Sosyal Medya

Kalk, kalk da iÅŸe yarar bir ÅŸey yap

Yusuf da gençti. Zindana düşmüştü. Senden kırk kat daha derine. Hem de tam da heva ve heveslerine direndiği için zindana düşmüştü. Kötü olmaya direndi. Hakikatte yol almanın sancısını çekti.



Yusuf'un en büyük özelliÄŸi rüyaları yorumlayabilmesi idi. Allah ona böylesine bir haslet vermiÅŸti. O, ona verilen bu hasleti kullanarak kendisine zindandan çıkmaya bir kurtuluÅŸ yolu açmış, bu hasleti ona bir ÅŸans kazandırmıştı. Peki, senin hasletin ne? Hiç aradın, keÅŸfettin mi?

BildiÄŸim her ÅŸey yoruldu benle

Buraya kadar böyle gelmekle…

Ä°brahim Tenekeci

Mütemadiyen iÅŸkilleniyorum hayattan. Var bir ÅŸey adını koyamadığım. El yordamı ile aradım bulamadım. “Olmak” fiilinin tüm çekimlerini yordum bende. Bir kitap var baÅŸucumda. Günlerce anlamını düÅŸündüm. Çok düÅŸündüm. Bulamadım. Belki beÅŸ yüz anlam yükledim ve sildim birbirinin üzerinden, izler bırakarak. DolaÅŸtım, gezdim, keÅŸfettim ve sustum. Yeknesak ebedi bir arz ve bir dilbaz, donanmanın ortasında. DinlediÄŸim öÄŸütler bu savaÅŸ meydanında; bir deÄŸil, on da. Bu mevsim bir kasırga, bu mevsim hüzündür her daim... Bu mevsim senindir ya da sensindir; tüm sevinçleri alınmış. Sabahın seherinde sarsıldım ve sarardım. “Anlamak hatasına düÅŸmüÅŸüm” dedim bir parça. Uyandım ve dineldim bir müddet pencerenin kenarında. Defalarca tekrar ettim Mevlana’yı: “Kim meseleyi daha iyi anlamışsa onun benzi daha sarıdır.” Aklımı yitirene kadar soru sormuÅŸ ve cevap aramış olabilirim. Ya da sararana kadar…

Ä°yi insan kimdir ve zararları nelerdir? Hatta nedir ve neyden yapılmıştır? Ä°yi bir insan olmak mı daha zordur yoksa iyi bir insan olarak yaÅŸamak mı? Sordum ve sonra cevap aradım bir müddet. Çok karamsar yorumlara da rastladım bu konuda, çok ümit verici olanlarına da. En hatırımda kalan yorum ise; bir arkadaşımın “iyilik, kötülüÄŸün anlık olmayışıdır” yorumu oldu. Bazen bende ÅŸunu söylüyorum kendi kendime: “KeÅŸke bu kadar insan tanımış olmasaydım” ve ekliyorum : “Sizinle tanışmış olmaktan dolayı, gerçekten çok mutsuzum”... Bir keÅŸke de; tanışmadan insanla, daha bolca gülmeye olsun. Ama “Ä°yi olmak, kendi kötülüÄŸünü de istememektir” dedi Zehra. O da haklıydı. Aslında ben iyi bir insan olabilmenin sanıldığı kadar zor olmadığını düÅŸünenlerdenim. Sizi bir duvar dibine bir torba misali bıraksalar ya da bir odun olsanız ve hiç kımıldamasanız, ömrünüzün sonuna kadar orada öylece yaÅŸasanız ve hiçbir kimse ile hiçbir ÅŸekilde bir temasınız olmasa; günün sonunda olay ÅŸuraya baÄŸlanır: “Kimseye bir zararı yoktu”...

Keşke bu kadar insan tanımış olmasaydım.

Yahut ÅŸu : “Kendi hâlinde biriydi”. Artık bir parça iyisinizdir yani. Esasen zor olan ÅŸey; iyi bir insan olarak yaÅŸamakta. Bu yüzdendir ki bana göre “iyi olmaktan vazgeçmiÅŸ insan” vardır, kötü olmanın aksine. Tam olarak beni kahreden detayda budur aslında. Sosyal hayatınızda, iÅŸ yaÅŸantınızda, iliÅŸkilerinizde, sizi öylesine zorluyor, öylesine daraltıyorlar ki. Açıkça, net ve küstahça, talepleri sizin de kötü olmanız. Sizin bugüne kadar koruduÄŸunuz her ÅŸey ile alay eder, aÅŸağı görürler. RüÅŸvet vermediÄŸiniz için iÅŸinizden, utanma duygunuz olduÄŸu için iliÅŸkilerinizden, gösteriÅŸsiz yaÅŸadığınız için ise sosyal çevrenizden darbeler yersiniz. Ä°tilir ya da atılırsınız en kuytuya. DönüÅŸmeden var olabilmek ise kimi zaman imkânsız hâle gelir.

