Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ölü sayısı 300'ü geçti

Gazze'deki İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 307'ye yükseldi. BM İsrail'e roket atılmasını kınarken, İsrail'in saldırılarını 'sert yanıt' olarak niteledi ve bundan 'kaygı' duymakla yetindi.



Ä°srail hükümeti Gazze'ye saldırıları yoÄŸunlaÅŸtırırken BirleÅŸmiÅŸ Milletler'den Hamas'a kınama geldi. 

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, ateÅŸkesi bozanın Gazze'den atılan roketler olduÄŸunu iddia ederek, Ä°srail'in roketlere sert yanıtından derin kaygı duyduÄŸunu açıkladı. 

Feltman, Ürdün'ün çaÄŸrısıyla olaÄŸanüstü toplanan BM Güvenlik Konseyi üyelerine yaptığı konuÅŸmada "Ä°srail'in meÅŸru müdaafa hakkı vardır. Gazze'den Ä°srail'e rastgele roket fırlatılmasını kınıyoruz. Bu roketler dünkü geçici ateÅŸkesi bozmuÅŸtur. Ä°srail'in sert yanıtından da derin kaygı duyuyoruz" dedi. 

Feltman, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un cumartesi günü OrtadoÄŸu’ya giderek ÅŸiddeti durdurmak için temaslarda bulunacağını açıkladı.

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry ve Fransa DışiÅŸleri Bakanı Laurent Fabius’un da hafta sonu bölgeye gitmesi bekleniyor.

BM’den karar çıkmadı

Gazze'deki geliÅŸmeleri deÄŸerlendirmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden herhangi bir karar çıkmadı. Toplantıda bir karar tasarısı ya da bildiri metni gündeme gelmedi.

Toplantı talebini yapan Ürdün'ün temsilcisi Ä°srail'i açıktan kınayan tek Güvenlik Konseyi üyesi oldu.

Toplantıda konuÅŸan Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, “Ä°srail, Filistin halkına karşı savaÅŸ suçu, insanlığa karşı suç, devlet terörü ve sistemli insan hakları ihlali iÅŸlemektedir. Ä°srail'in eylemleri, abluka altında tuttuÄŸu sivillere yönelik planlı bir kinci saldırıdır. Bu saldırının amaçlarından birisi Filistin uzlaşısını ve ulusal birlik hükümetini yıkmaktır” ifadelerini kullandı.

Mansur, konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma sinyalini vererek "BM Güvenlik Konseyi, halkımıza karşı yapılan saldıırları durduramaz ve soruna diplomatik çözüm bulamazsa bize BM'nin hukuk kurumları ve uluslararası mahkemelere baÅŸvurmaktan baÅŸka seçenek kalmaz" dedi.

KonuÅŸması sırasında öldürülen çocukların ismini okurken duygulanan Mansur, gözyaÅŸlarını tutamadı.

Ä°srail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise Hamas'ı suçlayarak, devam eden roket saldırıları nedeniyle kendilerini savunmak için kara harekâtından baÅŸka seçeneklerinin kalmadığını öne sürdü.

Riyad Mansur, Prosor'un konuşması sırasında salonu terk etti.

'Bu savaşı kazanacağız'

Hamas'ın askeri kanadı Ä°zzeddin Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyde, "Bu savaşı kazanacağız" diyerek binlerce kiÅŸinin Ä°srail'e karşı savaÅŸmak için hazır olduÄŸunu söyledi.

Ebu Ubeyde, "Bu savaÅŸta henüz askeri gücümüzün çok az bir kısmını ortaya çıkardık. DüÅŸmanımız Ä°srail bu savaÅŸta ölülerini gömmeye, yaralılarını gizlemeye, zararlarını örtmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

Karanlıkla birlikte bombalar yağmaya başladı

Gün içinde Netanyahu, harekatın 'zaman odaklı deÄŸil, hedef odaklı' olduÄŸunu açıklayıp kara harekatını geniÅŸletme sinyali verirken, karanlığın çökmesiyle birlikte Ä°srail Gazze'ye karadan ve havadan ÅŸiddetli bombardıman baÅŸlattı. 

Al Jazeera'nın Gazze'deki muhabirlerinin geçtiÄŸi bilgilere göre Ä°srail'in Gazze'nin güneyindeki Refah’ta bir eve düzenlediÄŸi bombardımanda aynı aileden üç kiÅŸi öldü.

Kuzey uçtaki Beyt Hanun’daysa Ä°srail tanklarının ateÅŸinde aynı aileden ikisi kadın biri çocuk 5 kiÅŸi hayatını kaybetti.

