Sosyal Medya

Coğrafyamız

Özbekistan ile yeni başlangıç

13 yıl sonra Özbekistan’ı ziyaret eden ilk Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu; "Müjdeyi verelim. Şimdi durağan dönem bitti" açıklamasını yaptı.



Özbekistan'da yaÅŸayan Türkler ve Türk iÅŸadamlarıyla Dedeman Otel'de bir araya gelen DavutoÄŸlu, sadece iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin deÄŸil, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası geliÅŸmelerin de ele alındığı önemli görüÅŸmeler yaptıklarını ve güzel bir misafirperverlikle karşılandıklarını söyledi.

Özbekistan'ı tarihi baÄŸlar nedeniyle "Türkiye'nin yönünün ve gönlünün dönük olduÄŸu bir ülke" ÅŸeklinde niteleyen DavutoÄŸlu, iliÅŸkilerde duraÄŸan bir dönem yaÅŸansa da bu durumun artık aşıldığını belirtti.

DavutoÄŸlu, Özbekistan'da bulunan Türk vatandaÅŸlarının iliÅŸkilerin ayakta kalmasını saÄŸladığını dile getirerek, duraÄŸan dönemin bittiÄŸini, Türkiye-Özbekistan iliÅŸkilerinin örnek olacak bir döneme gireceÄŸini açıkladı.

“Ä°ki ülke birbirini tamamlıyor”

Ä°ki ülkenin ekonomik bakımdan birbirini tamamlama özelliÄŸinin dikkat çekici olduÄŸuna ve bu çerçevede karşılıklı yatırım fırsatları bulunduÄŸuna iÅŸaret eden DavutoÄŸlu, bu nedenle iki ülke arasındaki 1,3 milyar dolarlık ticaret hacminin düÅŸük kaldığını kaydetti.
DavutoÄŸlu, özellikle tekstil, turizm, otomobil sektörlerinin deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸinin altını çizerek, "Bundan sonra Türk iÅŸ dünyasını buraya daha fazla çekecek faaliyetler yapacağız" dedi.

DışiÅŸleri Bakanı, ticaret ve sanayi iliÅŸkilerinin geliÅŸtirilmesi için ulaÅŸtırma sektörünün de geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini belirterek, demiryolu ve havayolu ulaşımını teÅŸvik edeceklerini, bu kapsamda TaÅŸkent'e ulaşımın artırılması konusunda adımlar atılacağını açıkladı. DavutoÄŸlu, altyapıların geliÅŸmesi halinde Türkiye'nin Özbekistan'a yatırımlarının artacağına dikkati çekti.

Türkiye iade-i ziyaret bekliyor

Ziyaretinin ardından Türkiye'ye de en üst düzeyde ziyaret beklediklerini söyleyen DavutoÄŸlu, Türk iÅŸadamlarına hitaben, "Türkiye-Özbekistan iliÅŸkilerinde yeni bir dönem baÅŸlıyor. Bu ülkeyi kendi ülkesi olarak gören Türk vatandaÅŸlarının Özbekistan'a yapmış olduÄŸu katkı, Türkiye'ye yapmış olduÄŸu katkıdır. Özbekistan'ın baÅŸarısı bizim baÅŸarımızdır" dedi.

Türk-Özbek Ä°ÅŸ Forumu oluÅŸturacaklarını aktaran Bakan DavutoÄŸlu, bu çerçevede Türk iÅŸadamlarının bu yeni döneme bir çimento oluÅŸturmalarını beklediklerini söyledi ve "Bu baÅŸlangıcın iliÅŸkileri en üst düzeye çıkaracağına inanıyoruz" dedi.

Davutoğlu Başkent Taşkent'in yanında Semerkant ve Buhara kentlerini de ziyaret edecek.

İlişkiler neden sarsıldı?

1998’de kurulan, lider ve silahlı kadrosunun birçoÄŸu Ruslara karşı 1979-1989 arasında Afganistan’da savaÅŸan isimlerden oluÅŸan Özbek Ä°slam Hareketi, Orta Asya’da bir Ä°slam devleti kurma amacıyla Kerimov hükümetine karşı cihat ilan etti.

Düzenlenen bombalı saldırıların sorumlusu olduÄŸu iddia edilen kiÅŸilerin tutuklanmasının ardından, 2005 yılında hareketin en güçlü olduÄŸu Andican’da isyan çıktı.

Özbek Devleti’nin bu isyanı bastırırken gösterdiÄŸi ÅŸiddeti birçok ülke ile birlikte Türkiye de kınadı. Kerimov hükümeti bu kınamanın ardından Türkiye’yi ayaklanmanın kışkırtıcısı ve destekçilerinden biri olarak suçladı.

Ülkedeki Türk okulları kapatıldı. Türk iÅŸ adamalarının faaliyet alanı daraltıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.