Sosyal Medya

Güncel

En yetkili isimden o iddialara yanıt

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Seçimde 1 milyon 6 bin kişi alınteri dökecek, bütün personelimiz çok büyük emek sarf ediyor.



Dışarıda bilgi sahibi olmayan insanların bu kiÅŸilerin emeÄŸine saygı duymalarını istiyorum. Siyasi partilerden ve diÄŸer basından dileÄŸim, vatandaşımızın zihnini karıştıracak ÅŸekilde yayın yapmamaları. Biz saÄŸlıklı bir seçim yapmak için Yüksek Seçim Kurulu olarak elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Güven, 30 Mart'ta yapılacak mahalli idareler seçimleri hakkındaki son çalışmaları AA'ya anlattı.

Seçim hazırlıklarının hemen hemen tamamlandığını, oy pusulalarının basıldığını ve dağıtımının yapıldığını belirten Güven, son aÅŸamada il ve ilçe seçim kurullarından ellerindeki oy pusulaları ve zarfları kontrol etmelerini istediklerini bildirdi. Bu kontrollerin de yapıldığını, bugüne kadar herhangi bir sorun çıkmadığını ifade eden Güven, sandık kurulu görevlilerinin eÄŸitimlerinin de yarın tamamlanacağını belirtti.

Tüm seçimlerin en önemli unsurunun sandık kurulları olduÄŸunu aktaran Güven, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bu seçimde de aynı ÅŸey olacak. Seçimlerde yarışan da seçimleri yapan da siyasi partilerdir. Mesela bir ilçede en son seçimde en çok oyu alan 5 siyasi parti temsilcisi, 7 kiÅŸilik sandık kurulunun üyesi olacak. Bu siyasi partiler sandıkta seçimi yapacaklar, ilçe seçim kurullarımızdan sandık torbasını, oy zarflarını, pusulaları alacaklar. Kaç tane aldıklarını kontrol edecekler. Paketi sandık başında açacaklar, bunu tutanaÄŸa baÄŸlayacaklar, oyu kullandıracaklar, akÅŸam üzeri kapattıktan sonra artan oy pusulası ve zarf sayısını belirleyip mühürleyecekler. Sonra sandığı açacaklar, kimin kaç oy aldığını, geçerli, geçersiz oyları tek tek birlikte sayacaklar. Bunun hiçbir yerinde Yüksek Seçim Kurulu yok, tamamında siyasi partiler var. Sandığın güvencesi de siyasi partiler. O nedenle siyasi partiler sandık kurullarında görev yapacak üyelerini orada hazır etmek zorundalar."
 

"KANUNEN HER SANDIÄžA, KULLANILACAK OY PUSULASININ YÜZDE 15 FAZLASI GÖNDERÄ°LÄ°R"

Seçmen sayısından fazla, oy pusulası basıldığı yönündeki eleÅŸtirilere de yanıt veren Güven, kesinleÅŸen seçmen sayısının 52 milyon 695 bin 831 olduÄŸunu, seçimlerin 30'unun büyükÅŸehir, 51'inin diÄŸer illerde yapılacağını söyledi.

BüyükÅŸehirin statüsündeki bir ilin ilçesinde yaÅŸayan vatandaşın ilçe belediye meclisi, ilçe belediye baÅŸkanlığı, büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığı için oy kullanacağını dolayısıyla 3 pusulaya ihtiyacı olacağını anlatan Güven, "51 ilde de belediye baÅŸkanlığı, belediye meclis üyeliÄŸi ve il genel meclisi için olmak üzere 3 oy pusulasına ihtiyaç var. 52 milyon 695 bin 831 seçmenin hepsi bir oy kullansa hiçbir oy zayi olmasa bile 150 milyon 438 bin 809 oy pusulasına ihtiyacımız var. Yani 144 milyon oy pusulası basmış olsak sandık başına giden vatandaÅŸ kullanacağı oy pusulasını bulamaz. Bu nedenle en az 150 milyon 438 bin 809 oy pusulasına ihtiyacımız var.

Peki bu kadar mı basacağız? Hayır. Mahalli Ä°dareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve Ä°htiyar Heyetleri Seçim Hakkında Kanun'un 18. maddesinin (h) fıkrasında, 'her sandığa kullanılacak oy pusulasının yüzde 15 fazlası gönderilir' diyor. Dolayısıyla bu rakamın en az yüzde 15 fazlasını basmak durumundayız ki, bu rakam da 173 milyon 4 bin 633."

