Sosyal Medya

YaÅŸam

Okmeydanı için karar verildi

Okmeydanı’nın Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahallerini kapsayan yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik bölgeyi ‘riskli alan’ ilan eden karar, Beyoğlu Belediyesi Meclis’inden oyçokluğu ile geçti.



Yaklaşık 82 bin nüfusun barındığı Okmeydanı’nda 18 bin 800 konut ile 5 bin 500 ticaret alanı bulunuyor. Okmeydanı zemininin olası bir Ä°stanbul depreminde risk oluÅŸturduÄŸu anlamına gelen ve kentsel dönüÅŸümün önünü açan ‘riskli alan’ kararı ile 5 bin 600 binanın bulunduÄŸu bölgenin yıkılarak yeniden yapılanması planlanıyor. Kentsel dönüÅŸüme itiraz eden Okmeydanı Çevre Koruma DerneÄŸi "Hisseli tapu deÄŸil, bağımsız tapu verin" uyarısında bulunuyor.
 
KONUT STOÄžU BEKLENEN Ä°STANBUL DEPREMÄ° KARÅžISINDA RÄ°SK TEÅžKÄ°L EDÄ°YOR
 
BeyoÄŸlu Belediyesi imar komisyonu raporunda yer alan ifadeler ÅŸöyle:
 
"Plansız bir ÅŸekilde, mühendislik bilimi ve kontrolünden uzak, etap etap kat artışı ve eklentiler ÅŸeklinde yapılaÅŸan bölgede konut stoÄŸu oldukça saÄŸlıksız durumdadır. Günümüz ÅŸartlarına göre ekonomik ömrünü yitirmiÅŸ ve beklenen Ä°stanbul depremi karşısında risk teÅŸkil eden yapılar niteliÄŸindedir. Bu durum bölge yaÅŸayanları için büyük yaÅŸam riski oluÅŸturmaktadır."
 
KENTSEL DÖNÜÅžÜMLE KENDÄ° KURALLARINA UYMAYA ZORLUYORLAR
 
Ä°lçe Belediye Meclisi’nde görüÅŸülen karara CHP, riskli alan kararı verilmeden önce "gerekli tespitlerin yapılması ve konuya iliÅŸkin raporların hazırlanması gerekir" diyerek itiraz etti. CHP’li meclis üyesi ErtuÄŸrul Gülsever "Riskli alan ilan edilmesi için bilimsel veriye dayalı bir bilgi yok. Sizin yeriniz tapulu bile olsa, riskli alan ilan edildiÄŸinden itibaren imar faaliyetinde bulunamazsınız, bankadan kredi bile alamazsınız. Burayı boÅŸaltmanız gerekiyor, kentsel dönüÅŸümle kendi kurallarına uymaya zorluyorlar" diye konuÅŸtu. 
 
TAPU Ä°ÅžLEMLERÄ° BÄ°TMEDEN BAÅžLAYACAK KENTSEL DÖNÜÅžÜME Ä°TÄ°RAZ 
 
30 Mart yerel seçimleri öncesinde BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın katıldığı törenle Okmeydanı’nda 176 kiÅŸi tapularına kavuÅŸmuÅŸtu. Ancak 1960’lı yıllarda göçlerle kurulan ve arsa tapusu bulunmayan mahallede yaÅŸayanlar mülkiyet sorunu çözülmeden verilen ‘riskli alan’ ilanının hak kaybına neden olacağı görüÅŸünde. Okmeydanı Çevre Koruma DerneÄŸi yöneticisi Eraslan Alkılıç bu süreçte tapu fiyatlarında ciddi bir artış yaÅŸandığına dikkat çekerek ÅŸunları söyledi:
 
"Biz burayı iÅŸgal etmedik, bedava almadık. Memleketten göç ederken barınma hakkını devlet düÅŸünmedi, vatandaÅŸ kendi imkanları ile buraları yaptı, satın aldı. 2009 yılında belediye buradaki emlak deÄŸerlerini yüzde 450 attırdı. Metrekaresini 51 liradan 180 liraya çıkardı. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir artış olmamıştır" diye konuÅŸtu. Hak sahiplerine 4706 sayılı kanunla tapu satışına baÅŸlandığını belirten Alkılıç, "12 bin insan müracaat etti ama tapu alan 300 kiÅŸi ya var ya yok. ÇoÄŸu eski tapusunu yenileyenler. Ä°nsanların tapu alacak güçleri yok" dedi.
 
HİSSELİ TAPU DEĞİL, BAĞIMSIZ TAPU İSTİYORUZ
 
Tapuların ada ölçeÄŸinde deÄŸil, parsel bazında verilmesi gerektiÄŸini savunan Alkılıç, " ’Hisseli tapu deÄŸil, bağımsız tapu verin’ diyoruz. Biz ‘güle oynaya buraları size teslim edelim’ diyoruz. Belediye kesinlikle buna yanaÅŸmıyor. Belediye parkları, bahçeleri birleÅŸtirerek arsa stoÄŸu yapıyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Kentsel dönüÅŸüme karşı olmadıklarını vurgulayan Alkılıç, "Kentsel dönüÅŸüme karşı deÄŸiliz ama yerinde dönüÅŸüm istiyoruz. Her yerde yapılıyor, neden bu 5 mahalle seçildi? Burayı boÅŸaltmak niyetindeler. Okçular Tekkesi’ni sit alanı ilan etmek ve insanları yerinden yurdundan etmek istiyorlar. Biz rant peÅŸinde deÄŸiliz. Bir yerin deÄŸeri binayla ölçülmez, içindeki ile deÄŸer taşır" dedi.
 
Okmeydanı Çevre Koruma ve GüzelleÅŸtirme DerneÄŸi Okmeydanı’na iliÅŸkin 1/5 bin ve 1/binlik imar planlarına ve 3194/18 sayılı uygulamaya karşı idare mahkemesine dava açtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.