Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Çin her yıl 1milyondan fazla Uygur Türkünü toplama kamplarına gönderiyor

Raporda gözaltı kampları "mesleki eğitim merkezleri olarak savunuluyor.



Çin, ABD'nin insan hakları ihlalleri iddiaları üzerine bölgeden yapılan bazı ihracatları durduracağını açıklamasının ardından, Sincan'daki Uygur Müslümanların ve diÄŸer azınlık grupların tutulduÄŸu gözaltı kamplarını savunan resmi bir yazı yayımladı.
 
Pekin'in perÅŸembe günü yayımladığı rapor, 2014-2019 yılları arasında her yıl Güney Sincan'dan 415.400 kiÅŸi de dahil olmak üzere ortalama 1.29 milyon iÅŸçinin "eÄŸitildiÄŸini" belirterek iÅŸgücü programlarının büyüklüÄŸüne dair de ipuçları veriyor.
 
Bu belge, iÅŸçilerin söz konusu "mesleki eÄŸitim merkezleri"nden kaç defa geçtiÄŸine açıklık getirmiyor.
 
Fakat rapordaki verilere göre, Sincan'ın 22 milyonluk nüfusunun yaklaşık 8 milyonu bu programdan geçmiÅŸ olabilir.
 
Raporda, Çin Komünist Partisi hükümeti, istihdam aracılığıyla yoksulluÄŸu azaltmak için uygulandığını iddia ederek iÅŸgücü programını savunuyor: "Sincan, proaktif iÅŸ ve istihdam politikaları sayesinde, insanların maddi ve kültürel yaÅŸamlarını iyileÅŸtirdi. Ayrıca insan haklarını her alanda garanti altına aldı ve geliÅŸtirdi."
 
Raporda, yoksulluÄŸun azaltılmasından "eÄŸitim merkezlerinin" rolünü defalarca vurgulanıyor. Rapor, 2018 ila 2019 arasında, Güney Sincan ve çevre bölgelerdeki 155 bin kiÅŸinin "kendi ÅŸehirleri dışında iÅŸ bulduklarını ve bunun akabinde yoksulluktan kurtulduklarını" söylüyor.
 
Pekin, bölgedeki Uygur Müslümanlarına karşı insan hakları ihlalleri ve hatta soykırım suçlamalarından dolayı eleÅŸtirilerin hedefi olmuÅŸtu. Söz konusu iddialar defalarca yalanlandı.
 
Ä°nsan hakları gruplarının diÄŸer suçlamaları arasında "yeniden eÄŸitim" ve etnik azınlık grupların gözetlenmesi yer alıyor. Ayrıca Çin, kadınları zorla kısırlaÅŸtırılmasıyla da suçlanıyor.
 
Hükümet sürekli olarak bölgedeki yoksulluk ve terörle mücadele için kitlesel "mesleÄŸi eÄŸitim ve öÄŸretimin" ÅŸart olduÄŸu konusunda ısrar ediyor.
ABD, Sincan'daki bu gözaltı merkezlerini toplama kamplarıyla karşılaÅŸtırdı ve bu hafta bölgedeki insanları zorla çalıştırdığı iddia edilen 5 kuruluÅŸun ihracatını durdurdu.
 
ABD yetkilileri, bölge genelinde bir yasağın hala deÄŸerlendirilmekte olduÄŸunu belirttiler.
 
Bu gerginlik, Müslüman azınlıklara karşı insan hakları ihlallerinden sorumlu olduÄŸu iddia edilen Çinli siyasetçilere yönelik Temmuz ayından duyrulan ABD yaptırımlarının ardından çıktı.
 
Kenneth Cuccinelli, ihracat yasağını duyururken "Bu olaÄŸanüstü insan hakları ihlalleri olaÄŸanüstü bir karşılık vermeyi gerektiriyor." dedi. "Bu modern köleliktir."
 
Çin ise zorla çalıştırma iddialarının uydurma olduÄŸunu söyleyerek yanıt verdi.
 
Bu haftanın baÅŸlarında, giyim devi H&M tedarik zincirindeki "zorla çalıştırma" iddialarını göz önünde bulundurarak Çin'deki bir tedarikçisiyle "dolaylı" iliÅŸkisini sonlandırdığını duyurdu.
 
Mütercim: Clea Skopeliti / Kaynak: The Independent Haber Ajansı 
 
Mütercim: AyÅŸe Bilge / DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.