Sosyal Medya

Coğrafyamız

Libya'da darbe giriÅŸimi engellendi

Libya Savunma Bakanı Abdullah Sini, Meclis'in feshedilmesini hedefleyen askeri bir darbe girişimini engellediklerini söyledi.



Savunma Bakanı, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Libya ordusu içerisinde bir grubun, Meclis'i feshedip yerine "Devrimi Koruma Yüksek Konseyi" kurmayı planladıklarını, ancak demokrasiye baÄŸlı güçlerin ve hükümetin söz konusu darbe giriÅŸimini engellediÄŸini ifade etti.

Al Jazeera’ye konuÅŸan kaynaklar, Salı sabahı eski askerler ve sivilleri de içeren bir grubun toplantı yapıp ‘Devrimi Koruma Yüksek Konseyi’ kurarak hükümet binalarını ele geçirmeyi kararlaÅŸtırdığı bilgisini verdi.

Milli Genel Kongre (Meclis) BaÅŸkanı Nuri Buheymen, darbe giriÅŸiminin açığa çıkmasının ardından 30 subayın tutuklanması emri verdi.

Al Jazeera Trablus temsilcisi Abdulazim Muhammed, söz konusu 30 subayın darbe toplantısına katılan isimler olduÄŸunu ama gözaltına alınıp alınmadıklarının henüz öÄŸrenilemediÄŸini söyledi.

Bazı milletvekilleri "ülkedeki güvenlik sorunlarını çözemediÄŸi, devrimci silahlı grup üyelerinin polis ve asker teÅŸkilatına girmesine imkan saÄŸladığı ve görevini yerine getiremediÄŸi" iddiasıyla Ali Zeydan hükümeti aleyhine gensoru önergesi vermiÅŸti.

Ardından, Libya meclisi ülke yönetiminde yeni yol haritası sayılabilecek kararlar alınması konusunda 4 Åžubat Salı günü anlaÅŸmaya varmıştı. AnlaÅŸmaya göre, 2 hafta sonra hükümete verilen güvenoyu çekilerek "kriz hükümetinin" kurulması öngörülmüÅŸtü.

Kararın ardından BaÅŸkent Trablus ve bazı kentlerde meclisin görev süresinin uzatılmasını protesto eden gösteriler yapılmıştı.

120 gün içinde yeni anayasanın yazılması, gelecek yılın baÅŸlarında parlamento ve cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinin yapılması oy çokluÄŸuyla kararlaÅŸtırılmıştı. Göstericiler yaÅŸanan krizlerin sebebinin meclisin görevini yapmaması olduÄŸunu söylüyor.

Libya Genelkurmay BaÅŸkanlığı da 9 Åžubat'ta, ordunun herhangi bir ÅŸekilde siyasete müdahil olmayacağı ve ülkedeki siyasi anlaÅŸmazlıkların dışında kalacağını açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.