Sandığın teminatının siyasi partiler olduÄŸunu vurgulayan Güven, "Ä°lçelerden bunları alanlar siyasi partiler, oyu kullandıran siyasi parti temsilcileri, kullanılmayan oyları paketleyip teslim eden siyasi parti temsilcileri. Siyasi parti temsilcileri, sandığa sahip çıkmak zorunda ve durumundalar" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"NE KADAR OY PUSULASI BASILDIÄžI, NE KADAR DAÄžITILDIÄžI BELLÄ°"

YSK BaÅŸkanı Güven, sahte oy pusulası basılacağı yönündeki iddiaları da deÄŸerlendirdi. Oy pusulalarının her birinin "filigranlı" basıldığını bildiren Güven, bu pusulaların dışarıda basılamayacağını söyledi.

Güven, "Özel güvenlikli ortamlarda, emniyet tedbirleri almak suretiyle yeterli sayıda bastırdık, il ve ilçelere gönderdik. Paketlenip sandık kurullarına teslim edildi. Ne kadar oy pusulası basıldığı, ne kadar dağıtıldığı belli. Ne kadar iade edileceÄŸi belli olacak. Herhangi bir sıkıntı olmaz. Zaten mühürlenerek verilen oy pusulaları, bir sıkıntı olacağını düÅŸünmüyorum" diye konuÅŸtu.
 

"SEÇÄ°M YASAKLARINI BÄ°R AN ÖNCE KALDIRMAYI DÜÅžÜNÜYORUZ"

YSK üyelerinin 30 Mart akÅŸamı Kurul binasında hazır olacaklarını ve seçim sonuçlarını önceki yılların aksine daha hızlı almayı planladıklarını söyleyen Güven, "Seçim yasaklarını bir an önce kaldırmayı düÅŸünüyoruz. Ancak bugünden saat kaçta kaldıracağımızı söylemek mümkün deÄŸil" dedi.

Seçimle ilgili tüm önlemleri aldıklarını, seçim sırasında sandık alanlarının güvenliÄŸinin saÄŸlanması için Ä°çiÅŸleri Bakanlığına, elektrik kesintisi olmaması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazı yazdıklarını anlatan Güven, T.C. kimlik numarası bulunmayan vatandaÅŸlar için de oy verme günü nüfus müdürlüklerinin açık olması için Ä°çiÅŸleri Bakanlığına yazı gönderdiklerini kaydetti.
 

"MÜKERRER OY MÜMKÜN DEĞİL"

Oy kullanma sırasında sandık kurulunun seçmenlerden kimliÄŸini isteyeceÄŸini, oy kullanmak için, resmi kurum tarafından verilen ve üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı, fotoÄŸraflı resmi bir belge gerektiÄŸini vurgulayan Güven ancak hala bazı vatandaÅŸların örneÄŸin ehliyetlerinde kimlik numarasının yazmadığını belirtti. Güven, ÅŸu bilgileri verdi:

"Bu tür resmi belgelerin kabul edilebilmesi için nüfus müdürlüÄŸünün, vatandaÅŸlık numarasını gösteren bir nüfus bilgi kağıdı vermesi gerekiyor. Bu ikisi birlikte olursa oy kullanmak mümkün olabiliyor. Bu nedenle nüfus müdürlüklerinin de seçim günü açık olmasını istedik. Bir kiÅŸinin sadece bir kez bir yerde oy kullanması mümkün. Sistem T.C. kimlik numarasına göre oy kullandırmayı esas aldığı için aynı insanın birden fazla yerde kayıt olması da oy kullanması da mümkün deÄŸil."

-"Emeğe saygı"

YSK BaÅŸkanı Güven, seçimde çok sayıda insanın alın teri dökeceÄŸini, 1 milyon 358 bin sandık kurulu üyesi, 2 bin YSK personeli, bin 377 geçici görevlendirilen personel ve sandıkları getirme, birleÅŸtirme iÅŸlemlerinde çalışacak 250 bin personel olmak üzere toplam 1 milyon 6 binden fazla kiÅŸinin görev yapacağını bildirdi.

Bütün personelin çok büyük emek sarf ettiÄŸini belirten Güven, "Dışarıda bilgi sahibi olmayan insanların bu kiÅŸilerin emeÄŸine saygı duymalarını istiyorum. Seçmen sayılarıyla ilgili müteaddit kez açıklama yaptım. Siyasi partilerden ve diÄŸer basından dileÄŸim vatandaşımızın zihnini karıştıracak ÅŸekilde yayın yapmamaları. Biz saÄŸlıklı bir seçim yapmak için Yüksek Seçim Kurulu olarak elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Seçim günü oyların hangi sırayla nasıl kullanılacağını, hangi belgelerin geçerli olacağını okullara asılmak üzere hazırlattıklarını söyleyen Güven, kamu spotlarının da hazırlandığını ve televizyonlarda yayımlanmaya baÅŸlandığını da aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.