Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Çin, Rusya'nın Hindistan'a S-400 satmasına karşı çıkıyor

Rusya, Hindistan'a S-400 hava savunma sistemi satacak olması nedeniyle Çin'in öfkesini üzerine çekti.



Çin, Rusya’nın geçtiÄŸimiz haftalarda sınır anlaÅŸmazlığı yüzünden karşı karşıya geldiÄŸi Hindistan’a S-400 hava savuna sistemi satmasına güçlü bir ÅŸekilde itiraz ediyor.

Pekin, Hindistan’nın S-400’lere sahip olmasının, iki ülke arasındaki sınır çatışmasında Hindistan lehine ciddi bir avantaj saÄŸlamasından endiÅŸe duyuyor. Ä°ki ülke arasında 45 yıldır süren sınır anlaÅŸmazlığı nedeniyle son aylarda ilk defa ölümler yaÅŸandı.

Çin merkezli haber ajansı Sina’da yayımlanan makaleye göre Moskova, Hindistan'ın Hint-Çin çatışması bölgesinde kullanabileceÄŸi S-400 hava savunma sistemlerini mümkün olan en kısa sürede teslim etme sözü verdi.

Hindistan ile Çin arasındaki çatışma alanlarındaki mevcut durumun çok gergin olduÄŸunu tespitinde bulunan yazara göre, Çin bölgedeki güç dengesini bozabilecek ve sınır çatışmalarına neden olabilecek bu durumdan endiÅŸe duyuyor.

Hâlihazırda Hindistan, sahip olduÄŸu AkaÅŸa hava savunma sistemlerini “komÅŸu ülkelerin” uçaklarında sorunlara yol açabilecek ÅŸekilde sınır bölgesinde konuÅŸlandırmıştı. Mevcut AkaÅŸa hava savunma sistemine ek olarak modern S-400 sistemlerinin de çatışma bölgesine yerleÅŸtirilmesi, bölgedeki güç dengesinin tamamen Hindistan lehine dönmesi anlamına geliyor.

Aynı anda 8 füze fırlatabilme özelliÄŸinden ötürü, S-400 Rus hava savunma sistemi, günümüzün en etkili hava savunma sistemleri olarak tanımlanıyor. Ayrıca S-400’ler, kısa ve orta menzilde etkili olamayan ve sadece 200 km’lik bir menzile sahip olan Çin Hongqi-9 hava savunma sistemlerine kıyasla çok daha üstün özelliklere sahip.

ÖrneÄŸin, Çin'in elinde kendi üretimi olan, kısa ve orta mesafe de çalışabilen ‘Hongqi-16’ sistemi var. Ancak Rus S-400 sistemi mesafeden bağımsız olarak görevini icra edebilme yeteneÄŸine sahip. Ayrıca sadece menzil bakımından deÄŸil, müdahale hızı bakımından da S-400 sistemi çok daha üstün.

Çin ajansında yayınlanan makale ÅŸu hususa da dikkat çekiyor:

Rusya’nın bu kadar kritik bir anda, Hindistan’a bu denli fayda saÄŸlayacak bir sistemi satmasındaki amacın salt ticari olduÄŸunu düÅŸünmek fazla iyi niyetli olur. “Bu tür silahların sınır bölgesinde konuÅŸlandırılması Rusya'nın bölgesel çatışmalara karışma imkânı bulmasının yanı sıra Hindistan'la koÅŸmu olan birçok sınır ülkesi için potansiyel tehdit anlamına da geliyor’’ Çünkü S-400 Triumph sistemi, hipersonik silahlar da dahil olmak üzere bir çok modern hava saldırı silahını yok edebilme kapasitesine sahip.

Yeni Delhi S-400'den bir ay önce hızlı teslimat talep etti

BilindiÄŸi gibi 22 Haziran’da Hindistan, Çin ile olan iliÅŸkilerin kötüleÅŸmesi üzerine Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini teslimini hızlandırmasını istedi. Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, üç günlük bir Rusya ziyaretinde bu konuyu görüÅŸecek. Zira Hint hükümeti tedarik etmesi gereken silahları stoklayıp tamamlayarak ülkenin savunmasındaki boÅŸlukları doldurmaya baÅŸladı. Hindistan'da yayınlanan The Economic Times'a göre, iki ülke savaÅŸ ihtimali dâhil olmak üzere en kötü senaryoya hazırlanıyor.

Hindistan, S-400 için Moskova’ya geçen yıl 5,4 milyar dolarlık ödeme yapmıştı. Fakat Kovid-19 salgını nedeniyle Rusya, Aralık 2021'e kadar teslimatı erteledi.

Rusya ile güçlü bir stratejik iÅŸbirliÄŸine sahip olan Çin, Rusya’dan zaten bir hava savunma sistemi satın almıştı. Bu durum, Hindistan için dikkate alınması icap eden bir handikap. Hint gazetesine göre, Çinli yetkililer ülkenin silahlı kuvvetlerine her türlü olumsuz senaryo için hazır olmalarını emretti.