Üç ayrı tank ateÅŸinde de iki ile 13 yaÅŸ arasında dört çocuk hayatını kaybetti.

Kara harekatından beri 58 kiÅŸi öldü

Kara harekatının baÅŸladığı gece yarısından beri Ä°srail ateÅŸinde ölenlerin sayısı 58’e yükseldi.

Ölenler arasında 14 çocuk ile 5 aylık bir bebek de bulunuyor.

Gazze’ye 11 gündür süren bombardımanlarda ölen Filistinlilerin sayısı ise 307'ye çıktı. 2250 Filistinli ise yaralandı.

Ölenlerin 74'ü çocuk, 26'sı kadın. 

Ölenlerin çoÄŸu Han Yunus ve Refah bölgelerinden. 

Gazze Ä°nsan Hakları Merkezi, Ä°srail ateÅŸinde hedef olanların yüzde 80’inin sivil olduÄŸunu açıkladı.

Son 11 günde Gazze’den Ä°srail’e 1207 roket fırlatılırken, bunların 333’ü Ä°srail’in geliÅŸmiÅŸ ‘Demir Kubbe’ adlı hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildi.
Gazze’den atılan roketlerle 1 Ä°srailli sivil hayatını kaybederken 4 sivil de ağır yaralandı.

Obama'dan Ä°srail'e destek

Ölenlerin çoÄŸu sivil olsa da Ä°srail Batı'dan destek görüyor. ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’yla konuÅŸtuÄŸunu belirtip, Ä°srail’in ‘kendini savunma hakkı’nı desteklediklerinin altını çizdi.  

Gazze'deki bir BM yetkilisi Ä°srail’in kara harekatıyla birlikte binlerce Gazzelinin batı yönüne kaçtığını belirtirken, “Ä°nsanlar doÄŸudan kaçıyor. Sınırdan uzak durmaya çalışıyor. Yaklaşık 30 bin kiÅŸi Gazze’deki 27 BM okuluna sığındı” dedi. 

Cuma öÄŸleden sonra Gazze ile Han Yunus arasındaki anayol da boÅŸaldı. Sadece sivillerle dolu bir minübüsün bu yoldan geçtiÄŸi görüldü.

Al Jazeera’ya bölgedeki durumu anlatan Gazzeli Ebu Razık,  Ä°srail askerlerinin tampon bölgede beklediÄŸini, Ä°srail’in hava saldırıları ve top mermileriyle Gazzeli sivilleri ‘terörize ettiÄŸini’ söyledi.

Cuma namazında aynı hutbeyi okuyan Gazze’deki 1400 imam “Sabırlı ve güçlü olun. Zafer yakın” mesajı verdiler.

Dünya Gıda Programı da Gazze’de yiyecek içecek sıkıntısının ‘had sahfada’ olduÄŸuna dikkat çekerken, Ä°srail saldırılarının baÅŸladığı 8 Temmuz’dan beri evlerinden kaçan 20 bin kiÅŸiye acil ihtiyaç kumanyaları dağıttığını açıkladı. Dünya Gıda Programı Sözcüsü Elisabeth Byrs, Cenevre’de yaptığı açıklamada Ä°srail’in kara harekatıyla birlikte Gazze’de gıda ihtiyacının ‘aşırı derecede’ arttığını vurguladı.

Gazze'de elektrik yok

Gazze’de elektrik sıkıntısı da büyüyor. Ä°srail’den Gazze’ye elektrik taşıyan kabloların yüzde 70’i zarar gördü. Gazze Elektrik Ä°daresi’nden Fethi Åžeyh Halil, durumu “Normalde 120 megawatt elektrik alıyorduk. Åžu an sıfır. Ä°srail’den elektrik hatlarını tamir etmelerini istedik. Ama çok tehlikeli olduÄŸunu söyleyip yapmadılar. Gazze’de ÅŸu an elektrik yok” sözleriyle anlattı.

Gazeteciler de hedef

Ä°srail’in hava saldırılarından medya da nasibini alırken, yerel medya bürosu üç Ä°srail bombasıyla vuruldu.

Al Jazeera’nın Gazze’deki diÄŸer muhabiri Nicole Johnston, medyayı hedef alan saldırı için “Gazze’de tüm gece boyu olanların en basit örneÄŸi” ifadesini kullandı.

Ä°srail ise kara harekatının amacını Hamas’ın kullandığı tünelleri yıkmak olarak açıkladı. PerÅŸembe sabahı ağır silahlı 13 Hamas savaÅŸçısı kuzey Ä°srail’e sızmış, savaÅŸçılardan biri Ä°srail hava bombardımanında öldürülürken 12’si kaçmayı baÅŸarmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.