Sosyal Medya

YaÅŸam

14 polis mahkemeye sevk edildi

Gülen Cemaati'ne yönelik iki ayrı soruşturmada gözaltına alınan polislerden 22'sinin savcılık sorgusu tamamlandı. Polislerden sekizi serbest bırakılırken 14'ü tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gözaltındaki 75 polis daha adliyeye sevk edildi.



Ä°stanbul Organize Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü'nde "yasadışı dinleme" soruÅŸturması kapsamında gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 22 polis, soruÅŸturmayı yürüten Okan Özsoy ile savcılar Gökalp Kürkçü, Cumali Karakütük ve Yusuf Hakkı DoÄŸan'a ifade verdi. 

Ä°fade iÅŸlemlerinin ardından polislerden 14'ü tutuklanmaları istemiyle nöbetçi 1. Sulh Ceza HakimliÄŸi'ne sevk edildi. DiÄŸer sekiz ÅŸüpheli ise serbest bırakıldı. 

SoruÅŸturma kapsamında gözaltına alınan polislerden ikisi çarÅŸamba günü sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.

Terörle Mücadele Åžubesi'nde gözaltında bulunan 75 polisin tamamı adliyeye sevk edildi. 

Organize Åžube'de bulunan polislerin de bugün içinde adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. 

Gözaltına alınanların sayısı 115'e çıktı

"Casusluk" ve "yasadışı dinleme" soruÅŸturmaları kapsamında haklarında gözaltı ve yakalama kararı olmasına raÄŸmen bulunamayan Emniyet Müdürü Halil K. ile Emniyet Amiri Ä°smail A, Vatan Caddesi'ndeki Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü'ne geldi.

Operasyon kapsamında haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 115 emniyet görevlisinden 106'sı iki gün önce gözaltına alınmış, dokuzu ise bulunamamıştı. PerÅŸembe öÄŸle saatlerinde ilk olarak beÅŸ, sonra da iki emniyet görevlisi emniyete teslim oldu. 

Haklarında gözaltı ve yakalama kararı olmasına raÄŸmen bulunamayan Emniyet Müdürü Mehmet Y. ve BaÅŸkomiser Fatih T.'nin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Ayrıca Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca hazırlanan dosyanın dışında "bilgi sızdırdıkları" iddiasıyla Emniyet MüdürlüÄŸü'nün güvenliÄŸinden sorumlu iki emniyet personeli de gözaltına alındı. Dolayısıyla operasyonda haklarında yakalama kararı çıkarılanların toplam sayısı 117'ye, gözaltına alınanların sayısı 115'e yükseldi.

Emniyette susacaklar

Öte yandan, gözaltına alınan bir emniyet görevlisinin adının hem Organize Suçlarla Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü hem de Terörle Mücadele Åžube MüdürlüÄŸü bünyesinde hazırlanan dosyada geçtiÄŸi ortaya çıktı.

Bazı rütbeli polisler emniyet sorgusunda susma haklarını kullanacak. Bu polislerden biri de Ä°stanbul Ä°stihbarat Åžubesi'nin eski müdürü Ali Fuat Yılmazer. Yılmazer ikinci kez saÄŸlık kontrolüne götürülürken kelepçe takılmasına tepki göstermiÅŸ, polislerle tartışmıştı.

"Kime casusluk yapacağız? Bu vatanın evladıyız"

Gülen Cemaati’ne yönelik operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Ä°stanbul Ä°stihbarat Åžubesi'nin eski müdürü Erol Demirhan, Avukat Hüseyin Ataol eÅŸliÄŸinde Vatan Caddesi'ndeki emniyete teslim olan isimler arasında.

Erol Demirhan, “Kaçacak herhangi bir suç iÅŸlemedik. Yaptığımız her iÅŸlem kanunlar, mevzuatlar çerçevesinde olmuÅŸtur. Hâkim kararı alarak yaptık. Ä°stihbari dinlemeler ruhuna uygun olarak, hâkim kararı ve mevzuatlar çerçevesinde yapılmak zorundadır. BaÅŸka türlü bir iÅŸlem yapma imkânı da yoktur" dedi.

Demirhan “casusluk” suçlamalarıyla ilgili ise, “Biz Anadolu çocuÄŸuyuz, kime casusluk yapacağız, bu vatanın evladıyız. Biz her ÅŸeyi kanunlar çerçevesinde yaptık. Böyle bir ÅŸey yapılmış olsa MÄ°T var, bunu ortaya koyar. Åžu anda casusluk yaptığımızla alakalı en ufak bir iddia yok. Usulsüz dinleme olduÄŸunu iddia ediyorlar. Adli dinlemelerle istihbari dinlemeleri hâkimler ayırt edeceklerdir. Biz usulsüz dinleme yapmadık. En az üç, dört aÅŸamalı kontrol mekanizmasından sonra oluÅŸan iÅŸlemlerdir” diye konuÅŸtu.

Demirhan, bakanların ve milletvekillerinin dinlendiÄŸi iddiasına “Kesinlikle böyle bir ÅŸey yapmadık" diye karşılık verdi.

"Hiçbir tutukluya kelepçeyi tasvip etmedik"

Erol Demirhan, Ergenekon davası sürecindeki tutuklamalar hatırlatılınca, “Ergenekon sürecinde hiçbir tutukluya kelepçe vurulmasını tasvip etmedik. Kimseye de kelepçe vurulmadı. Ergenekon sanıklarını her biri emniyetten ayrıldıktan sonra emniyet teÅŸkilatına teÅŸekkür etti. Emniyet teÅŸkilatını tanıma fırsatı buldular. Bu kadar nazik, bu kadar centilmen ve bu kadar hukuka uygun bir teÅŸkilatı ilk defa görmüÅŸ oldular" dedi.

Aynı operasyonda gözaltına alınan Ä°stihbarat Åžube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile bazı sanıkların avukatı Hüseyin Ataol ise operasyonlarla “cadı avı” süreci baÅŸlatıldığını savundu. "Siyasi vesayetin altındaki hukuk operasyonuyla, emniyet camiasında ciddi bir tasfiyenin, depremin yapılmak istendiÄŸine ÅŸahit olmaktayız" dedi.

MÄ°T krizinden sonra görevden alındı

Erol Demirhan'ı emniyete eşi ve babası uğurladı.

Demirhan, Ali Fuat Yılmazer'in ardından Ä°stanbul Ä°stihbarat Åžube Müdürü olarak atandı. 'Selam örgütü' soruÅŸturmasının yanı sıra 'KCK soruÅŸturması' ve 'DHKP-C avukatlar' soruÅŸturmasını yürüttü. Ancak 7 Åžubat 2012'deki MÄ°T krizi sonrası bu görevden alınarak Ankara'da baÅŸka bir göreve atandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.