DiÄŸer taraftan Hindistan, savunma sanayi alanında ürün ve yedek parça tedariki konusunda alternatif araÅŸtırmalarını sürdürüyor. Rusya ile arasındaki tarihsel askeri iliÅŸkiler de göz önüne alındığında, hızlandırılmış bir iÅŸ birliÄŸi programı geliÅŸtirilmesi de muhtemel görünüyor.

Hindistan Savunma Bakanı'nın, Rusya'da iki ayrı gündemi olacak.

Birincisi, ülkedeki Rus üretimi Sukhoi ve MiG uçakları için yedek parça alımını hızlandırmak.

Ä°kincisi ise bilhassa Çin ile sınır çatışmasının alevlenmesiyle deÄŸiÅŸen siyasi ortamın, Hindistan'a için bir engel haline gelmesini önlemek.

Hintli yetkililer, Çin ile Ladakh bölgesinde yaÅŸanan çatışmada 20 askerini kaybetmelerinden sonra bu konuyu kendi içlerinde ayrıntılı olarak tartıştılar. Bu minvalde de ülkenin savunmaya hazır olmasını saÄŸlamak için Rusya ile temas kurmanın gerekli olduÄŸu kaydedildi.

Çin ile çatışma Hindistan'ın Rus silahlarına olan arzusunu artırdı

Edinilen bilgiye göre, Hindistan Savunma Bakanlığı, Rusya Federasyonu ile askeri teçhizat ve 800 milyon dolarlık yeni silah alımı ve yedek parça temini için bir sözleÅŸme imzalamayı planlıyor.

Gazeta.ru ve Bulgarian Military gibi haber sitelerine yansıyan bilgilere göre, Hindistan, bugün ordusunda kullandığı Su-30MKI avcı uçakları, 'Kilo' sınıfı denizaltılar ve T-90 tankları için Rusya'dan yedek parça satın almayı planlıyor. Ayrıca Rus yapımı askeri teçhizat için, füze ve mühimmat da satın alınması planlanıyor.

Mevcut 59 uçağının teknolojik kapasitelerinin 1 milyar dolarlık maliyetle modernize etmeyi ve 21 adet yeni MiG-21 muharebe uçağını satın alarak envanterine katmayı planlıyor.

Buna ek olarak, Hindistan devlet ÅŸirketi Hindustan Aeronautics Limited'e de 1.53 milyar dolarlık 12 yeni ‘’Su-30 MKI’’ avcı uçağı üretmesi talimatı verildi.

Çin-Hindistan sınırında yaÅŸanan çatışma

Sınırdaki Çin-Hindistan gerilimi son zamanlarda ivme kazandı. Haziran ayında yaÅŸanan çatışmalarda can kaybı yaÅŸanmasıyla yükselen tansiyon, iki ülkenin yürüttüÄŸü aktif müzakere sürecine raÄŸmen düÅŸeceÄŸe benzemiyor.

Çatışma, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ile Pakistan ve Hindistan sınırında yer alan Ladakh bölgesinin Aksayçin yayla kısmında yoÄŸunlaşıyor. Bu bölge Çin'in kontrolünde, ancak Hindistan bu duruma itiraz ediyor ve bu bölgenin, Ladakh topraklarına dâhil olduÄŸunu savunuyor.

Taraflar için esas sorun, KeÅŸmir'in kuzeyindeki daÄŸlık topraklar ve Hindistan'ın Archunachal Pradesh eyaletinin bir kısmının mülkiyeti sorunu. Bu anlaÅŸmazlık 1962'de Aksayçin'de fiili bir kontrol hattının ortaya çıkmasıyla sınır savaşının sebebi haline geldi. Sonrasında ise Hindistan Himalayalar'daki topraklarının bir kısmını kaybetti.

Taraflar kendi arasında bir mutabakata varıp anlaÅŸma imzalamış olmalarına raÄŸmen, Çin hala 3 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan Paresh toprağını kontrol etmeye ve KeÅŸmir’deki 43 bin metrekarelik bir alanı elde etmeye çalışıyor. Tartışmalı arazide Çin ve Hindistan sınır muhafızları arasında düzenli olarak çeÅŸitli çatışmalar meydana geliyor.

15-16 Haziran'da yaÅŸanan çatışmalar sırasında iki taraftan da askerlerin hayatını kaybetmesi tırmanan gerilimin son evresi oldu. Hindistan tarafı, üç askerinin öldüÄŸünü resmen doÄŸrularken, Çin tarafı hiçbir bilgi vermedi. Hindistan ajansı ANI, çatışmada Hindistan'ın en az 20 asker kaybettiÄŸini ve Çin tarafından da 43 kiÅŸinin öldüÄŸünü ya da ciddi ÅŸekilde yaralandığını yazdı.

Mütercim: Hasan Nurhan Çelik

Kaynak: Bulgarian Military Haber Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.