söylüyor:

"Bu iddialar tamamen kendi baÅŸarısızlıklarına kılıf aramak için. YaÅŸayacakları yenilgiyi ÅŸimdiden bildikleri için yarın kendilerine gerekçe oluÅŸturabilmek için uydurdukları bir ÅŸey. Bununla ilgili en ufak bir tehdit, baskı ispat edebilirlerse zaten kanuni olarak yapabilecekleri ÅŸey bellidir, bunu yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ya da biz buradayız derhal görevimizi bırakırız."

DoÄŸru, Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu'nun ikinci tura kalması durumunda tavırlarının boykot olacağını, ilk turda kendilerine oy verenlerin bir kesiminin Ä°hsanoÄŸlu'na oy vereceÄŸini ama çok büyük bir kesiminse boykota katılacağını söylüyor.

AKP İl Başkanı: Baskıya uğruyoruz, mağduruz

Ä°kinci görüÅŸmemizi AKP Tunceli Ä°l BaÅŸkanı Erkan EroÄŸlu ile yapıyoruz.

Ä°l baÅŸkanlığı binasında kapıyı, daha sonra polis memuru olduÄŸunu öÄŸreneceÄŸimiz bir kiÅŸi açıyor.

EroÄŸlu'nun odasına farklı konulardaki yardım talepleriyle sürekli ziyaretçiler geliyor.

Bu talepler için sık sık Ankara'ya telefonlar açılıyor, destek isteÄŸinde bulunuluyor.

Erkan EroÄŸlu gelenlerle ilgili olarak "Bu arkadaÅŸlarımız çoÄŸu AK Partili deÄŸildir ama bizim amacımız hizmet" diyor.

EroÄŸlu kentte yoÄŸun bir kampanya faaliyeti yürütmemelerine neden olarak, "AKP'ye yönelik ön yargıları ve kendilerine yönelik baskıları" gösteriyor.

"Tunceli'ye cumhuriyet tarihi boyunca gelen yatırımların iki katı AK Parti zamanında geldi. Cumhuriyet tarihi boyunca görülen demokratikleÅŸmenin bin katı AK Parti zamanında oldu. Dersim tarihiyle bir yüzleÅŸme süreci baÅŸladı. Alevilerin sorunlarının çözümü için çalıştay yapıldı. Sayın BaÅŸbakanımız burayı pozitif ayrımcılıkla gözetiyor" diyor EroÄŸlu.

AKP'li baÅŸkana göre bütün bunlardan dolayı "Tunceli'de AKP'nin desteklenmesi gerekiyor ama partileri halka yanlış anlatılıyor".

Bunun dışında büyük bir baskıyla karşı karşıya olduklarını ve maÄŸdur olduklarını belirtiyor ErdoÄŸlu ve ekliyor:

"MüthiÅŸ bir ön yargı ve baskı mevcut. Özelikle AK Parti'ye. Bu baskılar zaman zaman ÅŸiddete dönüÅŸüyor. AfiÅŸlerimiz yırtılıyor. Geçenlerde Mazgirt'te ilçe binamızı tahrip edildi. Buraya birkaç kez molotof atıldı. Bunları böyle yaÅŸayınca kimse zarar görmesin diye biraz daha uyarlı yaklaÅŸmaya çalışıyoruz.

"GeçmiÅŸte solcularda biz söz vardı 'Baskılar bizi yıldıramaz' diye. Åžimdi biz ona maruz kalmışız. Bundan 15 yıl önce ÅŸiddetli bir devlet baskısı varken kimsenin sesi çıkmazken bugün sayın BaÅŸbakanımız sayesinde özgürleÅŸmiÅŸ bir Tunceli'de, demokratik ortamda bunlar bize baskı uyguluyor.

"Sol anlayış burada hiç deÄŸiÅŸmedi. Aynı anlayış, aynı yaÅŸam biçim. Kahrolsun faÅŸizm dedik biz faÅŸistleÅŸtik."

