Sosyal Medya

YaÅŸam

Kandil ateşkesi bozma arayışında

Kandil yönetimi, BDP heyetinin İmralı ziyaretini boşa çıkarmaya çalışıyor. Heyet, Lice olaylarından sonra Öcalan ile görüşmek üzere adaya gitmeye hazırlanırken, örgütün dağ kadrosu “Hiç kimse İmralı’dan gerçekleşmeyecek beklenti içine sokulmamalıdır” diye açıklama yaptı.



PKK Yürütme Komitesi, Lice’de hayatını kaybeden iki kiÅŸinin sorumlusu olarak AKP’yi gösterdi ve son günlerdeki gerginliÄŸi aÅŸmak adına Ä°mralı’ya giden HDP heyetini ve Abdullah Öcalan’ı boÅŸa çıkartacak bir hamle yaptı. Açıklamada “Üç kiÅŸilik HDP heyetinin arada bir Ä°mralı’ya gidip gelmesi artık hiçbir sorunun çözümü için yeterli olmayacaktır” denildi.

“Ä°mralı’dan gerçekleÅŸemeyecek beklenti…”

Açıklamanın en çarpıcı noktalarından biri çözüm sürecinde Abdullah Öcalan’ın oynağı rolü aÅŸağı çeken ÅŸu ifadelerdi;

“AKP faÅŸizmine karşı direnmekten baÅŸka yol ve çare kalmadı… HDP heyetinin Lice katliamının ardından Ä°mralı’ya gidiÅŸi elbette önemli ve anlamlıdır; fakat bazı boyalı basın çevrelerinin yansıtmaya çalıştığı gibi, Lice’deki benzer katliamları önleyecek yer, Ä°mralı ve önder Abdullah Öcalan deÄŸildir. Gerçek saptırılmamalı, hiç kimse Ä°mralı’dan gerçekleÅŸmeyecek beklenti içine sokulmamalıdır.”

“Sözün bittiÄŸi noktaya gelindi”

Örgüt özellikle Lice’de gerçekleÅŸen, güneydoÄŸudaki yol kesme eylemlerine destek verdi, karakol inÅŸaatlarını eleÅŸtirdi. Çözüm sürecine dair ÅŸimdiye kadarki en sert tutum takınıldı; son dönemdeki geliÅŸmeler için ÅŸu ifadeler kullanıldı: 

“'Çözüm süreci' söylemlerinin sahteliÄŸi ortaya konulmuÅŸtur. AKP hükümetinin Lice’de olduÄŸu gibi katliamı dayatması, hem Tayyip ErdoÄŸan’ın B ve C planlarının ne olduÄŸunu ortaya koyuyor, hem de artık sözün bittiÄŸi noktaya gelindiÄŸini gösteriyor. Bu durumda halkımıza, Türkiye halklarına ve tüm demokratik güçlere de AKP faÅŸizmine karşı direnmekten baÅŸka yol ve çare kalmıyor."

Öcalan’ın bırakılması talebi

Açıklamada 2014 yazına özellikle vurgu yapıldı ve bu yazın PKK'nın zaferi açısından önemli olduÄŸu söylendi. Barış süreci kapsamında PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüÅŸmek için Ä°mralı Adası'na giden heyetlerin artık iÅŸlevsiz olduÄŸu savunuldu;

“Yüzlerin yeniden Ä°mralı’ya döndüÄŸü ve HDP heyetinin önü açılarak önder Abdullah Öcalan'dan çözüm beklendiÄŸi görülüyor. Elbette bu çok önemli bir durumdur ve Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın barış ve demokratik çözümdeki kilit konumunu ortaya koymaktadır. EÄŸer gerçek buysa ve herkes buna inanıyorsa, o zaman artık Ä°mralı çitleri parçalanmalı ve barışın mimarı ve temsilcisi olan önder Abdullah Öcalan’ın özgür çalışma, saÄŸlık ve güvenlik koÅŸulları tamamen saÄŸlanmalıdır. Bu durum gerçekleÅŸmezse üç kiÅŸilik HDP heyetinin arada bir Ä°mralı’ya gidip gelmesi artık hiçbir sorunun çözümü için yeterli olmayacaktır.”

“AKP’nin kapısı tutulmalı”

Kandil, Lice’de olanları bir katliam olarak niteledi ve bunu yapanın AKP hükümeti olduÄŸu, dolayısiyle mevcut gerginliÄŸi çözebilecek kiÅŸinin Öcalan deÄŸil, AK Parti oldu iddia edildi. Mevcut eylemlerin AK Parti’ye yönelmesi çaÄŸrısı yapıldı;

"Lice katliamını gerçekleÅŸtiren AKP hükümetidir. Sorumlu ve çözümsüz olan AKP’dir, dolayısıyla katliamların durmasını, barışın gelmesini ve sorunların demokratik yöntemlerle çözülmesini isteyenler, gidip AKP’nin kapısını tutmalı, AKP’den polis terörünü ve katliamları durdurmasını, Kürt sorununun çözümü ve Türkiye’nin demokratikleÅŸmesi için gerçek proje ortaya koyup adımlar atmasını istemeli ve istekleri gerçekleÅŸene kadar da mücadele etmelidirler.”

“Gerçekler saptırılmamalıdır”

PKK açıklaması, çözüm sürecinin tıkandığı ve barışı yarım bırakanın AKP olduÄŸu iddiası üzerine kuruluydu ve bu iddialara yer veren ÅŸu cümlelerle sona erdi:

“Kürt halk önderi Abdullah Öcalan barışın ve demokratik çözümün projesini ve yol haritasını ortaya koymuÅŸ, yıllardır ve özellikle de son bir yıldır Eyüp sabrıyla beklemekte ve iÄŸne ucuyla kuyu kazarcasına bu doÄŸrultuda çalışmaktadır. Barış elini havada bırakan ve sorunları çözümsüz kılan AKP’dir. Dolayısıyla gerçekler

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.