Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ölüleri gömecek yer kalmadı

İsrail’in, 8 Temmuz’da başlattığı Gazze’ye saldırılarında 72 saatlik ateşkes başladı. İsrail ordusu tonlarca bombayla BM okulları, hastaneler, sivil yerleşim birimleri, hatta mezarlıkları bile vurduğu Gazze’de bir yıkım bırakarak askerleri çekti.



Gazze’deki SaÄŸlık Bakanlığı’na göre Ä°srail’in saldırılarında  1867 kiÅŸi hayatını kaybetti,  9567 kiÅŸi de yaralandı.

Ä°srail ise 64 askerinin öldüÄŸünü açıkladı.

Gazze’deki  Al Jazeera ekipleri Ä°srail askerleri çekildikten sonra Gazze'de ortaya çıkan manzarayı anlattı.

Bölgedeki Al Jazeera muhabiri Tamir MiÅŸal Ä°srail'in son beÅŸ günde aralıksız bombaladığı Refah'ın doÄŸusunda tanık olduÄŸu manzarayı “Durum çok kötü. Ä°nsanlar ateÅŸkesin ardından enkaz altında kalanları çıkarmaya çalışıyor. Tıbbi ekipler de çalışıyor. Bazı evlerde mahsur kalan yaralılar da çıkarılıyor. Refah’ın birçok bölgesi günlerce saldırıya maruz kaldı. Durum zor. Ä°srail askerlerinin en son çekildiÄŸi yer burası” sözleriyle aktardı. 

"Nereye baksanız yıkımın ÅŸiddetini görüyorsunuz"

Al Jazeera muhabiri Vail Dahduh ise enkaz nedeniyle Gazze’nin güneyindeki Åžaf mahallesine henüz ulaÅŸamadığını anlatıp, “OlduÄŸumuz bölgede nereye baksanız yıkımın ÅŸiddetini görüyorsunuz. Adeta depreme maruz kalmış. Bu yıkım aynı zamanda Filistin direniÅŸinin baÅŸarısını ve Ä°srail askerlerinin içine düÅŸtüÄŸü durumu da açıklıyor. Burası en ileri çatışma sahalarından biriydi. Burası sınırın hemen yanında. Hamas’ın liderlerinden Halil Hayya’nın burada evi vardı ve yıkıldı. Mescid-i Selam da yıkımdan payına düÅŸeni aldı” diye konuÅŸtu.

"Arapları Allah'a havale ediyorum"

Gazzeliler de 29 gün süren bombardımanlarda yaÅŸadıklarını Al Jazeera’ye anlattı.
Gazzeli bir kadın,  durumu “Büyük bir yıkım. On yıllık” sözleriyle ifade etmeye çalışırken, göz yaÅŸlarını tutamayıp “Ne diyebilirim ki? Uçaklar vurmaya baÅŸlayınca kaçtık komÅŸularımıza sığındık. Korkudan hiçbir ÅŸey yanımıza alamadık. Arapları Allaha havale ediyorum. Sadece koltuklarında oturuyorlar. Bizim yardımımıza koÅŸmadılar” dedi.

"Netanyahu yenildi"

BaÅŸka bir Gazzeli kadın, “Sabrediyoruz. Dönünce büyük bir yıkım gördük. Ama bu kader. Biz sabırlıyız. Ne diyeyim. Bizim yardımcımız Allah’tır” derken  evinden kaçmak zorunda olan bir diÄŸer Gazzeli de yıkımın gerekçesini  “Siyonistler burada büyük hasar aldı. Bundan dolayı büyük bir yıkıma kalkıştılar. DüÅŸman neyi yıkarsa yıksın Netanyahu yenilmiÅŸtir. Evlerimiz feda olsun DireniÅŸ kazanacak Gazze mezar olacak” sözleriyle Ä°srail’e meydan okudu.

"Dünya siyonistlere yardım etti"

Ä°srail’in Gazze’yi bombardımanlarına gerekçe gösterdiÄŸi silahlı gruplara sempati de artmış görünüyor. Bir Gazzeli, Ä°srail’in kaybettiÄŸini savunurken, “Büyük bir hasar var. Evleri mescitleri yıktılar. Çocukları öldürdüler. Bu da onalrın büyük bir yenilgi aldığını göstergesi. Biz dünyadan bir ÅŸey beklemiyoruz. Rabbimiz bize yeter 28 gün boyunca bize kimse yardımcı olmadı. Dünya Siyonistlere yardım etti.” dedi.

Refah’taki hastanelerin morgları dolup taÅŸarken, bazı ailelerin tamamen yok olması nedeniyle cesetleri almaya gelen kimse bulunamıyor. Bazı cesetler ev tipi buzdolaplarına yerleÅŸtirildi.
EÅŸarpıyla günlerdir dışarda bekleyen cesetlerin üstünü örten Ümmü Muhammed Ebu Seda ise artık ölüleri defnedecek yer bulamadıklarını anlatırken, “Cesetlerin kokusu insanı mahvediyor. Ä°nsan bedenlerinin bu ÅŸekilde sokaÄŸa bırakıldığını görmek korkunç bir ÅŸey. Füzler herkesi vuruyor. Sığınacak yerimiz kalmadı” dedi.

UNRWA raporu: Ä°srail BM binalarına 135 saldırı düzenledi

Ä°srail’in saldırıların dozunu artırdığı zamanlarda Filistinlilerin kaçacak tek yeri BM  sığınaklarıydı. Ancak BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mültecilere Yardım KuruluÅŸu’nun (UNRWA  ön raporu Gazze’de BM’nin de sığınacak güvenli bir liman olmadığını ortaya koydu.
UNRWA Ä°srail’in sığınaklar dahil BM’nin dokunulmaz önceliÄŸe sahip binaları da vurulduÄŸuna dikkat çekti.
Rapora göre Ä°srail Ordusu 5 BM yerleÅŸkesini doÄŸrudan hedef aldı. Bunlardan üçü ABD biri de Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen okullar.
Ä°srail saldırılarında BM’nin yerleÅŸkelerine 135 doÄŸrudan saldırı düzenlenirken, 95 BM  yerleÅŸkesi zarar gördü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.