Sosyal Medya

Coğrafyamız

Durum endiÅŸe verici

Filistin Esirler Bakanı Karaki, "Açlık grevi yapan esirlerin durumu endişe verici. Bu açlık grevi öncekinden farklı, uzayabilir ve şehit düşenler olabilir" dedi.



Filistin Esirler Bakanı Ä°sa Karaki, Ä°srail'deki hapishanelerde açlık grevi yapan 140 idari tutuklu Filistinli arasında ölüm vakaları görülebileceÄŸi konusunda uyardı.

Ramallah'taki Kızılhaç binası önünde düzenlenen Ä°srail hapishanelerinde açlık grevi yapan tutuklulara destek gösterisinde konuÅŸan Karaki, "Açlık grevi yapan esirlerin durumu endiÅŸe verici. Bu açlık grevi öncekinden farklı, Ä°srail hükümetinin, esirlerin taleplerini dikkate almaması nedeniyle ÅŸehit düÅŸenler olabilir" dedi.

Resmi makamları ve Filistinlileri Ä°srail'e baskı yapmak üzere harekete geçmeye çağıran Karaki, "Ä°srail'e boyun eÄŸdirmek için daha dikkat çekici adımlar atılması gerekir" ifadesini kullandı.

Açlık grevindekilerin kurtarılması amacıyla Arap BirliÄŸi bünyesinde Arap enformasyon bakanları ile perÅŸembe günü olaÄŸanüstü toplantı düzenleneceÄŸini belirten Karaki, ayrıca konuyla alakalı olarak Avrupa BirliÄŸi temsilcisinin yanı sıra Filistin'deki büyükelçi ve konsoloslarla bir araya gelineceÄŸini söyledi.

Gösteride konuÅŸan Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu üyesi Kays Abdulkerim de Ä°srail'in hiçbir suçlama yöneltmeden idari tutuklama yaptığına dikkati çekti.

"SavaÅŸ suçu kapsamında"

Abdulkerim, Ä°srail'in bu uygulamasının siyasi ve keyfi olduÄŸunu vurgulayarak, " Bu uygulama savaÅŸ suçları arasında yer alıyor" diye konuÅŸtu. 

Ä°srail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyuyor. Tutuklunun Ä°srail güvenliÄŸi için tehlike teÅŸkil ettiÄŸine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

Esirler AraÅŸtırma Merkezi verilerine göre, Ä°srail'deki hapishanelerde 5 bin Filistinli bulunuyor.

Ä°srail'in "idari tutuklama" adıyla bilinen mahkemeye çıkarmadan hapishanede tutma uygulamasına tepki olarak bir kısmı 24 Nisan'dan beri, bir kısmı da mayıs ayı başından bu yana 140 Filistinli açlık grevi yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.