Sosyal Medya

Coğrafyamız

Çaresizliğin adı Gazze

Gazze'de altyapı İsrail'in operasyonları nedeniyle çökmüş durumda. Özellikle tıbbi olanaksızlıklar yüzünden yaralıların pek çoğu kurtarılamıyor.



Gazze Åžeridi’ne yönelik Ä°srail saldırılarında ÅŸu ana dek yaklaşık bin 700 kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi. 10 bine yakın yaralı da zor ÅŸartlar altında hastanelerde tedavi edilmeye çalışılıyor. Gazze’de zaten yetersiz olan altyapı, sürekli saldırılar nedeniyle çökmek üzere. Tıka basa dolan hastanelerde kan, antibiyotik, narkoz, aÄŸrı kesici ve tıbbi araç - gereç yetersizliÄŸi had safhada.

BaÅŸta Gazze Åžeridi’nin güneyindeki Refah olmak üzere yaralıların pek çoÄŸu kurtarılamıyor. Hastanelerde en çok ampütasyon operasyonları yapılıyor, çok sayıda yaralı ancak vücutlarının belli bölümleri kesilerek kurtarılabiliyor. SavaÅŸ bittiÄŸinde hayatta kalabilenlerin çoÄŸu ise ömürleri boyunca fiziki engeller ve psikolojik travmalarla mücadele etmek zorunda kalacak.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler okuluna sığınan aileler de son Ä°srail saldırısının ardından büyük bir travma yaşıyor. Her an bir saldırının hedefi olma tehlikesi ile yaÅŸayan Gazzeli bir kadın, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e baÄŸlı okulda yüzlerce ailenin kaldığını ve sınıflarda 50 kiÅŸinin bir arada uyuduÄŸunu belirterek, burada bile emniyette olmadıklarını ifade etti.
Bey Hanun ve Cebaliye bölgelerinde de okulların vurulduÄŸunu dile getiren kadın, Ä°srail'e karşı gerekli tavrı takınmadığını düÅŸündüÄŸü Arap devletlerine de tepki gösterdi.

Hadar Goldin çatışmada öldü

Bazı BM okullarına sığınanların sayısı binleri buluyor. Bu kadar çok insanın bakımı hiç kolay deÄŸil. Su, gıda, battaniye ve giysi gibi en temel ihtiyaçlar eksik. Ä°srail kanadında ise daha önce Filistinliler tarafından kaçırıldığı açıklanan TeÄŸmen Hadar Goldin’in çatışmalarda hayatını kaybettiÄŸi bildirildi. OÄŸlunun ölüm haberini almadan önce bir açıklama yapan Goldin’in annesi Hedva Goldin, Ä°srail ordusuna seslenerek, devletin ÅŸanı için subay olan dört çocuÄŸunun da ülkelerini korumak için Gazze'ye gittiklerini belirtmiÅŸ ve ordunun oÄŸlunu Gazze'de bırakarak geri çekilmemesini talep etmiÅŸti.

Bu arada Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu'nun hafta sonunda yaptığı bir açıklama, operasyonun sonlara geldiÄŸi umudu doÄŸurdu. Netanyahu, Gazze operasyonuna bir numaralı gerekçe olarak gösterilen, Hamas'a ait tünellerin tamamen tahrip edilmesi hedefine çok yaklaşıldığını belirtti. Ä°srail BaÅŸbakanı, "Ardından Ä°srail durumu yeniden deÄŸerlendirecek ve güvenlik ihtiyaçlarına uygun bir ÅŸekilde adımlar atacaktır" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.