EroÄŸlu kendilerine yönelik tutumları nedeniyle DBP ile CHP'yi eleÅŸtiriyor, ayrıca "Paralel yapı da bize karşı çalışıyor" diyor.

AKP Tunceli Ä°l BaÅŸkanı parti binasından ayrılmadan önce giriÅŸinde güvenlik yazan bir odayı göstermek istiyor.

Çağırdığı bir polis görevlisi kapıyı açıyor ve içerideki polis kasklarını, coplarını, kalkanlarını gösteriyor ve "Baskı altındayız" diyor.

CHP Ä°l BaÅŸkanı: BDP’liler bizi tehdit ediyor

Son olarak CHP Tunceli Ä°l BaÅŸkanı Kemal Bozkurt'la görüÅŸüyoruz.

Bozkurt da CHP'nin yoÄŸun bir seçim kampanyası yürütmediÄŸini kabul ediyor ve bunun iki nedenden kaynaklandığını söylüyor.

Ä°lk nedenin hem CHP Genel Merkezi'nden ve Ekmeleddin Ä°hsanoÄŸlu'nun kampanya bürosundan yeterli destek alamamak olduÄŸunu söylüyor Bozkurt...

CHP Tunceli Ä°l BaÅŸkanı, "BroÅŸürlerimiz geç geldi. Posterlerse yeni geldi ama en küçüÄŸü bile asılamayacak kadar çok büyük. Bunları asacak yer yok. Genel merkezden de geliyor, Ekmeleddin Bey'in bürosundan da geliyor. Organizasyon yok, ya da çok zayıf. BroÅŸür geldi, bunları dağıtmam lazım ama kuruÅŸ yardım yok. Ne partiden, ne de Ekmeleddin Bey'in seçim bürosundan" diyor.

Bozkurt bunun dışında "BDP'lilerin kendilerini tehdit ettiÄŸini" söylüyor ve ekliyor:

"BDP tarafından bize baskı var. Ä°lçe baÅŸkanlarımızı tehdit ediyorlar. 'CHP olarak çalışmayacaksınız' diyorlar. Açıktan çağırıyorlar, konuÅŸuyorlar. Yerel seçimlerde de aynısı yapıldı. Karşılık versek her ÅŸey olabilir. Bu tehditler çalışmamızı etkiliyor. Köylere giremiyoruz, ilçe merkezlerine girmek bile zor. Her ÅŸey olabilir, aracımızı da yakabilirler, bizi de öldürebilirler."

İhsanoğlu'nun Tunceli'deki CHP tabanında nasıl karşılandığını soruyoruz Bozkurt'a.

"Ä°nsanlar baÅŸtan yadırgadılar ama zamanla alıştılar" diyen Bozkurt, CHP tabanının kendilerine oy vermeme ihtimalinin çok düÅŸük olduÄŸunu söylüyor.

Bozkurt, Erdoğan ve İhsanoğlu'nun ikinci tura kalması durumunda ne olacağı ile ilgili olarak ise şu tahmini yapıyor:

"Pazarlıkta anlaşılırsa HDP'nin oyu AKP Parti'ye gider anlaşamazlarsa bize gelir."

Seçim sonucunu görmek zor

Özellikle CHP ve BDP arasındaki rekabet nedeniyle Tunceli'de seçimin sonucunu tahmin etmek zor.

Kentteki siyasi hayatın önemli bir aktörü olan sosyalist çizgideki Demokratik Haklar Federasyonu'nun boykot çalışmasının ne kadar etkili olacağını tahmin etmek de öyle...

Ancak sonuç ne olursa olsun, bunun etkisinin sadece Tunceli kentiyle ilgili olmayacağını tahmin etmek zor deÄŸil.

Zira Türkiye Alevileri için özel bir yer olması nedeniyle Tunceli'deki sonuç Alevi seçmenlerin cumhurbaÅŸkanı adaylarına yönelik tercihleri açısından da önemli bir fikir verecek gibi görünüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.