Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli üsteğmen işkenceyi anlattı

Humus'taki saldırıda yaralanarak Türkiye'ye getirilen Üsteğmen Hocog, Esed askerleri tarafından uygulanan sistematik işkenceyi anlattı.



Suriyeli ÜsteÄŸmen Basim Hocog, yayımlandığı andan itibaren uluslararası kamuoyunda yankı uyandıran Suriye'deki iÅŸkence fotoÄŸraflarını garipsemediÄŸini belirterek, dünyanın, Esed rejiminin gerçek yüzünü görmesi adına fotoÄŸrafların önemli olduÄŸunu söyledi.

Basim Hocog (30), AA muhabirine, Suriye'deki Süveyde Askeri Havaalanı'nda görev yaptığı sırada baskılara maruz kaldığı için iki yıl önce rejimden ayrılarak muhaliflerin safına katıldığını belirtti.

Esed askerlerinin bir mahalleye düzenlediÄŸi ve 270 kiÅŸinin öldüÄŸü bombalı saldırıda 6 arkadaşını kaybettiÄŸini, kendisinin de yüzünden yaralanarak iki gözünü kaybettiÄŸini anlatan Hocog, 8 ay önce eÅŸiyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldığını belirtti.

Evlendikten 2 ay sonra saldırıda yaralandığını belirten Hocog, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Suriye'nin Süveyde Askeri Havaalanı'nda üsteÄŸmen olarak görevliydim. Baskı ve iÅŸkencelere dayanamayarak ordudan ayrılıp, muhaliflerin tarafına geçtim. 5 ay Esed rejimine karşı mücadele ettim. Saldırıdan iki ay önce evlenmiÅŸtim. Yakınıma düÅŸen bomba nedeniyle yüzümden yaralandım ve iki gözüm kör oldu. Saldırıdan sonra kendime geldiÄŸimde Hatay'da özel bir hastanedeydim."

Hocog, Esed rejiminin iÅŸkence ve zulümde sınır tanımadığına ÅŸahit olduÄŸunu öne sürerek, ÅŸunları kaydetti:

"Esed askerleri, esir aldıkları muhalifleri uçak hangarlara hapsediyordu. Esirlerin elbiselerini çıkararak üzerine sıcak su döküyor, ayaklarını ve ellerini baÄŸladıkları kiÅŸilere keyfi iÅŸkence yapıyorlar. Bir kiÅŸinin doyabileceÄŸi yemeÄŸi altı kiÅŸiye veriyorlardı. Esirlerin tutulduÄŸu yerden sürekli ölü çıkarıldığı görüyordum. Ä°nsanlar ya aç bırakılarak ya da iÅŸkence sonucu öldü. Esed'in askerleri iÅŸkencenin her türlüsünü yapmaktan kaçınmıyor. Esed rejimi devam ettiÄŸi sürece iÅŸkence ve ölümler devam edecek."

Televizyonda yayınlanan iÅŸkence fotoÄŸraflarının, akrabaları tarafından kendisine anlatıldığında bunlara ÅŸaşırmadığını, o zulüm ve iÅŸkencelerin bir kısmına tanık olduÄŸunu savunan Hocog, tüm dünyanın, Esed rejiminin zulmünü öÄŸrenmesi açısından fotoÄŸrafların yayınlanmasının önemli olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Ülkede iç savaÅŸ baÅŸlamadan önce de  Esed rejiminin halka iÅŸkence yaptığını ileri süren Hocog, "Suriye'de iç savaÅŸ çıkmadan önce ülkede iÅŸkence, zulüm ve yargısız infaz zaten vardı. Ülkede iç savaşın çıkmasıyla bu zulümler iyice gün yüzüne çıktı. Ben ve benim gibi orduda görev yapmış binlerce kiÅŸi rejimin baskı ve iÅŸkencelerinin yakın tanığıyız" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.