Ä°mdi korkaram düÅŸümden geri görem

GördüÄŸüm düÅŸten dahi kaygı yerem

Siz varasız dümügesiz oyuna

Korkarım kim Yusuf’uma kurt yöne.

(Åžeyyâd Hamza)

Peki, senin hasletin ne? Hiç aradın, keÅŸfettin mi?

“Ama kuzumu... Benim kuzumu. Benim biricik körpe kuzumu, siz oyuna dalarsanız, korkarım ki kurtlar yer.” Sızım sızım sızlatmaz mı Yakub’un kaygısı? “Allah’ım benim zindanım çok karanlık” demekteyim zamansız ve bihaber Yusuflardan. Ä°tildiÄŸim kuyulara doluyor necis sesleri, faillerin. Nerede duysam tanırım. Ä°ÅŸte yine o berbat tını. Rüzgâr, son bir kez canlandırmaya çalıştı dökülen ölmüÅŸ yaprakları. Son bir hışımla esti; son kez hevesle uçuÅŸtu inceden, ölüler... Peki; hangi hasletim beni yeniden doÄŸuracak? Ä°ÅŸte aradım ve buldum... Yusuf da gençti. Zindana düÅŸmüÅŸtü. Senden kırk kat daha derine. Hem de tam da heva ve heveslerine direndiÄŸi için zindana düÅŸmüÅŸtü. Kötü olmaya direndi. Hakikatte yol almanın sancısını çekti. Onun en büyük özelliÄŸi rüyaları yorumlayabilmesi idi. Allah ona böylesine bir haslet vermiÅŸti. O, ona verilen bu hasleti kullanarak kendisine zindandan çıkmaya bir kurtuluÅŸ yolu açmış, bu hasleti ona bir ÅŸans kazandırmıştı.

Peki, senin hasletin ne? Hiç aradın, keÅŸfettin mi?

Peki, senin hasletin ne? Hiç aradın, keÅŸfettin mi? “Onlardan (zindanda rüyalarını yorumladığı arkadaÅŸlarından) kurtulacağını anladığı kimseye de dedi ki: ‘Efendinin yanında benden söz et. Ona suçsuz olduÄŸumu söyle’.” Sana kendi zindanından çıkmana bir ÅŸans verecek olan hasletin ne? Neden tüm hayatın sürgündeymiÅŸ gibi geçti? Lal oldun, yittin de; yine de yeltenmedin kötüye. Sonra, kaç mevsim geçti konuÅŸmayalı. Kalk ve iÅŸe yarar bir ÅŸeyler yap ÅŸimdi. Bil ki kaç zamandır düÅŸtüÄŸün bu zindandan çıkışın, yine senin hasletlerine baÄŸlıdır. Tabii hikâyeye farklı bir pencereden daha bakmalı: “Ama ÅŸeytan, efendisine anmayı ona unutturdu da (bu yüzden Yusuf) birkaç yıl daha zindan da kaldı.” Hz. Yusuf ÅŸayet zindandan kurtulması için Allah’a yalvarmış olsa idi zindandan daha erken kurtulacaktı. O ise efendiden yardım istemekle zindanda kalışını 7 yıl daha uzatmıştı.

Ä°nsan zaman içerisinde unutulduÄŸunu hisseder, yalnız olduÄŸunu. KoÅŸturur, koÅŸturur… Çılgınlar gibi. Bu biraz da var olma çabasıdır. Sonrasında küser ve vazgeçer. Hayatın onu zorla bir yerlere sürüklediÄŸini ve mecburi istikamet olaraktan o yöne doÄŸru ilerlediÄŸini düÅŸünür. Hâlbuki o; kendi belirlediÄŸi rotada, kendi açtığı patika yolda, Dünya’nın dönüÅŸ istikametinde yuvarlanmaktadır. Kimi zaman iÅŸ ararken kimi zaman sosyal yaÅŸamında yormuÅŸtur kendini. DenemediÄŸi yöntem, çevirmediÄŸi telefon numarası, ulaÅŸmadığı önemli(!) kiÅŸi kalmamıştır. Ama belki yine ÅŸeytan, efendisine (o’nun umduÄŸuna) dönüÅŸ yapmayı ona unutturmuÅŸtur da, bu yüzden o birkaç yıl daha kendi zindanında kalmıştır. Allah’tan um. Yalnızca Allah’tan iste. Neyi eksik yaptın ve kimden umdun? Ä°yi insan olmak yetmez beyler. Ä°yi insan olup, kötüyü kendine mazeret seçmek de. ÇokmuÅŸ kötü insan! Pekâlâ.

Kalk ve iÅŸe yarar bir ÅŸey yap. / Ezra Pound

Kaynak: Cins Dergi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.